Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο Γιάννης φοβάται το θεριό και το θεριό το Γιάννη η σχέση ΣΥΡΙΖΑ με Γερμανία – Έρχεται συμβιβασμός… και η EKT

Ο Γιάννης φοβάται το θεριό και το θεριό το Γιάννη η σχέση ΣΥΡΙΖΑ με Γερμανία – Έρχεται συμβιβασμός… και η EKT
Ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να επισημάνει σε όλους τους τόνους ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ.
Το Grexit ήταν μια καταστροφολογική, τρομολαγνική επινόηση ελλήνων πολιτικών πατριωτών που με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, παραμέρισαν το κομματικό….
Λάθος.
Το Grexit ήταν μια καταστροφολογική, τρομολαγνική επινόηση ελλήνων που παραμέρισαν το εθνικό συμφέρον και αδίστακτα εξέθεσαν την Ελλάδα σε κίνδυνο.
Το Grexit επανήλθε στο προσκήνιο, όχι γιατί ξαφνικά η Merkel η Γερμανίδα Καγκελάριος διέγνωσε αδιέξοδο αλλά γιατί έλληνες πολιτικοί φωστήρες στην αγωνία τους να παραμείνουν στην εξουσία, επανέφεραν σενάρια καταστροφής και Grexit.
Η Γερμανία απλά εκμεταλλεύεται την συγκυρία για να μηδενίσει τον πήχη των προσδοκιών της νέας ελληνικής κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η περίπτωση Γερμανίας και ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίστοιχη με την φράση που ο θυμόσοφος ελληνικός λαός αναφέρει ο Γιάννης φοβάται το θεριό και το θεριό το Γιάννη.
Εν προκειμένω ο Γιάννης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και το θεριό η Γερμανία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται την Γερμανία αλλά και η Γερμανία φοβάται τον ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν είναι τυχαία η αναδίπλωση όλων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να επισημάνει σε όλους τους τόνους ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ.
Η Γερμανική κυβέρνηση έσπευσε να διαψεύσει τα σενάρια προετοιμασίας για Grexit ενώ η Merkel ξεκάθαρα ανέφερε ότι μετά τις εκλογές, θα συζητήσει και θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Η Γερμανία έως πρότινος υποστήριζε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση χρέους και ξαφνικά συζητάει και αναδιάρθρωση χρέους υπονοώντας την επιμήκυνση.
Όλα αυτά τι δείχνουν ότι η Γερμανία δεν θέλει να έρθει σε ρήξη με την Ελλάδα και σε καμία περίπτωση δεν θέλει το Grexit που θα κόστιζε στην Ευρώπη αρχικά 300 δισεκ. και λόγω κινδύνου διάσπασης της ευρωζώνης θα μπορούσε να φθάσει σε τρισεκατομμύρια.
Η Ελλάδα από την άλλη γνωρίζει ότι πρέπει να κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών και αυτό θα συμβεί ώστε να επέλθει ένας συμβιβασμός μεταξύ Γερμανίας και ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν γνωρίζουμε αν είναι κατανοητό αλλά έχει ξεκινήσει μια άτυπη διαπραγμάτευση μεταξύ της Γερμανίας και του ΣΥΡΙΖΑ όπου η κάθε πλευρά φανερώνει μέρος των διαπραγματευτικών της χαρτιών απειλεί, μπλοφάρει, υπαναχωρεί.
Κλασσικές στρατηγικές διαπραγμάτευσης.
Η ιστορία ευνοεί τον ΣΥΡΙΖΑ και για ένα ακόμη λόγο.
Στις 22 Ιανουαρίου η ΕΚΤ θα ανακοινώσει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με αγορές κρατικών ομολόγων.
Δεν αποκλείεται να εξεταστούν τρεις επιλογές.
1)Χορήγηση ρευστότητας στο ευρωσύστημα, με την ΕΚΤ να αγοράζει από μόνη της κρατικά ομόλογα σε ποσότητα ανάλογη με το ποσοστό συμμετοχής της συγκεκριμένης χώρας στην ΕΚΤ.
2) Η ΕΚΤ να αγοράζει μόνο κρατικά ομόλογα υψηλής αξιολόγησης, ήτοι ΑΑΑ.
Με τον τρόπο αυτό, οι αποδόσεις αυτών των ομολόγων θα υποχωρήσουν είτε σε μηδενικά, είτε σε αρνητικά επίπεδα, γεγονός που θα στρέψει το ενδιαφέρον των επενδυτών στα πιο ριψοκίνδυνα κρατικά και εταιρικά ομόλογα.
3) ) Χορήγηση ρευστότητας στο ευρωσύστημα, με τις εθνικές κεντρικές τράπεζες να αγοράζουν κρατικά ομόλογα και όχι απευθείας η ΕΚΤ.
Με τον τρόπο αυτό, ο κίνδυνος περνά στη χώρα, της οποίας αγοράζονται κρατικά ομόλογα, μειώνοντας τα απευθείας ρίσκα για την ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ στις 22 Ιανουαρίου θα κινηθεί συστημικά ούτως ή άλλως το μνημόνιο στην Ελλάδα λήγει 28 Φεβρουαρίου του 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης