Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Είναι λάθος δρόμος η κατάργηση του μνημονίου αλλά η αλλαγή του προς το καλύτερο για τους έλληνες

Είναι λάθος δρόμος η κατάργηση του μνημονίου αλλά η αλλαγή του προς το καλύτερο για τους έλληνες
Η Ελλάδα πήρε δάνεια και επειδή πήρε δάνεια έχει και υποχρεώσεις.
Όταν ένας επιχειρηματίας πηγαίνει σε μια τράπεζα να δανειστεί  το πρώτο πράγμα που η τράπεζα προσπαθεί να διασφαλίσει είναι η φερεγγυότητα και αξιοπιστία του επιχειρηματία.
Εν συνεχεία κατά την διαδικασία αξιολόγησης του αιτήματος για δανεισμό η τράπεζα λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις εγγυήσεις που παρέχει ο επιχειρηματίας.
Ακίνητα, άλλα περιουσιακά στοιχεία ενίοτε και μετρητά.
Εφόσον εγκριθεί το δάνειο εκταμιεύεται και ξεκινάει η διαδικασία αποπληρωμής ή καταβολής των τόκων και αποπληρωμής του κεφαλαίου αργότερα ή ένας συνδυασμός αυτών.
Αν στην πορεία αλλάξουν τα δεδομένα και π.χ. τα ακίνητα που έχει καταθέσει ως εγγύηση ο επιχειρηματίας έχουν απομειωθεί λόγω πτώσης των τιμών των ακινήτων η τράπεζα ζητάει πρόσθετα collaterals για να διασφαλίσει ότι αν κάτι δεν πάει καλά να υπάρξουν οι απαραίτητες εμπράγματες εξασφαλίσεις.
Η διαδικασία αυτή θεωρείται αυτονόητη.
Είναι αυτονόητη.
Το τραπεζικό σύστημα έτσι λειτουργεί εδώ και πολλές 10ετίες.
Αυτός είναι ο σωστός τρόπος, η τράπεζα χρηματοδοτεί το επιχειρηματία αλλά επειδή έχει πάρει την ρευστότητα της μέσω των καταθέσεων και επειδή λογοδοτεί σε μετόχους πρέπει να διασφαλίσει ότι στο χειρότερο σενάριο δεν θα υποστεί ζημία.
Η διαδικασία αυτή είναι αυτονόητη.
Είτε είναι κάποιος δεξιός είτε αριστερός είτε όπως αναπροσδιορίζεται είναι 100% βέβαιο ότι συμφωνεί με αυτή την διαδικασία.
Σκεφθείτε στον ρόλο του επιχειρηματία την Ελλάδα και στον ρόλο της τράπεζας την ΕΕ.
Η ΕΕ έχει δανείσει την Ελλάδα και ζητάει εξασφαλίσεις.
Οι εξασφαλίσεις είναι 100% επιβεβλημένες, θεσμικά κατοχυρωμένες και αποδεκτές και αυτονόητες.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δέχεται το μνημόνιο σε ποσοστό 70% ενώ το 30% το θεωρεί τοξικό χρέος.
Όμως η πραγματικότητα είναι η εξής.
Το μνημόνιο σε βασικά του σημεία απέτυχε.
Αφού απέτυχε η Ελλάδα με δική της πρωτοβουλία θα πρέπει να αντικαταστήσει τα τοξικά μέτρα του μνημονίου με νέα ισοδύναμα ώστε να αποδείξει στην ΕΕ δηλαδή τον δανειστή ότι η Ελλάδα είναι αξιόπιστη και φερέγγυα χώρα.
Η ΕΕ σε μια τέτοια περίπτωση έχει ηθική υποχρέωση αλλά και υποχρέωση πάσης φύσεως να κάνει δεκτές τις ελληνικές προτάσεις.
Η Ελλάδα υποβάλλοντας αίτημα παράτασης για 6 μήνες της σύμβασης χρηματοπιστωτικής διευκόλυνσης δέχθηκε de facto το μνημόνιο.
Λόγω δικαιοπραξίας δάνειο και μέτρα δηλαδή μνημόνιο είναι πλέον ένα παρ΄ ότι ως οντότητες είναι δύο διαφορετικά νομικά κείμενα.
Η Ελλάδα αντί να καταγγέλλει το μνημόνιο έπρεπε να είχε αφοπλίσει την Ευρώπη με άλλα επιχειρήματα.
Να παρουσιάσει τα μέτρα που απέτυχαν του μνημονίου και να παρουσιάσει τα εναλλακτικά σχέδια που δεν θα επιβαρύνουν μισθούς και συντάξεις.
Η Ελλάδα πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη και να ανακτήσει την χαμένη της αξιοπιστία.
Όταν η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει το 70% του μνημονίου ως καλού και θεωρεί τοξικό το 30%...η ελληνική πρόταση θα έπρεπε να ήταν μέτρα ισοδύναμα που θα αντικαταστήσουν το τοξικό μνημόνιο.
Επειδή τα αυτονόητα πολλές φορές υποτιμώνται…μήπως τελικά η Ελλάδα έχει δεχθεί αυτή την διαδικασία και για λόγους επικοινωνιακής προπαγάνδας μιλάει για κατάργηση του μνημονίου;
Η Ελλάδα πήρε δάνεια και επειδή πήρε δάνεια έχει και υποχρεώσεις.
Η μαγκιά της Ελλάδος είναι να παρουσιάσει μέτρα που θα αντικαταστήσουν το 30% του τοξικού χρέους και όχι για προπαγανδιστικούς λόγους να λέει ότι δεν ζητάει παράταση του μνημονίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης