Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κύριε Χαρδούβελη….είναι λάθος το ασφυκτικό pressing κατά των τραπεζιτών σε μια περίοδο κρίσης για τον τραπεζικό κλάδο

Κύριε Χαρδούβελη….είναι λάθος το ασφυκτικό pressing  κατά των τραπεζιτών σε μια περίοδο κρίσης για τον τραπεζικό κλάδο
Η λύση των τραπεζιτών – δημοσίων υπαλλήλων θα ήταν ένα ακόμη λάθος στα πολλά λάθη που έχουν γίνει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα από την πλευρά του κράτους
Σε μια περίοδο τραπεζικής κρίσης, stress tests που μπορεί να βγάλουν υπερβολικά παράδοξα αποτελέσματα εις βάρος των τραπεζών, σε μια περίοδο γενικευμένης αμφισβήτησης για τον ρόλο των τραπεζών και των τραπεζιτών ο Γκίκας Χαρδούβελης ο νέος υπουργός Οικονομικών μαζί με την Ευτυχία Μιχαηλίδου πρώην στελέχους της ΤτΕ και αποσπασμένη στο ΥΠΟΙΚ…βάλλουν κατά των τραπεζιτών και των αποδοχών που λαμβάνουν.
Ο Γκίκας Χαρδούβελης προέρχεται από τον χώρο των τραπεζών στην Εθνική αρχικώς και εν συνεχεία στην Eurobank που διαδραμάτισε θετικό ρόλο.
Γνωρίζει τις ισορροπίες, τα δεδομένα αλλά και την πραγματικότητα πολύ καλά και είμαστε πεπεισμένοι ότι πέραν του βασικού του ρόλου δηλαδή της ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας θα πρέπει να συμβάλλει στην στήριξη των τραπεζών.
Η πρόσφατη δήλωση του ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη τα πλάνα αναδιάρθρωσης των τραπεζών από τα stress tests της ΕΚΤ ήταν προφανώς μια δήλωση όπου εξέφραζε την αγωνία του για τα stress tests.
Ωστόσο θα έπρεπε με ακόμη πιο έντονο και συνεχή τρόπο να παρεμβαίνει πολιτικά ώστε….να μην κυριαρχήσουν τα πολιτικά κριτήρια στην αξιολόγηση των τραπεζών στα stress tests της ΕΚΤ.
Και επίσης δεν θα έπρεπε να ασχολούνται στο ΥΠΟΙΚ με τις αποδοχές που λαμβάνουν, οι τραπεζίτες, οι οποίες είναι ρεαλιστικές, δεν είναι προκλητικές. 
Πληροφορηθήκαμε ότι τόσο ο Γκίκας Χαρδούβελης όσο και η Ευτυχία Μιχαηλίδου εσχάτως έχουν βάλει στο σκοπευτικό τους τραπεζίτες και διερευνούν τις αποδοχές τους εξονυχιστικά.
Οι έλληνες τραπεζίτες κράτησαν τις τράπεζες τους και έφεραν στην Ελλάδα, την χρεοκοπημένη έως πρότινος Ελλάδα 11,3 δισεκ. ευρώ μέσω των αυξήσεων κεφαλαίου του 2013 και 2014 και προσεχώς ίσως χρειαστεί να αποτανθούν εκ νέου στους μετόχους τους. 
Ένας τραπεζίτης που είναι μέτοχος παράλληλα δεν δικαιούται να λαμβάνει μια λογική αμοιβή όταν διοικεί τράπεζες των 18 ή 20 χιλιάδων εργαζομένων;
Δηλαδή θα ήταν σκόπιμο να έχουμε τραπεζίτες με 1000 ευρώ μηνιαίως;
Προφανώς οι τράπεζες έχουν κρατικοποιηθεί αλλά μην τρέφονται αυταπάτες οι τράπεζες δεν χρεοκόπησαν από τους κακούς τραπεζίτες αλλά από το χείριστο PSI+.
Το κράτος φόρτωσε ζημία 40 δισεκ. στις τράπεζες άρα δεν ευθύνονται οι τραπεζίτες.
Συν τοις άλλοις πως είναι δυνατό το 2007 με 214 δισεκ. δάνεια τα NPLs να ήταν 12 δισεκ. και το 2014 με δάνεια 214 δισεκ. τα NPLs να έχουν φθάσει στα 77 δισεκ σε επίπεδο τραπεζών και 84 δισεκ. σε επίπεδο ομίλων;
Οι ίδιοι τραπεζίτες ήταν το 2007 και το 2014 τι άλλαξε;
Άλλαξαν τα πάντα στην Ελλάδα με την οικονομική της χρεοκοπία.
Η στοχοποίηση των τραπεζιτών είναι λάθος και επειδή έχετε στοχοποιήσει 2-3 διοικητικές ομάδες είναι λάθος αυτή η στρατηγική.
Οι τραπεζίτες πρέπει να αμείβονται ρεαλιστικά και δεν θεωρούμε υπερβολή τα 220 ή 230 χιλιάδες ευρώ καθαρά τον χρόνο για διοικήσεις που χειρίζονται περιουσίες 70 ή 100 δισεκ. ευρώ.
Η λύση των τραπεζιτών – δημοσίων υπαλλήλων θα ήταν ένα ακόμη λάθος στα πολλά λάθη που έχουν γίνει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα από την πλευρά του κράτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης