Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το τελευταίο σχέδιο Σαμαρά – Επισπεύδεται η εκλογή ΠτΔ αρχές Ιανουαρίου με στόχο 182-183 με παράταση μνημονίου

Το τελευταίο σχέδιο Σαμαρά – Επισπεύδεται η εκλογή ΠτΔ αρχές Ιανουαρίου με στόχο 182-183 με παράταση μνημονίου
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να βρει 182 με 183 βουλευτές....και η Τρόικα θέτει veto σε εκλογές σε μεταγενέστερη φάση...
Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις δρομολογούνται τον Ιανουάριο του 2015 καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχει σχεδιαστεί το πλάνο έσχατης και έκτακτης ανάγκης από την κυβέρνηση προσπαθώντας να παραμείνει στην εξουσία, που περιλαμβάνει επίσπευση προέδρου της Δημοκρατίας με 182 ή 183 βουλευτές με προτεινόμενο πρόεδρο μάλλον τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.
(Υπάρχουν διαρροές για Αβραμόπουλο αλλά δεν θεωρείται ακόμη δεδομένη επιλογή)
Η παράταση του μνημονίου είναι πλέον γεγονός για τουλάχιστον 6 μήνες αλλά θα παραταθεί για τουλάχιστον ένα χρόνο, ενώ θα πρέπει να ψηφιστούν και νέα επώδυνα μέτρα από την βουλή.
Με βάση το πρόγραμμα αυτό, στο Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου, θα προταθεί και επίσημα η παράταση του μνημονίου για 6 μήνες, που σημαίνει παράταση της παρουσίας της Τρόικας για 6 μήνες.
Ούτως ή άλλως η παράταση δεν θα είναι πρακτικά 6μηνη καθώς π.χ. το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από την Ελλάδα στα μέσα του 2016.
Υπό ένα καθεστώς πολιτικής αποτυχίας, η κυβέρνηση εμφανίζεται ότι δίδει μάχη κατά της σκληρής Τρόικα, δίνει μάχη κατά της αναξιόπιστης Τρόικα η οποία προβλέπει χρηματοδοτικά κενά…αλλά θα πέσει έξω.
Η κυβέρνηση θα στηρίξει την επικοινωνιακή της στρατηγική, γιατί υποχρεωτικά θα αποκαλύψει ότι η παράταση του μνημονίου προϋποθέτει νέα σκληρά μέτρα….στις λάθος εκτιμήσεις της Τρόικα.
Δηλαδή η κυβέρνηση θα υποστηρίξει ότι η 6μηνη παράταση του μνημονίου θα συνοδευτεί από νέα μέτρα υπό την αίρεση ότι η Ελλάδα αποτύχει στους υπολογισμούς και χρειαστεί να αναθεωρήσει στόχους.
Έτσι θα ψηφήσει τα νέα μέτρα υπό την αίρεση όμως ότι αυτά μπορεί να μην εφαρμοστούν γιατί…θα εξαρτηθούν από την συνέπεια της Ελλάδος.
«Είναι στο χέρι μας να μην πάρουμε νέα μέτρα» θα πει η κυβέρνηση.
Πάνω σε αυτή την στρατηγική θα επισπεύσει την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας.  
Με βάση τις συνταγματικά καθορισμένες ημερομηνίες η θητεία του προέδρου της Δημοκρατίας λήγει 13 Μαρτίου του 2015 που σημαίνει ότι ένα μήνα νωρίτερα δηλαδή 12 Φεβρουαρίου του 2015, το αργότερο θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας.
Επειδή όμως η κυβέρνηση θα θέλει να επισπεύσει τις διαδικασίες η εκλογή προέδρου της δημοκρατίας θα μπορούσε να ξεκινήσει το αρχές ή μέσα Ιανουαρίου του 2015 με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο τέλη Ιανουαρίου του 2015.
Η κυβέρνηση θα παρουσιαστεί στους ανεξάρτητους βουλευτές, λέγοντας να στηρίξουν την προσπάθεια να βρεθούν οι 180 βουλευτές ώστε υλοποιώντας το μνημόνιο…η Ελλάδα να βγει από το Μνημόνιο.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν θα βρεθούν ή όχι οι 180 βουλευτές;


Η κυβέρνηση συνεχίζει να διαρρέει ότι έχουν βρεθεί 182 ή 183 πρόθυμοι βουλευτές που θα εκλέξουν πρόεδρο της δημοκρατίας, ωστόσο ορισμένοι τύπου ΔΗΜΑΡ τάσσονται υπέρ χρονοδιαγράμματος εκλογής προέδρου και εκλογών εντός του 2015.
(Με βάση πληροφορίες του bankingnews.gr 182 ή 183 βουλευτές δεν υπάρχουν, εικάζεται ότι μπορεί να βρεθούν αλλά ακόμη δεν υπάρχουν.
Τουλάχιστον την τρέχουσα περίοδο δεν υπάρχουν)
Ωστόσο με βάση αξιόπιστη πηγή «η κυβέρνηση δέχεται εισηγήσεις για το εξής σενάριο.
Να επισπευστεί η εκλογή προέδρου της δημοκρατίας ίσως και αρχές Ιανουαρίου, να ψηφιστεί πρόεδρος με συναίνεση και να καθοριστούν εκλογές τον Μάιο ή το αργότερο Σεπτέμβριο του 2015.
Το σενάριο αυτό βραχυχρόνια εκτονώνει την κρίση αλλά δημιουργεί τεράστιο πολιτικό ζήτημα λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου».
Η Τρόικα ωστόσο έχει απορρίψει το σενάριο καθορισμού των εκλογών σε ύστερο χρόνο, καθώς δεν νοείται παρατεταμένη προεκλογική περίοδος.
Η Τρόικα έβαλε veto στο σχέδιο για συμφωνία καθορισμού εκλογών σε μεταγενέστερο χρόνο.
Η Τρόικα θέλει να ξεκαθαρίσουν όλα πρόεδρος ή εκλογές άμεσα.
Ο Σαμαράς θα σταθμίσει αν έχει τους 182 ή 183 βουλευτές και αν τους έχει θα ρισκάρει.
Αν δεν τους έχει υποχρεωτικά θα οδηγηθεί η Ελλάδα σε εκλογές.
Ένα βασικό ερώτημα που τίθεται είναι όσοι ψηφίσουν για πρόεδρο της Δημοκρατίας πέραν από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ψηφίζουν την κυβέρνηση και ψηφίζουν το μνημόνιο και ψηφίζουν και τα νέα μέτρα που θα έρθουν υποχρεωτικά.
Όσοι ανεξαρτητοποιήθηκαν επειδή αντιδρούσαν στο μνημόνιο, πως θα ψηφίσουν τώρα το μνημόνιο το οποίο και αναθεμάτιζαν;
Θα επικαλεστούν θέμα εθνικής σωτηρίας, ότι η χώρα κινδυνεύει να βυθιστεί στο χάος αλλά το επιχείρημα αυτό είναι διάτρητο.

Πως θα δικαιολογήσουν την κυβίστηση τους, την ακραία τους κωλοτούμπα όσοι ανεξάρτητοι βουλευτές ψηφίσουν για πρόεδρο της Δημοκρατίας;


Υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος να διασυρθούν πολλοί ανεξάρτητοι βουλευτές.
Ωστόσο πηγές σε ανεξάρτητους βουλευτές αναφέρεται το εξής «με δεδομένη την πολύ σκληρή στάση της Τρόικα που ζητάει μέτρια έως το 2017, αδειάζοντας την κυβέρνηση στην κυριολεξία, αν δεν βρεθούν οι 180 βουλευτές η Ελλάδα θα μπορούσε να οδηγηθεί σε εκλογές έως τα τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου.
Η πρόταση που υπέγραψαν ορισμένοι βουλευτές για εκλογή προέδρου της δημοκρατίας και καθορισμού ημερομηνίας εκλογών ενέχει τεράστιο ρίσκο λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου ενώ την λύση αυτή την έχει απορρίψει και η Τρόικα.
Συν τοις άλλοις αν η κυβέρνηση κληθεί να φέρει προς ψήφιση νέα μέτρα όπως επιβάλλει η Τρόικα είναι 100% σίγουρο ότι θα κλονιστεί σοβαρά η αξιοπιστία της καθώς η παρούσα βουλή δεν μπορεί να περάσει κανένα νέο μέτρο».
Άρα ή εκλέγεται πρόεδρος άμεσα ή δεν εκλέγεται πρόεδρος και επίσης άμεσα προκηρύσσονται εκλογές.
Μέχρι την διεξαγωγή των εκλογών θα προκληθεί μεγάλη αναταραχή, αλλά η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει θα έχει νωπή την λαϊκή εντολή να προχωρήσει σε ιστορικές αποφάσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στο plan B δεν περιλαμβάνει δραχμή και ουσιαστικά θα  στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις αν αποτύχει το plan A.
H Ελλάδα δεν κινδυνεύει με έξοδο από το ευρώ αλλά η στάση της Τρόικα είναι ακραία προς την Ελλάδα και αποδεικνύεται ότι όχι μόνο απλά σκληραίνουν την στάση τους αλλά δείχνουν ότι θέλουν να ξεκαθαρίσει μια ώρα νωρίτερα οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Το μεγάλο ερώτημα – Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει εκλογές τώρα ή όχι;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δια βασικών στελεχών του, όπως ο Σταθάκης, δήλωσαν ότι θα τους ευνοούσε αν η κυβέρνηση υπέγραφε την παράταση του μνημονίου.
Ωστόσο κατανοούσαν ότι η πίεση που ασκείται στην Ελλάδα είναι πίεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως να μην επιθυμεί εκλογές άμεσα γιατί προφανώς δεν θα ήθελε να αναλάβει την διαπραγμάτευση με την Τρόικα για την παράταση του μνημονίου.
Ωστόσο και η στρατηγική του ώριμου φρούτου, δηλαδή να ποντάρουν ότι η κυβέρνηση θα καταρρεύσει υπό το βάρος των νέων μέτρων που θα φέρει και να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ ως ο πολιτικός Μεσσίας του τόπου φαίνεται ότι δεν έχει καμία βάση.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει την μεγάλη του πολιτική ευκαιρία, πολιτικά θα συρρικνωθεί λόγω της έντονης εσωστρέφειας που θα υπάρξει….για την πολιτική ήττα του στο ζήτημα του προέδρου της Δημοκρατίας.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:12 5 Δεκεμβρίου 2014

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης