Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πόσο δίκαιη ήταν η σχέση ανταλλαγής του ΤΤ (1 μετοχή) με την Tbank (50 μετοχές); Το ΤΤ διαπραγματεύτηκε με το ΤΤ…. - Τι απαντούν οι εργαζόμενοι

Πόσο δίκαιη ήταν η σχέση ανταλλαγής του ΤΤ (1 μετοχή) με την Tbank (50 μετοχές); Το ΤΤ διαπραγματεύτηκε με το ΤΤ…. - Τι απαντούν οι εργαζόμενοι
(upd)Η πορεία απορρόφησης της Τbank από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ήταν νομοτελειακά προδιαγραμμένη.
Η Tbank ήταν κεφαλαιακά ανεπαρκής ενώ η ρευστότητα της μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την ΕΚΤ που ζήτησε να επιστραφούν και τα 550 εκατ που τις είχε δανείσει την κατέστησαν απόλυτα εξαρτώμενη από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Το ΤΤ διαθέτει αποτίμηση 796 εκατ με 284,46 εκατ μετοχές. Το ενεργητικό στα 15,6 δις ευρώ και τα κεφάλαια 968 εκατ ευρώ.
Η ΤBank διαθέτει αποτίμηση 14,46 εκατ. ευρώ και τιμή 0,10 ευρώ με βάση το χθεσινό κλείσιμο.
Το ενεργητικό 2,6 δις ευρώ και τα κεφάλαια 66,7 εκατ ευρώ για την Tbank.
Με βάση το ενεργητικό το ΤΤ είναι κατά 6 φορές μεγαλύτερο από την Tbank.
Με βάση τα κεφάλαια το ΤΤ είναι πάνω από 14 φορές μεγαλύτερο από την Tbank
Αξιολογώντας τις αποτιμήσεις το ΤΤ είναι 55 φορές μεγαλύτερο από την Tbank.
Λίγο απλουστευμένη η προσέγγιση αλλά κοντά στην πραγματικότητα.
Με αυστηρούς αξιολογικούς όρους το ΤΤ διαπραγματεύτηκε με το ΤΤ και καθόρισε την σχέση ανταλλαγής. Αυτό πρακτικά έγινε.
Θεωρητικά η σχέση ανταλλαγή 1 μετοχή του ΤΤ προς 50 μετοχές της Tbank δεν είναι δίκαιη, πρακτικά όμως όσο και να είναι ενοχλημένοι οι μέτοχοι της Tbank η σχέση ανταλλαγής είναι απόλυτα ρεαλιστική.
Γιατί;
Η απάντηση είναι προφανής. Η Τbank ήταν μια σχεδόν χρεοκοπημένη τράπεζα.
Οι εργαζόμενοι και η διοίκηση έδωσαν αγώνα να την σώσουν αλλά αν δεν ήταν το ΤΤ δεν θα υπήρχε Tbank.
Το ΤΤ έσωσε κεφαλαιακά την Tbank, της έδωσε ρευστότητα, καταθέσεις κοινώς χωρίς ΤΤ η Tbank θα είχε κλείσει.
Το βασικό επιχείρημα όμως των μετόχων της Tbank είναι ότι θα μπορούσε η σχέση ανταλλαγής να υλοποιηθεί με τιμή καλύτερη.
Θεωρητικά έχουν δίκιο αλλά πρακτικά όταν η ΕΚΤ ζήτησε το 100% της ρευστότητας που τις είχε χορηγήσει 550 εκατ να το επιστρέψει άμεσα τι άλλο θα μπορούσε να συμβεί;
Κοινώς η Tbank απορροφάται απλά για να διασωθεί.
Η διαδικασία αυτή αποτιμάται με σχέση 50 προς 1.
Οι μέτοχοι της Tbank έχασαν είναι βέβαιο αλλά χωρίς δόσεις υπερβολής αν δεν υπήρχε το ΤΤ θα έχαναν με χρηματιστηριακούς όρους τα πάντα….

Τι απαντούν οι εργαζόμενοι...

Την ίδια ώρα, ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΤΤ, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι το Δ.Σ. του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κατά την χθεσινή συνεδρίαση του που έγινε με τηλεδιάσκεψη και με την ελάχιστη δυνατή πλειοψηφία, αποφάσισε την απορρόφηση της TBank, μιας τράπεζας που καταλήστεψαν οι βασικοί της μέτοχοι με την ανοχή των εποπτικών αρχών.
Ωστόσο πολλά ερωτήματα προκαλούν οι παραιτήσεις δύο διορισμένων μελών του Δ.Σ. του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Προειδοποιήσαμε με υπόμνημα που κατέθεσαν οι εκπρόσωποί μας στο Δ.Σ. (21.6.2011) ότι αυτή η συνεδρίαση είναι παράνομη και παράτυπη. Αγνοώντας τη διαφωνία μας και χωρίς τη συμμετοχή των εργαζομένων αποφάσισαν να προχωρήσουν στην έναρξη της διαδικασίας απορρόφησης της Tbank, χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση μαζί μας, χωρίς business plan.
Είναι προφανές ότι πρόκειται για πολιτική απόφαση, η οποία θα  εξασφαλίσει  την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.  
Την ώρα που η κυβέρνηση αποφασίζει την απορρόφηση της TBank από το Τ.Τ. παράλληλα προωθεί να «βγάλει στο σφυρί» την κερδοφόρο τράπεζα στην οποία εργαζόμαστε. Η αντιφατική αυτή στάση, γεννά πολλά ερωτήματα και προβληματισμούς για τους στόχους που υπάρχουν γύρω από την πώληση του Ταχυδρομικού ταμιευτηρίου.
Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνεται περίτρανα πως κρατικοποιούνται οι ζημιές των ιδιωτών και ιδιωτικοποιούνται τα κέρδη του ΤΤ.
Η αλλοπρόσαλλη στάση της κυβέρνηση και του υπουργείου οικονομικών δείχνουν πως εκτός από τους εργαζόμενους του Τ.Τ. βάζουν στο στόχαστρο τις καταθέσεις του μικροαποταμιευτή, του μικροδανειολήπτη, που είναι παράγοντες σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος και βασικό συστατικό του δημόσιου τραπεζικού πυλώνα.
Το Τ.Τ δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό . Η πώλησή του δεν θα επιλύσει κανένα ταμειακό  πρόβλημα (προσδοκώμενα έσοδα 300 εκ. ) ,αντίθετα μάλιστα το κράτος θα χάνει κάθε έτος 400 εκ.
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας με κάθε νομική – συνδικαλιστική δράση, μέχρι να πείσουμε την πολιτική ηγεσία ότι η κατεύθυνση είναι λαθεμένη σε βάρος των ασθενέστερων  στρωμάτων του Ελληνικού Λαού και των συμφερόντων της χώρας .
Ζητάμε άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης