Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εξάμηνη παράταση μνημονίου ή ετήσια γραμμή ECCL; - Η επιλογή θα δείξει αν η Τρόικα θέλει εκλογές ή όχι στην Ελλάδα

Εξάμηνη παράταση μνημονίου ή ετήσια γραμμή ECCL; - Η επιλογή θα δείξει αν η Τρόικα θέλει εκλογές ή όχι στην Ελλάδα
Η επιλογή παράταση μνημονίου ή νέα πιστωτική γραμμή ECCL θα κρίνει αν θα πετύχει ή όχι εκλογή ΠτΔ ή θα οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές....
Την κρισιμότερη περίοδο – ανάλογη των δραματικών διαπραγματεύσεων του 2011 – περνάει η Ελλάδα και η εθνική οικονομία.
Η κυβέρνηση ως αναμενόταν, ψήφισε τον προϋπολογισμό με 155 ψήφους υπέρ αλλά τα μέτωπα είναι τόσα πολλά και τόσο δραματικά που έχουν φέρει σε πραγματικό αδιέξοδο την κυβέρνηση.
Ποια είναι τα δεδομένα
1)Η Ελλάδα κατέθεσε και ψήφισε προϋπολογισμό, τον οποίο δεν έχει εγκρίνει η Τρόικα.
Μάλιστα εντός του Ιανουαρίου ζητάει πρόσθετο προϋπολογισμό και πρόσθετα μέτρα.
Δηλαδή, ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε δεν είναι ο τελικός και βεβαίως το εύλογο ερώτημα είναι τι ψήφισαν οι βουλευτές αφού…δεν είναι ο τελικός προϋπολογισμός;
2)Στο Eurogroup σήμερα 8 Δεκεμβρίου του 2014 η ελληνική κυβέρνηση πηγαίνει με ένα στόχο να πείσει την Γερμανία και κυρίως το ΔΝΤ, ότι χρειάζεται μόνο λίγες ημέρες παράτασης τεχνικής υφής ώστε το αργότερο 15-20 Ιανουαρίου να υποβληθεί το αίτημα για την νέα πιστωτική γραμμή την ECCL.
Ωστόσο, αρμόδιες πηγές και κυρίως το ΔΝΤ αλλά και η Γερμανία θεωρούν ότι η Τρόικα πρέπει να ξεπεράσει τα ελληνικά πολιτικά παιχνίδια και προτείνει 6μηνη παράταση του μνημονίου έως τα τέλη Ιουνίου του 2015, που ουσιαστικά αν εγκριθεί θα μετεξελιχθεί σε ετήσια παράταση του μνημονίου έως το τέλος του 2015.
Αν και στο Euroworking group υπήρξαν κάποιες χαραμάδες αισιοδοξίας για την ελληνική κυβέρνηση…ωστόσο οι αποφάσεις του Eurogroup θα είναι καθοριστικές για την Ελλάδα και κυρίως την πολιτική έκβαση των….ελληνικών εξελίξεων.
3)Στις 18 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί η Σύνοδος Κορυφής και προφανώς…δεν θα ασχοληθεί με το ελληνικό θέμα που δεν βρίσκεται πλέον ψηλά στην ιεραρχία.
4)Από τα πλέον αξιοσημείωτα στοιχεία είναι η στάση της Γερμανίας και του ΔΝΤ.
Τόσο η Γερμανία όσο και το ΔΝΤ θεωρούσαν τον Σαμαρά τον έλληνα πρωθυπουργό…άξιο συνομιλητή και γενικώς τον περιέβαλλαν με τιμή, επιτρέποντας στον Σαμαρά να ασκήσει την πολιτική του και να εφαρμόσει τα μνημόνια.
Η πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης – ερήμην της Γερμανίας και του ΔΝΤ – να αποχωρήσει από τα μνημόνια και η μεγάλη κόπωση στις μεταρρυθμίσεις, άλλαξαν την στάση της Γερμανίας και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα επί τα χείρω.
Το ΔΝΤ, όταν συνειδητοποίησε ότι η Ελλάδα θέλει να το πετάξει έξω από την Τρόικα όχι απλά ενοχλήθηκε αλά σκλήρυνε τόσο πολύ την στάση του μπλοκάροντας κάθε ελληνικό σχέδιο.
Δεν είναι τυχαίο ότι το ΔΝΤ…πίεσε και κατάφερε να πείσει και την Γερμανία τον υπουργό οικονομικών τον Wolfgang Schäuble να απαιτήσουν πρόσθετα μέτρα από την Ελλάδα που να φθάνουν έως το διάστημα 2016 με 2017.
Επίσης απαίτησαν να τεθεί προς διαπραγμάτευση σχέδιο  παράτασης του μνημονίου κατά 6 μήνες έως τα τέλη Ιουνίου του 2015 ώστε η Τρόικα να απεμπλακεί από τα ελληνικά εσωτερικά παιχνίδια.
5)Η Ελληνική κυβέρνηση ζητάει 15-20 ημέρες τεχνικής υφής παράταση του μνημονίου που λήγει νομικά 31 Δεκεμβρίου του 2014 αυτό είναι το plan A και η Τρόικα αλλά και η Γερμανία ζητούν παράταση του μνημονίου 6 μήνες για να απεμπλακούν από τα ελληνικά πολιτικά παιχνίδια αυτό είναι το plan B.
Συν τοις άλλοις η Τρόικα έχει θέσει veto σε μακρά προεκλογική περίοδο τονίζοντας ότι έως τον Μάρτιο θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει τόσο η εκλογή προέδρου της δημοκρατίας όσο και το θέμα των εκλογών.
Ή πρόεδρος δημοκρατίας ή εκλογές αλλά όλα αυτά να ξεκαθαρίσουν έως τον Μάρτιο του 2015, έχει ταχθεί ξεκάθαρα κατά στα σενάρια που προωθούν έλληνες πολιτικοί παράγοντες δηλαδή να υπάρξει συμφωνία για πρόεδρο της δημοκρατίας και να καθοριστεί ημερομηνία εκλογών εντός του 2015.
Τέτοιο σενάριο έχει απορριφθεί.
6)Η στάση της Τρόικα που έχει δραματικά επιδεινωθεί προς την κυβέρνηση.
Μάλιστα αναφέρεται ότι ο Schäuble ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν βγαίνει στα τηλέφωνα στον Σαμαρά και γενικώς κρατούν μια πολύ ψυχρή στάση.
Όμως η στάση του ΔΝΤ και της Γερμανίας θα αποδειχθεί καταλυτική για τις πολιτικές εξελίξεις.
Αν λέμε αν….Γερμανία και ΔΝΤ αποφασίσουν παράταση του μνημονίου….οι 180 βουλευτές δεν θα βρεθούν και η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε εκλογές φέροντας στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όμως Γερμανία και ΔΝΤ δεν θα φέρουν στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ αν πρώτα δεν διασφαλίσουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που θα έσκιζε τα μνημόνια…δεν δεσμευθεί ότι θα στηρίξει τα μνημόνια κατά γράμμα.
Αν λέμε αν….Γερμανία και ΔΝΤ αποφασίσουν να αποδεχθούν το ελληνικό αίτημα για τεχνικής υφής παράταση του μνημονίου κατά 15 με 20 ημέρες έως στις 20 Ιανουαρίου του 2015 μέχρι να υπογραφεί η νέα πιστωτική γραμμή η ECCL που θα είναι ετήσιας διάρκειας και θα έχει και δύο εξαμηνιαίες περιόδους ανανέωσης – και που αποτελεί επίσης σκληρό μνημόνιο -…τότε θα δείξουν ότι θέλουν να δώσουν μια ευκαιρία στην κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να παραμείνει στην εξουσία βρίσκοντας τους 180 βουλευτές.
Όμως αν αποφασίσει η Τρόικα, το ΔΝΤ και η Γερμανία να στηρίξουν με αυτό τον τρόπο την ελληνική κυβέρνηση…σημαίνει ότι παρασκηνιακώς θα έχει αποδεχθεί το 100% των απαιτήσεων της Τρόικα.
Δηλαδή μετά την ECCL γραμμή θα έρθουν νέα σκληρά μέτρα πολύ επώδυνα για την ελληνική κοινωνία και η Ελλάδα…θα πιστά θα υιοθετήσει κατά γράμμα τις απαιτήσεις της Τρόικα.
7)Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ότι το μνημόνιο είτε με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει και γιαυτό να είστε 100% βέβαιοι ότι όποια τελική στάση κρατήσει η Τρόικα….η ουσία είναι ότι….το μνημόνιο θα παραμείνει ως έχει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης