Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Bloomberg: Η Banco Espirito Santo αποκάλυψε την ανάγκη για ταχύτητα στις διασώσεις τραπεζών - Το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» της Ελλάδας

Bloomberg: Η Banco Espirito Santo αποκάλυψε την ανάγκη για ταχύτητα στις διασώσεις τραπεζών - Το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» της Ελλάδας
Το Bloomberg επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα, αν οι ρυθμιστικές αρχές διαθέτουν τα χρήματα για να διαχειριστούν μια χρεοκοπημένη τράπεζα
Η Banco Espirito Santo αποκάλυψε την ανάγκη για ταχύτητα στις διασώσεις τραπεζών, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στο κεφαλαιακό «μαξιλάρι» της Ελλάδας, ύψους 11,5 δισ. ευρώ που έχει στην κατοχή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Το Bloomberg επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα, αν οι ρυθμιστικές αρχές διαθέτουν τα χρήματα για να διαχειριστούν μια χρεοκοπημένη τράπεζα, με αφορμή την κατάρρευση της πορτογαλικής Banco Espirito Santo.
Το «μαξιλάρι» που είχε στη διάθεσή της η κυβέρνηση της Πορτογαλίας από το πακέτο διάσωσης του 2011, τη βοήθησαν να περιορίσει τις επιπτώσεις από τα προβλήματα της Banco Espirito Santo, της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας σε όρους χρηματιστηριακής αξίας.
Ωστόσο, όπως σχολιάζει ο Richard Murphy, διευθυντής της συμβουλευτικής εταιρείας Tax Research LLP, άλλα ευρωπαϊκά κράτη ενδεχομένως να διαθέτουν τέτοιες πηγές και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν έχουν αποδείξει ότι η επιλογή τους να στραφούν στους επενδυτές είναι αρκετά ευέλικτη για να αντιμετωπιστεί μια κρίση.
«Το να βγεις στις αγορές χρειάζεται μήνες» τονίζει ο Murphy, την ώρα που η δράση για τη διάσωση μιας τράπεζας πρέπει να λάβει χώρα αστραπιαία.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, αυτή η ανάγκη για άμεση ανταπόκριση, μπορεί να οδηγήσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στο να βρεθούν αντιμέτωπες με προβλήματα κεφαλαίων στις τράπεζες, μετά τα stress test από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Όπως εξηγεί, οι τράπεζες ενδεχομένως να χρειαστούν βραχυπρόθεσμη κρατική παρέμβαση, αφού οι αγορές δεν μπορούν να επέμβουν εγκαίρως, εμποδίζοντας έτσι τις προσπάθειες πιστωτριών χωρών όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, να διασφαλίσουν ότι οι φορολογούμενοι δεν επιβαρύνονται πλέον από χρεοκοπίες τραπεζών.
Στον απόηχο της διάσωσης πέντε χωρών - μελών της ευρωζώνης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να δημιουργήσουν την τραπεζική ένωση, ώστε να αποτρέψουν ένα νέο γύρο χρέους και χρηματοπιστωτικού πανικού.
Η ΕΚΤ θα αναλάβει την εποπτεία και, σε διάστημα έξι ετών, οι εισφορές των τραπεζών θα δημιουργήσουν ένα ταμείο διάσωσης, ύψους 55 δισ. ευρώ, το οποίο θα μπορεί να διαχειριστεί κόστη όπως αυτά που προέκυψαν από την Banco Espirito Santo.
Στο μεταξύ, μια χώρα μπορεί να ζητήσει βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ωστόσο η χρήση αυτής της επιλογής είναι πολύ δύσκολη.
Αυτό σημαίνει ότι αν τα κράτη χρειαστεί να παρέμβουν, μπορεί να χρειαστούν διαθέσιμα κεφάλαια.
Σε αυτή την περίπτωση, κάποιες χώρες, όπως η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση έναντι των υπολοίπων.
Και αυτό γιατί έχει στη διάθεσή της ένα κεφαλαιακό «μαξιλάρι» 11,5 δισ. ευρώ στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Οι ελληνικές αρχές θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα κεφάλαια για την αποπληρωμή χρέους και την κάλυψη ενός χρηματοδοτικού κενού τα επόμενα δύο χρόνια, ωστόσο αυτό δεν τους επιτρέπεται έως ότου δημοσιευθούν τα αποτελέσματα των AQR.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης