Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η ΕΚΤ στην χειρότερη περίπτωση θα βάλει ανώτατο όριο αλλά δεν θα αποσύρει το ELA

Η ΕΚΤ στην χειρότερη περίπτωση θα βάλει ανώτατο όριο αλλά δεν θα αποσύρει το ELA
Από την 1η Δεκεμβρίου του 2014 έως τις 13 Φεβρουαρίου του 2015, συνολικά από το τραπεζικό σύστημα σημειώθηκαν εκροές 20 δισεκ. ευρώ.
Οι 4 ελληνικές τράπεζες ανήκουν στις 128 συστημικές τράπεζες της Ευρώπης που εποπτεύονται άμεσα από την ΕΚΤ αναφέρει αξιόπιστη πηγή, απατώντας με αυτό τον τρόπο στην ερώτηση τι θα συμβεί αν η Ελλάδα στις 2 Μαρτίου του 2015 δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα;
Η ΕΚΤ έχει χαρακτηρίσει τις 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Alpha bank και Eurobank, συστημικές και με ευρωπαϊκά κριτήρια.
Η ΕΚΤ δεν θα αφήσει να καταρρεύσουν οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες και σε καμία περίπτωση δεν θα διακόψει το ELA.
Στις 18 Φεβρουαρίου την ερχόμενη Τετάρτη που συνεδριάζει η ΕΚΤ για το ELA (έκτακτος μηχανισμός παροχής ρευστότητας με επιτόκιο 1,55%) θα δώσει το πράσινο φως για άλλες ακόμη δυο εβδομάδες της γραμμής πίστωσης 65 δισεκ.
Να σημειωθεί ότι το ELA μετά από αίτημα της ΤτΕ έχει αυξηθεί στα 65 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΚΤ θα δώσει το πράσινο φως για άλλες 14 ημέρες αλλά οι 14 ημέρες λήγουν στις 4 Μαρτίου του 2015 και στις 28 Φεβρουαρίου λήγει το ελληνικό πρόγραμμα.
Ποιο όμως μπορεί να είναι το χειρότερο σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες;
Με βάση τραπεζικές πηγές θα μπορούσε η ΕΚΤ να βάλει όριο στην παροχή ELA όχι να το καταργήσει αλλά να βάλει όριο.
Π.χ. το τρέχον ύψος της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω ELA είναι 65 δισεκ.
Θα μπορούσε η ΕΚΤ να αναφέρει ότι το διατηρεί 65 δισεκ. και να το διατηρήσει στα 65 δισεκ. ακόμη και αν οι ανάγκες σε ρευστότητα αυξηθούν στο μέλλον π.χ. από συνεχιζόμενες εκροές.
Σε αυτή την περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΤτΕ θα επέβαλλε περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και όρια ανάληψης 200 ευρώ στα ATMs των τραπεζών με στόχο να αποτρέψει την περαιτέρω εκροή καταθέσεων και να ελέγξει την ήδη ελλειμματική ρευστότητα.
Ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν τραγικό αλλά δεν θα επέρχετο η καταστροφή.
Θα ήταν τραγική εξέλιξη γιατί το τραπεζικό σύστημα θα ήταν εγκλωβισμένο και παγιδευμένο σε καθεστώς πιστωτικής ασφυξίας.
Οι τράπεζες εξαναγκαστικά θα έμπαιναν στην εντατική και κάθε προσπάθεια για ανάκαμψη της οικονομίας θα κατέρρεε.

Στα 20 δισεκ. οι εκροές καταθέσεων

Από την 1η Δεκεμβρίου του 2014 έως τις 13 Φεβρουαρίου του 2015, συνολικά από το τραπεζικό σύστημα σημειώθηκαν εκροές 20 δισεκ. ευρώ.
Ειδικά στις 13 Φεβρουαρίου του 2015 οι εκροές ήταν μόλις 250-280 εκατ λόγω προσδοκίας για συμφωνία ΕΕ και Ελλάδος.
Η J P Morgan αναφέρει 21 δισεκ. και η Goldman Sachs 18 δισεκ. αλλά οι πληροφορίες μας προσδιορίζουν τις εκροές μεταξύ 19,5 με 20 δισεκ.
Άρα οι καταθέσεις στην Ελλάδα έχουν υποχωρήσει στα 145 δισεκ. που είναι χαμηλά 10 ετών.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι τον Ιανουάριο του 2010 οι καταθέσεις είχαν φθάσει στα 237,8 δισεκ. που αποτελεί ιστορικό υψηλό όλων των εποχών.
Μεταξύ 237,8 δισεκ. του Ιανουαρίου του 2010 και 145 δισεκ. του Φεβρουαρίου του 2015 έχει προκύψει μείωση 92,8 δισεκ. ευρώ.
Η μεγαλύτερη μείωση καταθέσεων στην ιστορία των ελληνικών τραπεζών.
Μέσα σε 5 χρόνια χάθηκαν από το τραπεζικό σύστημα 92,8 δισεκ. ευρώ.
Η συνεχιζόμενη εκροή ωστόσο αυξάνει τις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών για ρευστότητα άρα αυξάνεται η εξάρτηση από το ευρωσύστημα.
Συνολικά έχουν αντλήσει 78 δισεκ. ευρώ από την ΕΚΤ και το ELA σχεδόν διπλάσια από ότι είχαν δανειστεί οι τράπεζες πριν μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης