Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

ΑΤΕ Βank: Πουλάει 13 συμμετοχές και 3 τραπεζικές θυγατρικές – Η μείωση του ενεργητικού και των δανείων θα περιορίσει τον θεσμικό ρόλο της τράπεζας

tags :
  ΑΤΕ Βank: Πουλάει 13 συμμετοχές και 3 τραπεζικές θυγατρικές – Η μείωση του ενεργητικού και των δανείων θα περιορίσει τον θεσμικό ρόλο της τράπεζας
Στην πώληση 13 συμμετοχών προχωράει η ΑΤΕ Bank με στόχο να μειωθεί το ενεργητικό κατά 25% έως το 2013 δηλαδή στα 24 δις ευρώ.
Η μείωση αυτή όμως όπως αποτυπώθηκε και στο α΄ τρίμηνο του 2011 περιθωριοποιεί την τράπεζα και τον θεσμικό της ρόλο.
Η ΑΤΕ άλλοτε πρωτοστατούσε στην χρηματοδότηση της οικονομίας και τώρα απλά μικραίνει για να διασωθεί.
Ταυτόχρονα θα μειωθούν και τα ομόλογα από 4,6 δις ευρώ στα 2,1 δις ευρώ το 2013 ενώ θα αυξηθεί ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας από 6,8% κάτω από τα όρια της ΤτΕ στο 12% περίπου.

Όσον αφορά τις συμμετοχές η ΑΤΕ θα πωλήσει 13 εταιρίες εκ των οποίων και 3 θυγατρικές τράπεζες.
Η ΑΤΕ ελέγχει το 10% της ΕΥΔΑΠ, το 2,61% των ΕΛΠΕ, 0,9% του ΟΤΕ, 2,3% της Πειραιώς και 20% των ΚΑΕ.
Η εύκολη λύση θα ήταν πώληση των συμμετοχών σε αυτές τις τιμές.
Αλλά δεν ενδείκνυται. Απαιτούνται καλύτερες χρηματιστηριακές τιμές.
Όσον αφορά τις θυγατρικές στο εξωτερικό και την Ελλάδα.
Αποδέσμευση άμεσα από την ΕΒΖ Ελληνική βιομηχανία Ζάχαρης που μόνο ζημίες προσφέρει και την ΔΩΔΩΝΗ που είναι κερδοφόρος.
Επίσης η ΑΤΕ έχει αποφασίσει να πωλήσει 3 χρηματοοικονομικές τις θυγατρικές.
Συγκεκριμένα το 40,6% της FBBank στοχεύοντας σε minimum 50 εκατ ευρώ.
Το 21% της AIK Banka της θυγατρικής στην Σερβία που ενοποιείται με την μέθοδο της καθαρής θέσης.
Το 74% της ΑΤΕ Bank Romania.

FBBank
Με την  μη συμμετοχή στην τελευταία αύξηση κεφαλαίου της FBBank ουσιαστικά ξεκαθάρισε τις προθέσεις της η ΑΤΕ Bank θέλει να αποχωρήσει.
H ATE από το 49% που ήλεγχε πλέον κατέχει 40,6%.
Με 2 δις ευρώ ενεργητικό η τράπεζα έχει δημιουργήσει ένα πυρήνα τραπεζικών δραστηριοτήτων. Ήταν ζημιογόνος το 2009 ενώ εμφάνισε οριακές ζημίες στο α΄ τρίμηνο του 2010.
Η ΑΤΕ ή θα προσεγγίσει τον βασικό μέτοχο Β. Ρέστη με ποσοστό 57,5% ώστε να αγοράσει το 40,6% ή θα αναζητήσει άλλη τράπεζα  ή άλλη λύση ώστε να πωλήσει την συμμετοχή.

AIK Banka
H AIK Agroindusrial Commercial Bank η Σερβική τράπεζα συνεισέφερε στο α΄ 6μηνο  του 2010 , στην ΑΤΕ 4,3  εκατ ευρώ κέρδη. Διαθέτει ενεργητικό 1,19 δις ευρώ. Η Σερβική τράπεζα πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Lojubisa εμφανίζει καλή εικόνα για το μέγεθος της.
Σημειώνεται ότι στην ΑΙΚ Banka η ΑΤΕ συμμετέχει με ποσοστό 21% αλλά η έκπληξη είναι ότι και η Εθνική συμμετέχει με 4,98% ενώ με 5,8% η UniCredit Αυστρίας.
Είναι προφανές ότι εφόσον ανοίγει ο κύκλος πώλησης είναι πολύ πιθανό η Εθνική να εκδηλώσει ενδιαφέρον και ενδεχομένως και άλλες τράπεζες.  

ΑΤΕBank Romania
Το συνολικό ενεργητικό της τράπεζας στα 379 εκατ ευρώ ενώ τα συνολικά κέρδη που εμφάνισε στο α΄ τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε ζημίες 700 χιλ ευρώ.
Η ΑΤΕ συμμετέχει με ποσοστό 74%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης