Τραπεζικά νέα

EKT: Γεγονός η ποσοτική χαλάρωση - Η παρέμβαση ξεκινά τον Οκτώβριο με αγορές ομόλογων και ABS - Στο 0,05% τα επιτόκια

tags :
EKT: Γεγονός η ποσοτική χαλάρωση - Η παρέμβαση ξεκινά τον Οκτώβριο με αγορές ομόλογων και ABS - Στο 0,05% τα επιτόκια
Επιβεβαίωσε τις προσδοκίες της αγοράς η ΕΚΤ - Πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ανακοίνωσε ο Draghi
(upd3)Πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο θα περιλαμβάνει αγορές καλυμμένων ομολόγων και ABS ((τίτλοι που συνδέονται με στοιχεία ενεργητικού), θα τεθεί σε ισχύ από τον Οκτώβριο του 2014, ανακοίνωσε ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς. 
H ποσοτική χαλάρωση θα τεθεί σε ισχύ από τον Οκτώβριο του 2014, ενώ η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες στις 2 Οκτωβρίου.
H απόφαση ελήφθη υπό το πρίσμα των εκτιμήσεων ότι η ανάπτυξη παραμένει υποτονική στην ευρωζώνη, τόνισε ο διοικητής της ΕΚΤ.
Όπως διευκρίνισε ο Draghi, η ΕΚΤ μέσα από το QE θα αγοράζει τίτλους, δεν θα τους δέχεται ως collaterals (εγγυήσεις).
Μέσω της αγοράς ABS στόχος είναι η ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης στην ευρωπαϊκή οικονομία.
«Ορισμένα από τα νούμερα που συζητήσαμε για την ποσοτική χαλάρωση, διέρρευσαν», τόνισε ο διοικητής της ΕΚΤ, αναφερόμενος στις πληροφορίες του Reuters για πρόγραμμα ύψους 500 δισ. ευρώ.
Η ΕΚΤ προσέλαβε ήδη συμβούλους για την αγορά ABS.
Η απόφαση του Δ.Σ για τη χρήση μη συμβατικών μέτρων ήταν ομόφωνη, αλλά όχι και για τη μείωση των επιτοκίων.
Κάποια μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ τάχθηκαν υπέρ του να γίνουν περισσότερα, κάποια άλλα μέλη δεν ήθελαν να γίνουν τόσα πολλά, ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ αποκάλυψε ότι συζητήθηκε και το ενδεχόμενο αγοράς κρατικών τίτλων (sovereign QE).
Το πρόγραμμα αγοράς ABS ξεκινά σε μια ιδιαίτερη συγκυρία για την Ευρωζώνη, καθώς το επιχειρηματικό κλίμα είναι μετριοπαθές, υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Υποβάθμιση προβλέψεων για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη
H κεντρική τράπεζα μείωσε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2014, στο +0,9%, από 1% που είχε προβλέψει τον Ιούνιο. 
Η ΕΚΤ παράλληλα υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την Ευρωζώνη και το 2015, στο +1,6%, από +1,7% που προέβλεπε τον Ιούνιο.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 0,6% το 2014, στο +1,1% το 2015 και στο +1,4% το 2016.
Ο διοικητής της ΕΚΤ τόνισε ότι η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να καταστεί πιο φιλική προς τους πολίτες, ενώ επέστησε την προσοχή στις χώρες της ευρωζώνης, να μην τινάξουν στον αέρα την πρόοδο που έχουν σημειώσει στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων.
Ο Draghi έδωσε ιδιαίτερο βάρος στις μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της μόνο μέσω της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής.
Παράλληλα απηύθυνε έκκληση να αναληφθούν δράσεις από τις κυβερνήσεις, ώστε να μειωθεί η ανεργία.
«Μόνο έτσι θα εκλείψουν τα υφεσιακά καθεστώτα», σημείωσε.
Ερωτώμενος σχετικά με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ο Draghi αρκέστηκε να δηλώσει ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη ρωσο-ουκρανική κρίση.

Στο 0,05% το βασικό επιτόκιο, στο -0,2% το επιτόκιο καταθέσεων 
Νωρίτερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε νέα μείωση επιτοκίων, σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, στην προσπάθειά της να τονώσει την ευρωπαϊκή οικονομία.
Ειδικότερα, η ΕΚΤ μείωσε στο ιστορικό χαμηλό του 0,05%, από 0,15% προηγουμένως, το βασικό επιτόκιο δανεισμού και στο -0,2%, από -0,1% προηγουμένως, το επιτόκιο καταθέσεων.
Όσον αφορά τις μειώσεις επιτοκίων, ο Draghi τόνισε ότι η ΕΚΤ έλαβε αυτή την απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες.
Τα επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται στο κατώτερο όριο που μπορούν να βρεθούν, τόνισε ο διοικητής της ΕΚΤ.
Νωρίτερα, το Reuters είχε μεταδώσει, επικαλούμενο πηγές της ΕΚΤ, ότι ο Draghi εξετάζει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 500 δισ. ευρώ, το οποίο θα περιλαμβάνει αγορές ABS (απλών εγγυημένων τίτλων) και καλυμμένων ομολόγων.
Το τριετές πρόγραμμα θα ξεκινήσει από το 2014 και δεν θα ανακοινωθεί σήμερα από τον διοικητή Mario Draghi, εκτός και αν συναντήσει ισχυρές αντιστάσεις, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του εκτελεστικού συμβουλίου.
Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες του Reuters.
Όπως σημειώνει το Reuters, ο Mario Draghi δήλωσε στις 22 Αυγούστου από τη Σύνοδο των Κεντρικών Τραπεζών στο Jackson Hall, ότι οι προετοιμασίες της ΕΚΤ για την αγορά ABS προχωρούν με γοργούς ρυθμούς.
Παράλληλα, είχε τονίσει ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα αναγνωρίσει τη σημαντική υποχώρηση που σημείωσε ο πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Αύγουστο και θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η κεντρική τράπεζα.
Η ΕΚΤ έχει αρχίσει την ανάπτυξη ενός τέτοιου προγράμματος, με στόχο την τόνωση της αγοράς ABS και την προσφορά μιας εναλλακτικής πηγής χρηματοδότησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της ευρωζώνης.

Οι προβλέψεις των αναλυτών
Πάντως, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, δύσκολα θα επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για την πολυαναμενόμενη ποσοτική χαλάρωση, στα πρότυπα της Federal Reserve, ωστόσο δεν αποκλείουν μια νέα μείωση του βασικού επιτοκίου, στο ιστορικό χαμηλό του 0,05% από το 0,15%.
Πτώση του ευρώ αλλά και κινήσεις από την ΕΚΤ μέσω της νέας μείωσης των επιτοκίων από 0,15% στο 0,05% αλλά όχι άμεσα υιοθέτησης προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης προβλέπουν οι αμερικανικοί οίκοι JP Morgan και Goldman Sachs με αφορμή την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 4 Σεπτεμβρίου του 2014.
Η J P Morgan αναμένει πτώση του επιτοκίου του ευρώ, του επιτοκίου παρέμβασης στο 0,05% από 0,15% και ενεργοποίηση των TLTROs, ενώ ενδέχεται να αυξηθούν τα ποσά που θα λάβουν οι τράπεζες.
(Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες θα λάβουν μεταξύ 7,5 με 7,8 δις.)
Επιπλέον, είναι πιθανό να υλοποιηθούν τα σχέδια για την αγορά ABS, ενώ καθίσταται σαφές ότι πρόσθετα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και κρατικών QE δηλαδή ποσοτική χαλάρωση είναι υπό εξέταση
Ωστόσο η J P Morgan δεν πιστεύει ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει άμεσα σε ποσοτική χαλάρωση.

BNP Paribas: Στο 50% η πιθανότητα νέας μείωσης επιτοκίων
Θέση στη συζήτηση για τα επόμενα σχέδια της ΕΚΤ παίρνει και η BNP Paribas.
H γαλλική τράπεζα, μέσω νέας έκθεσής της, τοποθετεί στο 50% τις πιθανότητες για νέα μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη.

Bloomberg: Καμία αλλαγή στην πολιτική της ΕΚΤ
Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg, παρουσιάζει τα εξής στοιχεία:
- Μόλις 5 αναλυτές προβλέπουν νέα μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 0,10%, στο 0,05%, από 0,15% που είναι σήμερα.
- Η συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών, ήτοι 50 αναλυτές, δεν αναμένουν νέα μείωση των επιτοκίων.
Όπως έχει ήδη αναφέρει το www.bankingnews.gr, σύμφωνα με έτερη δημοσκόπηση - αυτή τη φορά για το πρακτορείο Reuters - οι πιθανότητες μείωσης του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ βρίσκονται μόλις στο 25%.
Σημειώνεται πως το επιτόκιο καταθέσεων βρίσκεται στο -0,10%.
Παράλληλα, η συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών (21 στους 23) εκτιμά πως μία νέα μείωση του επιτοκίου καταθέσεων δεν πρόκειται να συμβάλλει ουσιαστικά στην ενίσχυση του διατραπεζικού δανεισμού.
«Τα επιτόκια είναι τόσο χαμηλά, όπου μία νέα μείωση δεν μπορεί να βοηθήσει το διατραπεζικό δανεισμό» αναφέρει ένας εκ των αναλυτών, που συμμετείχε στη δημοσκόπηση.
Σημειώνεται πως αρκετοί επενδυτικοί όμιλοι αναμένουν μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ στο 0,05% από 0,15% προηγουμένως.
Παράλληλα, αρκετοί «βλέπουν» και την άμεση έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Βέβαια, πηγές προερχόμενες από την ΕΚΤ, έχουν απορρίψει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ποσοτική χαλάρωση «βλέπει» η Deutsche Bank
Στις 4 Σεπτεμβρίου αναμένει η Deutsche Bank να ξεκινήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) με τίτλους ιδιωτικού τομέα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με την τελευταία της ανάλυση.
Η Deutsche Bank αναθεωρεί την αρχική της εκτίμηση που έκανε λόγο για έναρξη του QE στις αρχές του 2015, εκτιμώντας ότι στη συνεδρίαση της 4ης Σεπτεμβρίου η ΕΚΤ θα ανακοινώσει το πρόγραμμα που θα αφορά αγορές εγγυημένων τίτλων (ΑΒS), με στόχο την τόνωση της οικονομίας.
Ωστόσο, αναμένει το QE να μην αφορά αγορές κρατικών ομολόγων, όπως άλλες κεντρικές τράπεζες έχουν κάνει.
Εκτιμάται ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει ένα ιδιωτικό QE, δηλαδή, αγορές τίτλων ABS (εγγυημένων).
Εάν δεν το ανακοινώσει το Σεπτέμβριο, τότε στις επόμενες συνεδριάσεις θα είναι ένα βέβαιο μέτρο.

Berenberg Bank: Αποτελεσματικά τα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ τον Ιούνιο
Αποτελεσματικά χαρακτηρίζει η Berenberg Bank τα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα, το κόστος δανεισμού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (SME) στην περιφέρεια της ευρωζώνης και ειδικότερα σε Ισπανία και Ιταλία, υποχώρησε.




Τι είναι η ποσοτική χαλάρωση;
Η ποσοτική χαλάρωση, είναι μια σχετικά αντισυμβατική μέθοδος νομισματικής πολιτικής, που ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες.
Οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν ομόλογα και άλλα περιουσιακά στοιχεία τραπεζών και με αυτό τον τρόπο αυξάνουν τις τιμές των ομολόγων και των assets.
Έτσι οι τράπεζες αποκτούν αξία, οι τιμές σταθεροποιούνται και βελτιώνονται και γενικώς δημιουργείται ένα περιβάλλον ασφάλειας για την οικονομία και τις τράπεζες.
Οι τράπεζες ισχυροποιούνται γιατί αυξάνεται κατακόρυφα η πλεονάζουσα ρευστότητας τους.
Συνήθως οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν βραχυπρόθεσμα περιουσιακά στοιχεία και ομόλογα και όταν επιτευχθούν οι στόχοι, στρέφονται και σε αγορές πιο μακροπρόθεσμων ομολόγων και assets ή ακόμη και μετοχών.
Μέσω αυτής της αντισυμβατικής νομισματικής πολιτικής, αυξάνεται η προσφορά χρήματος και αποκαθίστανται οι στρεβλώσεις στις αγορές, διατραπεζική, ομόλογα κ.α.
Λόγω αυτής της θετικής επίδρασης, τα χρηματιστήρια ανακάμπτουν.
Η ποσοτική χαλάρωση για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας το 2000 με στόχο να καταπολεμήσει τον αποπληθωρισμό.
Ωστόσο η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης δεν δούλεψε όσο αναμενόταν.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας ήταν 300 δισεκ. δολάρια.
Το 2008 η FED η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης.
Στις 25 Νοεμβρίου του 2008 η FED ανακοίνωσε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 600 δισεκ. δολάρια και αφορούσε τίτλους στεγαστικής πίστης π.χ. τιτλοποιήσεις και ομόλογα.
Εν συνεχεία το πρόγραμμα επεκτάθηκε στα 1,15 τρισεκ δολάρια.
Η FED ενώ το 2007 είχε επιτόκια 5,25% σε διάστημα 17 μηνών μειώθηκαν τα επιτόκια στο 0,20% με 0,25% ενώ το overnight έφθασε στο 0%.
Να σημειωθεί ότι τα επιτόκια του ευρώ ξεκίνησαν από ψηλά και πλέον βρίσκονται στο 0,15%.
Στις 3 Νοεμβρίου του 2010 η FED ανακοινώνει νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE 2 ύψους 600 δισεκ. δολαρίων με ρυθμό αγοράς ομολόγων και assets τραπεζών 75 δισεκ. μηνιαίως.
Η FOMC η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς στις 21 Σεπτεμβρίου του 2011 εφάρμοσε το πρόγραμμα twist αγοράζοντας 400 δισεκ. δολάρια ομόλογα λήξης 6 και 30 ετών.
Στόχος της κίνησης αυτής είναι να μετριαστεί η εκτύπωση χρήματος από την FED και χωρίς να αυξηθεί περαιτέρω ο ισολογισμός της Κεντρικής Τράπεζας.
Τα δύο προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης βοήθησαν τα μέγιστα το αμερικανικό χρηματιστήριο καθώς ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 τέλη Οκτωβρίου του 2008 ήταν στις 900 μονάδες και τέλη του 2011 είχε φθάσει στις 1280 μονάδες.
Στις 13 Σεπτεμβρίου του 2012 η FED ανακοίνωσε τρίτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 400 δισεκ δολαρίων.
Στις 18 Δεκεμβρίου 2013 η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ FED αποφάσισε να μειώσει μηνιαίως την αγορά ομολόγων και τραπεζικών assets με στόχο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 3 ή QE3 να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2014.
Σε προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης το 2009 είχε προχωρήσει και η Βρετανική Κεντρική Τράπεζα BOE και αφορούσε αγορές 165 δισεκ. στερλίνες έως τον Σεπτέμβριο του 2009 και 175 δισεκ. στερλίνες έως τον Οκτώβριο του 2010.

Έχουν απόδοση τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης;
ΔΝΤ και οικονομολόγοι συμφωνούν ότι σε περιόδους μεγάλων κρίσεων τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης συμβάλλουν στην συστημική σταθερότητα.
Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 2 της FED αλλά και το 3ο πρόγραμμα συνέβαλλαν στην μεγάλη αύξηση των χρηματιστηριακών αξιών, οδηγώντας σε αύξηση της κατανάλωσης.
Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης δεν είναι πανάκεια στα οικονομικά προβλήματα.
Π.χ. αν οι τράπεζες έχοντας πλεονάζουσα ρευστότητα δεν δανείζουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, οι θετικές επιπτώσεις το προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης μετριάζονται.
Η μεγάλη αύξηση της προσφοράς χρήματος, επίσης έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και ειδικά στην Ευρώπη που υπάρχουν χώρες που ακολουθούν προγράμματα λιτότητας.
Επίσης ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι με τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης οι αποδόσεις των ομολόγων τεχνικά διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα και αυτό σημαίνει ότι τα ομόλογα δεν είναι ελκυστικά για επενδύσεις.
Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης συμβάλλουν σε ράλι σε μετοχές και ομόλογα και προφανώς μετοχές και ομόλογα κατέχουν συνήθως οι πλούσιοι.
Μάλιστα στην Βρετανία επικρίθηκαν τα προγράμματα αυτά λόγω αυτής της παραμέτρου.
Χώρες όπως οι BRIC έχουν ταχθεί κατά των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης καθώς θεωρούν ότι αποτελούν προγράμματα προστατευτισμού και έμμεσης υποτίμησης του νομίσματος.
Κατά ορισμένους οικονομολόγους η ποσοτική χαλάρωση διαφέρει από την ποιοτική χαλάρωση.
Η ποσοτική χαλάρωση οδηγεί σε αύξηση του ισολογισμού μιας κεντρικής τράπεζας αφού αγοράζει assets.
Ποιοτική χαλάρωση είναι η διαδικασία κατά την οποία η Κεντρική Τράπεζα επιλέγει τα περιουσιακά στοιχεία που θα αγοράσει.
Μια άλλη διάσταση είναι η πιστωτική χαλάρωση όπου δίδεται έμφαση στην καλή ποιότητα των αποθεματικών των τραπεζών.

Η ποσοτική χαλάρωση σημαίνει εκτύπωση χρήματος;
Οι κεντρικές τράπεζες τυπώνουν χρήματα για να αγοράσουν assets, τα χρήματα αυτά δεν πάνε απευθείας στην οικονομία άρα δεν συμφωνούν όλοι με αυτή την ερμηνεία.
Επειδή όμως οι τράπεζες αποκτούν πλεονάζουσα ρευστότητα θεωρείται ωσάν έμμεση εκτύπωση χρήματος από τις Κεντρικές τράπεζες.
Ως γνωστό οι Κεντρικές Τράπεζες δεν μπορούν να αγοράσουν πρωτογενώς ομόλογα.
Όμως μέσω τραπεζών μπορούν να αγοράσουν δευτερογενώς.
Η ΕΚΤ έχει ακολουθήσει μια τέτοια πολιτική με την Ελλάδα καθώς κατέχει ελληνικό χρέος 35 δισεκ. ευρώ.

Τι θα συμβεί αν υπάρξει ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ;
Έχει εκτιμηθεί ότι ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα μπορούσε στην ΕΚΤ να φθάσει το 1 τρισεκ ευρώ και θα αφορούσε ομόλογα και τραπεζικά assets.
Οι τράπεζες θα πλημμύριζαν ρευστότητα και αυτό θα οδηγούσε σε ράλι τα χρηματιστήρια, τις τραπεζικές μετοχές και γενικώς θα προκαλούσε τεχνητή ευφορία στις αγορές καθηλώνοντας στο ναδίρ τις αποδόσεις των ομολόγων.
Π.χ. στην Ελλάδα με πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το ελληνικό χρηματιστήριο από τις 1180 μονάδες θα βρισκόταν στις 1800 – 2000 μονάδες ή άνοδος +60%.
Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ όμως στην Ευρώπη έχει μια ιδιαιτερότητα.
Λιτότητα και ποσοτική χαλάρωση δεν συμβαδίζουν, οπότε η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει ή λιτότητα ή ποσοτική χαλάρωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης