Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι τράπεζες αντιδρούν σε υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας

Οι τράπεζες αντιδρούν σε υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας

Οι τράπεζες αν τελικά υποχρεωθούν να διακρατούν περισσότερα κεφάλαια σε σχέση με το παρελθόν , κοινώς να διαθέτουν υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας από τους υπάρχοντες τότε είναι πιθανό να υποχρεωθούν να μειώσουν τις χορηγήσεις δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Στις 6 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας μετά τη Σύνοδο του G-20 στο Pittsburgh. Η ομοσπονδία εκπροσωπεί περισσότερες από πέντε χιλιάδες (5.000) εμπορικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στα κράτη μέλη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και την Ελβετία. Την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, εκπροσώπησαν ο Πρόεδρός της, κ. Τάκης Αράπογλου και ο Γενικός Γραμματέας της, κ. Χρήστος Γκόρτσος.



Οι Πρόεδροι των εθνικών τραπεζικών ενώσεων εξέφρασαν τη στήριξή τους στα πορίσματα της Συνόδου του Pittsburgh, επεσήμαναν, όμως, ότι η επιβολή στις τράπεζες σημαντικά υψηλότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων σε σχέση με τις ισχύουσες ενδέχεται να έχει αρνητικές συνέπειες. Αν οι τράπεζες υποχρεωθούν να διατηρούν σημαντικά υψηλότερο επίπεδο ιδίων κεφαλαίων, θα περιοριστεί ή ικανότητά τους να παρέχουν πιστώσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Είναι συνεπώς αναγκαίο να υπάρξει πλήρης και έγκαιρη μελέτη των επιπτώσεων των δρομολογούμενων μέτρων.



“Οι αποφάσεις της Συνόδου του Pittsburgh κρίνονται θετικές και καταδεικνύουν ότι είναι δυνατός ο καθορισμός κοινών κανόνων για την αναμόρφωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε παγκόσμιο επίπεδο και την ενδυνάμωση της ανθεκτικότητας και της σταθερότητάς του” δήλωσε ο Alessandro Profumo, Πρόεδρος της ΕΤΟ και CEO της Unicredit Group. “Η Σύνοδος του G20 έδωσε διέξοδο σε ορισμένα κεντρικά ανοιχτά ερωτήματα και έθεσε τις κατευθύνσεις τόσο για τη λήψη όσο και για την εφαρμογή νέων ρυθμιστικών μέτρων. Αυτό θα δημιουργήσει εμπιστοσύνη και ασφάλεια τόσο στους συμμετέχοντες στην αγορά, όσο και στους καταναλωτές. Ωστόσο, οι νέοι κανόνες θα πρέπει τελικώς να αξιολογηθούν και το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να είναι κατάλληλο, ώστε η ενίσχυση της οικονομίας να μην παρακωλυθεί και να εξασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού”, συνέχισε ο Profumo.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης