Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προς 6μηνη παράταση τα κεφάλαια του ΤΧΣ ώστε να αξιοποιηθούν για ανακεφαλαιοποίηση και NPLs

Προς 6μηνη παράταση τα κεφάλαια του ΤΧΣ ώστε να αξιοποιηθούν για ανακεφαλαιοποίηση και NPLs
Προς 6μηνη παράταση για τα κεφάλαια του ΤΧΣ ώστε να αξιοποιηθούν στον τραπεζικό κλάδο...
Την  6μηνη παράταση των κεφαλαίων 11,4 δισεκ. του ΤΧΣ έχει αποδεχθεί - ή είναι πολύ κονά στο να αποδεχθεί η Τρόικα ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ με στόχο να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες αν χρειαστεί και για να αντιμετωπιστούν ζητήματα όπως η διαχείριση των NPLs.
Στο κείμενο που παρουσίασε ο επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις της ευρωζώνης P Moscovici στον έλληνα ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη αναφέρονται τα εξής
«Moreover, we were informed by the EC, the ECB and the IMF that it would be prudent to extend the availability period of the EFSF bonds in the HFSF buffer for six months, in parallel to the extension of the EFSF programme.
The Eurogroup looks favorably at such an extension. Following a request by Greece, the EFSF can make the necessary arrangements. The Eurogroup emphasizes that these funds can be used for bank recapitalization and resolution costs and will only be released on the basis of an assessment by the institutions and a decision of the Eurogroup»

Μάλιστα επισημαίνεται ότι έχουν συμφωνήσει σε μια τέτοια πρόταση η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και η ΕΕ δηλαδή η Τρόικα ή κατά το ακριβές της μετάφρασης είναι έτοιμοι να δεχθούν το σχέδιο αυτό.

Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση φορέα για τα NPLs

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση δημόσιου φορέα στον οποίο θα υπαχθούν προβληματικά δάνεια NPLs και ειδικά κόκκινα δάνεια δηλαδή σε οριστική καθυστέρηση δεν είναι καινούργια.
Στο παρελθόν, οι τράπεζες αλλά και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είχαν εξετάσει το ενδεχόμενο να συσταθεί μια εταιρία τύπου NAMA κατά τα πρότυπα της Ιρλανδίας η οποία βοήθησε μεν τις Ιρλανδικές τράπεζες αλλά η απόδοση αυτής της ιδιότυπης bad bank….ακόμη αποτελεί ερωτηματικό αν και εσχάτως αρχίζει να βελτιώνει τις επιδόσεις και αποδόσεις της.
Το σχέδιο να συσταθεί μια bad bank τύπου ΝΑΜΑ για τις ελληνικές τράπεζες είχε διερευνηθεί από τις ελληνικές θεσμικές αρχές, αλλά τόσο η Τρόικα όσο και η ΤτΕ είχαν απορρίψει την πρόταση αυτή.
Από τις ελληνικές τράπεζες, μόνο η Πειραιώς είχε υποστηρίξει αυτή την λύση ενώ είχαν διαφωνήσει ή δεν είχαν συμφωνήσει οι υπόλοιπες τράπεζες.
Η πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση δημόσιου φορέα που θα διαχειρίζεται μέρος των κόκκινων δανείων στηρίζεται στην εξής λογική.
Οι τράπεζες ήδη έχουν δημιουργήσει πολυδύναμες διευθύνσεις παρακολούθησης των NPLs και έχουν εδώ και μήνες ξεκινήσει να παρακολουθούν και να παρεμβαίνουν στα προβλήματα.
Η πρόταση για σύσταση κρατικού φορέα για τα κόκκινα δάνεια που φθάνουν σε επίπεδο τραπεζικών ομίλων στα 85 δισεκ. εδράζεται στην εξής λογική.
Θα συσταθεί ένας κρατικός φορέας τύπου ΝΑΜΑ τον οποίο θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το ΤΧΣ διαθέτει 11,4 δισεκ δάνεια.
Αν η ελληνική NAMA διαθέτει 2 δισεκ. ευρώ κεφάλαιο θα μπορούσε να αγοράσει έως 9-10 δισεκ. προβληματικά δάνεια τραπεζών.
Η λέξη κλειδί προφανώς είναι αγοράσει που σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πουλήσουν προβληματικά δάνεια π.χ. με αξία 30% της αρχικής μαζί με τις εγγυήσεις που αυτό σημαίνει ότι θα αυξήσουν την κερδοφορία τους κατακόρυφα.
Αυξάνοντας την κερδοφορία τους οι τράπεζες βελτιώνουν αισθητά τα κεφάλαια τους και τους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας, που αυξάνονται και για ένα άλλο λόγο, άπαξ και μειώνεται το ενεργητικό μειώνεται και το σταθμισμένο ενεργητικό όπερ σημαίνει αύξηση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας.
Εν συνεχεία η ελληνική ΝΑΜΑ θα μπορεί να διαπραγματεύεται με αυτούς που έχουν συνάψει τα δάνεια φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις και σε ειδικές περιπτώσεις να προβαίνει και σε haircut στο χρέος φυσικών προσώπων.
Με βάση την διεθνή εμπειρία συνήθως σε bad bank τύπου ΝΑΜΑ υπάγονται στεγαστικά δάνεια που φέρουν collaterals ακίνητα και δευτερευόντως δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν ως εγγύηση ακίνητα.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:12 16 Φεβρουαρίου 2015

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης