Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο μύθος καταρρίπτεται – Το χρηματιστήριο της Αργεντινής σε 1 χρόνο +113% ενώ το ελληνικό +9,5% - Που είναι καλύτερη η Ελλάδα;

Ο μύθος καταρρίπτεται – Το χρηματιστήριο της Αργεντινής σε 1 χρόνο +113% ενώ το ελληνικό +9,5% - Που είναι καλύτερη η Ελλάδα;
Εντυπωσιάζει η εικόνα του Merval της Αργεντινής, καλύτερη η εικόνα της Ελλάδος σε ομόλογα και CDS
Με αφορμή την προπαγάνδα που επικρατεί εσχάτως στην Ελλάδα για το αν η Ελλάδα είναι καλύτερα ή χειρότερα από την Αργεντινή είχαμε παρουσιάσει μια ανάλυση που αποδείκνυε ότι η Αργεντινή βρίσκεται σε πολύ καλύτερη μοίρα από την Ελλάδα.
Επειδή διαχρονικά και σταθερά ο καλύτερος κριτής των πάντων είναι οι αγορές θα αποτιμήσουμε την Ελλάδα και την Αργεντινή με όρους αγοράς.
Το εξαγόμενο συμπέρασμα είναι ότι η Αργεντινή τα έχει πάει άριστα στο χρηματιστήριο, σχετικά καλά στα ομόλογα και τραγικά στα CDS.
Η Ελλάδα τα έχει πάει χάλια στο χρηματιστήριο, σχετικά καλά στα ομόλογα και πολύ καλύτερα από την Αργεντινή στα CDS στα credit Default Swaps.
Ας δούμε λίγο τα πραγματικά δεδομένα.
Ο χρηματιστηριακός δείκτης του Buenos Aires της πρωτεύουσας της Αργεντινής ονομάζεται Merval index.
Ο Merval έκλεισε  στις 8 Αυγούστου του 2014 στις 8.227 μονάδες όταν ακριβώς ένα χρόνο πριν στις 8 Αυγούστου του 2013 βρισκόταν στις 3.668 μονάδες δηλαδή σε ένα χρόνο κατάγραψε άνοδο +113% και ήταν μια από τις υψηλότερες παγκοσμίως.
Το ελληνικό χρηματιστήριο στις 9 Αυγούστου του 2013 ήταν στις 956 μονάδες (κλείσιμο) και στις 8 Αυγούστου του 2014 ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1047 μονάδες δηλαδή ετήσια άνοδος +9,5%.
Από την σύγκριση των δύο χρηματιστηρίων της Αργεντινής και της Ελλάδος εξάγεται το ασφαλές συμπέρασμα ότι οι επιδόσεις του Buenos Aires ήταν εντυπωσιακές σε αντίθεση με τις επιδόσεις του χρηματιστηρίου της Αθήνας που ήταν ισχνές.
Να σημειωθεί ότι το χρηματιστήριο της Αργεντινής εσχάτως δέχθηκε πλήγμα λόγω της επιλεκτικής χρεοκοπίας και από τις 8937 μονάδες υψηλό ετών στις 29 Ιουλίου υποχώρησε στις 8227 μονάδες μέσα σε λίγες ημέρες.
Αντίστοιχα και το ελληνικό χρηματιστήριο ταλαιπωρείται λόγω των διάχυτων ανησυχιών για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, που έχουν προκαλέσει μεγάλη πτώση στην αγορά.
Με χρηματιστηριακούς όρους λοιπόν η Αργεντινή τα έχει πάει άριστα.
Τι συμβαίνει στα ομόλογα;
Στην ελληνική 10ετία λήξης 2024 το εύρος τιμών αγοράς και πώλησης, διαμορφώνεται στις 77,5 με 78,35 μονάδες βάσης ή απόδοση 6,49%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 546 μονάδες βάσης.
Το ομόλογο λήξης 2024 της Αργεντινής εμφανίζει απόδοση μεταξύ 8,75% και 9,11%.
Με όρους ομολόγων η Ελλάδα τα έχει πάει καλύτερα από ότι η Αργεντινή αλλά όχι τόσο εντυπωσιακά καλύτερα.
Εκεί που καταγράφεται μεγάλη διαφορά υπέρ της Ελλάδος είναι προφανώς στα CDS καθώς μετά το default η κατάσταση επιδεινώθηκε.
Όμως θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι ρίσκου χώρας η CDS στην Αργεντινή παραμένουν πολύ υψηλά για χρόνια.
Συγκεκριμένα το CDS της Αργεντινής στην 5ετία διαμορφώνεται στις 1745 μονάδες βάσης αλλά στις 31 Ιουλίου του 2014 έφθασε στις 2964 μονάδες ή 29,64%.
Εσχάτως εμφανίζει σημάδια αποκλιμάκωσης.
Το ρίσκο χώρας είναι τεράστιο στην Αργεντινή.
Στην Ελλάδα το ελληνικό CDS στην 5ετία διαμορφώνεται στις 515 μονάδες βάσης με αυξητικές τάσεις σε σχέση με τις 445 μονάδες βάσης που επανεμφανίστηκε μετά από περίπου 2,5 χρόνια.  
Με όρους συναλλάγματος είναι αληθές ότι το Pesos της Αργεντινής έχει διολισθήσει μετά την αποσύνδεση του με το δολάριο ΗΠΑ
Το 2010 π.χ. 1 δολάριο αντιστοιχούσε σε 3,85 Pesos Αργεντινής.
Το 2013 αντιστοιχούσε 1 δολάριο με 5,13 pesos
Την τρέχουσα περίοδο π.χ. 10 Αυγούστου του 2014 το 1 δολάριο αντιστοιχεί με 8,26 Pesos Αργεντινής.
Η Αργεντινή, υπέστη διολίσθηση απόρροια κερδοσκοπικών κινήσεων.
Αντιθέτως η Ελλάδα απολαμβάνει σταθερότητα λόγω του ευρώ.
Το 1 ευρώ αντιστοιχεί με 1,341 δολάρια και σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι το ευρώ θεωρείται σκληρό και σταθερό νόμισμα έναντι του ασταθούς Pesos της Αργεντινής.

Ποια είναι η οικονομία της Αργεντινής και οι συγκρίσεις με την Ελλάδα…

Πρωτίστως να αναφέρουμε ότι η Αργεντινή είναι πλουσιότερη χώρα από την Ελλάδα.
Το ΑΕΠ της Αργεντινής είναι 363 δισεκ. ευρώ και το ΑΕΠ της Ελλάδος 183 δισεκ. δηλαδή η Αργεντινή έχει διπλάσιο ΑΕΠ από την Ελλάδα.
Η σχέση χρέους προς ΑΕΠ της Αργεντινής βρίσκεται με βάση αναθεωρημένα στοιχεία στο 42% (ναι καλά διαβάσατε στο 42% του ΑΕΠ) ή 152 δισεκ. ευρώ.
Η σχέση χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδος βρίσκεται στο 177% ή 321,4 δισεκ. ευρώ.
Η δομή του χρέους της Αργεντινής διαμορφώνεται ως εξής περίπου 66% ομόλογα, τα δάνεια 15% ενώ περίπου 65 δισεκ. είναι το χρέος αποτιμημένο σε δολάρια.
Η δομή του χρέους της Ελλάδος έχει ως εξής 321,4 δισεκ. εκ των οποίων 245 δισεκ. δάνεια διακρατικά και ΔΝΤ, 15 δισεκ. έντοκα γραμμάτια και 60 δισεκ. περίπου ομόλογα και άλλος δανεισμός.
Η ανεργία στην Αργεντινή βρίσκεται στο 7% και στην Ελλάδα περίπου στο 27%.
Η Αργεντινή λοιπόν είναι πλουσιότερη χώρα από την Ελλάδα με μόνη διαφορά ότι η Ελλάδα έχει ένα ισχυρό ευρώ και η Αργεντινή έχει το Pesos ένα νόμισμα.
Η Ελλάδα έχει αρνητικό πληθωρισμό ενώ η Αργεντινή έχει 22% που προφανώς δημιουργεί προβλήματα στην τιμολόγηση των προϊόντων και υπηρεσιών.
Όσον αφορά τους δείκτες φτώχιας η Αργεντινή εμφανίζεται σε πολύ καλύτερη θέση αλλά έχουμε σοβαρές ενδείξεις ότι τα στοιχεία που παρουσιάζει η κυβέρνηση είναι αναξιόπιστα….όχι βέβαια ότι τα στοιχεία που παρουσιάζει η ελληνική κυβέρνηση είναι αξιόπιστα.
Οι καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών είναι σχεδόν διπλάσιες από τις καταθέσεις των τραπεζών της Αργεντινής φθάνουν τα 746 δισεκ. pesos και 549 δισεκ. pesos των ιδιωτών.

Πρώτη ενημέρωση 23:12 10 Αυγούστου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης