Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Απορροφά άμεσα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο την TBank - Εκτός διαπραγμάτευσης οι μετοχές - Επιβεβαίωση του www.bankingnews.gr

Απορροφά άμεσα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο  την TBank  - Εκτός διαπραγμάτευσης οι μετοχές  - Επιβεβαίωση του www.bankingnews.gr
(upd3)Το  Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ανακοίνωσε  την απορρόφηση της TBank επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες του www.bankingnews.gr  . Ήδη οι μετοχές των δύο εταιρειών έχουν τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης. Χθες αλλά και σήμερα συνεδρίασαν τα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών ενώ αύριο θα οριστικοποιηθεί η απόφαση η οποία είναι δεδομένη η TBank απορροφάται από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι το ΤΤ κατέχει το 32,9% της TBank.
Η διαδικασία αυτή επιβεβαιώνει πλήρως τις πληροφορίες του www.bankingnews.gr το οποίο πρόσφατα είχε αναφέρει ότι άμεσα θα προχωρήσει η διαδικασία απορρόφησης η οποία πραγματοποιείται υπό το άγρυπνο μάτι της ΤτΕ.
Η διαδικασία απορρόφησης επισπεύτηκε για 3 βασικούς λόγους.
1)Γιατί τόσο η ΕΚΤ όσο και η ΤτΕ είχαν ζητήσει από το ΤΤ να πάρει άμεσα μέτρα καθώς η Tbank ήταν κεφαλαιακά ανεπαρκής με τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας να έχουν καταβαραθρωθεί στο 3% από 8% που επιτάσσει η ΤτΕ.
Έτσι ή θα πωλείτο ή το ΤΤ θα απορροφούσε την Tbank.
H λύση της απορρόφησης όμως ήταν μονόδρομος αφενός γιατί η απέτυχε η προσπάθεια πώλησης πρόσφατα αφετέρου γιατί όπως είναι δομημένη η Tbank δεν θα μπορούσε να υπάρξει άλλη λύση.
2)Η απορρόφηση της Tbank επισπεύστηκε μετά την σημαντική εξέλιξη κατά την οποία η ΕΚΤ ζήτησε να επιστραφεί η ρευστότητα των 550 εκατ ευρώ που είχε χορηγήσει με το αιτιολογικό ότι η Tbank είναι αφερέγγυα λόγω χαμηλών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας.
3)Γιατί το ελληνικό δημόσιο σχεδιάζει να αποκρατικοποιήσει το ΤΤ και ήθελε να έχει επιλύσει το πρόβλημα με την  Tbank.
Δεν είναι βέβαιο πάντως αν η απορρόφηση της Tbank θα δυσχεράνει την πώληση αν υπάρξει τελικά του ΤΤ λόγω του μικρού μεγέθους της Tbank
Η ΤBank είναι μια μικρή τράπεζα η πρώην Aspis bank δάνεια 1,93 δις ευρώ καταθέσεις 1,55 δις ευρώ και κεφάλαια μόλις 66,7 εκατ ευρώ.
Το ΤΤ διαθέτει ενεργητικό 15,6 δις, δάνεια 8 δις καταθέσεις 11,7 δις και κεφάλαια 968 εκατ ευρώ.


Επίσημη αναστολή διαπραγμάτευσης:

Την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών των εταιριών "ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε" και "T BANK ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ" αποφάσισε το Χρηματιστήριο Αθηνών κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από σήμερα 9 Ιουνίου 2011 μέχρις ότου το επενδυτικό κοινό ενημερωθεί για το αποτέλεσμα των συνεδριάσεων των διοικητικών συμβουλίων των εταιριών με θέμα τη συγχώνευσή τους και, σε περίπτωση που αποφασισθεί η εν λόγω συγχώνευση, για την προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής.
Αναστέλλεται ακόμη προσωρινά και η διαπραγμάτευση των παραγώγων προϊόντων συμπεριλαμβανομένου των προϊόντων δανεισμού, με υποκείμενο τίτλο της εταιρίας "ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε" .

Επίσης πρόσφατα το www.bankingnews.gr είχε παρουσιάσει μια αποκλειστική πληροφορία για την TBank

Μείζονος σημασίας ζήτημα ανέκυψε με την ρευστότητα της TBank σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες οι οποίες διασταυρώθηκαν.
Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες πριν λίγες μέρες η ΕΚΤ θεωρώντας αφερέγγυα την TBank καθώς δεν πληρεί τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας ζήτησε να επιστρέψει η μικρή ελληνική τράπεζα το σύνολο της ρευστότητας που της είχε χορηγήσει ύψους 550 εκατ ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή θεωρείται μείζονος σημασίας και προφανώς σοκάρει καθώς η ΕΚΤ απαίτησε να επιστραφεί πίσω όλη η ρευστότητα που έχει δανείσει.
Η ΤτΕ κινητοποιήθηκε  και παρ΄ ότι δεν επιβεβαιώνει την πληροφορία ζήτησε άμεσα από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να καλύψει την TBank.
Ποια λύση προτάθηκε και υιοθετείται;
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το οποίο ελέγχει το 32,9% του μετοχικού κεφαλαίου της TBank χρησιμοποίησε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου από το χαρτοφυλάκιο της ώστε να αντλήσει ρευστότητα ύψους 550 εκατ ευρώ για  να αναπληρωθεί η ρευστότητα που υποχρεωτικά επιστρέφει η TBank στην ΕΚΤ,  με νέα ρευστότητα και προφανώς με τις διασφαλίσεις του ΤΤ.
Το πρώτος μέρος της ρευστότητας που θα πρέπει να επιστραφεί στην ΕΚΤ θα πρέπει να καταβληθεί σήμερα και ήδη οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στήριξε για πολλοστή φορά την TBank η οποία σημειωτέον κατέχει χαρτοφυλάκιο ομολόγων ύψους 550 εκατ ευρώ.
Αν δεν υπήρχε το ΤΤ η TBank χαρακτηριζόμενη αφερέγγυα λόγω των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας θα αντιμετώπιζε σοβαρότατο πρόβλημα ρευστότητας.
Το www.bankingnews.gr έχει απόλυτα διασταυρώσει την πληροφορία που μεταδίδει η οποία είναι ξεκάθαρο ότι σοκάρει καθώς ουδέποτε στα χρονικά η ΕΚΤ ζήτησε από τράπεζα που την δάνεισε με ρευστότητα να την επιστρέψει πίσω στο ακέραιο και μάλιστα άμεσα.
Η ΤBank διευθετεί το πρόβλημα με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ο κίνδυνος κατάρρευσης της TBank αποτρέπεται.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης