Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα Bermudan warrants απέτυχαν στην Ελλάδα, δεν εξυπηρετούν τον βασικό τους στόχο – Μπορεί να αλλάξει η τιμή εξάσκησης των warrants;

tags :
Τα Bermudan warrants απέτυχαν στην Ελλάδα, δεν εξυπηρετούν τον βασικό τους στόχο – Μπορεί να αλλάξει η τιμή εξάσκησης των warrants;
Από το 2015 οι δημόσιες προτάσεις στους κατόχους των warrants
Ο αρχικός στόχος των warrants να διατηρήσει εν δυνάμει ιδιωτικές τις τράπεζες επιτεύχθηκε αλλά στην πορεία τα warrants έχουν αποδειχθεί κατώτερα των περιστάσεων.
Η διαδικασία εξάσκησης έχει αποδειχθεί σχεδόν φιάσκο και προφανώς πρέπει να αλλάξει όταν π.χ. στην Εθνική δεν θα εξασκηθούν ποτέ.
Προφανώς οι λύσεις που έχουν εξεταστεί, επαναγορά των warrants με ανταλλαγή σε είδος δηλαδή κοινές μετοχές και εν συνεχεία placement των κοινών μετοχών που θα αποκτήσει το ΤΧΣ έχει λογική αλλά προφανώς δεν μπορεί να υπάρξει καμία λύση πριν τα stress tests.
Οι τιμές εξάσκησης επειδή καθορίστηκαν με τις παραδοχές του 2013  και εξαιρώντας την Alpha bank σε Εθνική κυρίως και ακολούθως στην Πειραιώς δεν μπορούν να εξασκηθούν τα warrants.
Μπορεί να αλλάξει η τιμή εξάσκησης;
Με βάση τον νέο νόμο για τους παραστατικούς τίτλους δηλαδή τα warrants προσαρμογή των όρων και προϋποθέσεών μπορεί να υπάρξει όταν
1)Σε περίπτωση αύξησης της ονομαστικής αξίας της μετοχής με μείωση του συνολικού αριθμού των παλαιών μετοχών (reverse split).
2)Διάσπασης των παλαιών μετοχών και προσαρμογής της ονομαστικής αξίας της νέας μετοχής (split).
3)Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου χωρίς κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων.
Στην περίπτωση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου χωρίς κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης η προσαρμογή μπορεί να γίνει μόνο στην τιμή εξάσκησης των δικαιωμάτων που ενσωματώνονται στους παραστατικούς τίτλους.
Η προσαρμογή μπορεί να γίνει  μέχρι του ποσού που αναλογεί  στα έσοδα του Ταμείου από την πώληση των δικαιωμάτων προτίμησης και πραγματοποιείται μετά την πώληση .

Από το 2015 οι δημόσιες προτάσεις στους κατόχους των warrants

Από το 2015 θα πραγματοποιηθούν οι δημόσιες προτάσεις προς τους κατόχους των warrants των τραπεζών από το ΤΧΣ με στόχο να προωθηθεί η λύση των ιδιωτικοποιήσεων.
Ωστόσο είναι πολύ πιθανό οι σχετικές εγκρίσεις από την Τρόικα να ληφθούν στην επικείμενη νέα συνάντηση στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2014, οπότε και θα επανέλθει στην Ελλάδα για να ελέγξει την πορεία της οικονομίας.
Το ΤΧΣ εύλογα θα αναμένει τα stress tests και από τις αρχές του 2015 θα εξεταστεί η φόρμουλα των δημοσίων προτάσεων.
Θα είναι σε είδος δηλαδή το ΤΧΣ θα προσφέρει κοινές μετοχές με premium και εν συνεχεία….τις κοινές μετοχές που θα αποκτάει μέσω των warrants θα τις πουλάει μέσω placement και έτσι το κεφαλαιακό απόθεμα του ΤΧΣ θα αυξάνεται και ταυτόχρονα θα επιταχύνεται η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών.
Οι επαφές του ΤΧΣ με την Τρόικα κατέδειξε ότι οι δημόσιες προτάσεις…μπορούν να υλοποιηθούν προς τους κατόχους των warrants αλλά θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα των stress tests στα τέλη Οκτωβρίου του 2014.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στρατηγικά τα warrants δεν προσέφεραν τις υπεραξίες που πολλοί προσδοκούσαν
Τα Bermudan warrants που επιλέγησαν με στόχο να ασκούνται σε τακτικά χρονικά διαστήματα και με αυτό τον τρόπο να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών, παγίδευσαν τους μετόχους.
Οι αποδόσεις είναι κατώτερες των προσδοκιών και μέχρι τώρα δεν έχουν προσφέρει τις υπεραποδόσεις που αρχικώς πολλοί εκτίμησαν.
Το warrants της Εθνικής είχε τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ και διαπραγματεύεται στα 0,64 ευρώ.
Το warrants της Alpha bank είχε τιμή εκκίνησης 1,45 ευρώ και διαπραγματεύεται στα 1,52 ευρώ.
Το warrants της Πειραιώς είχε τιμή εκκίνησης 0,8990 ευρώ και διαπραγματεύεται στα 0,80 ευρώ.
Η καλλιεργηθείσα άποψη ότι θα επιτευχθούν μεγάλες υπεραξίες διαψεύστηκαν γιατί οι τράπεζες σε διάστημα 7-8 μηνών υποχρεώθηκαν σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου.
Για να τεθεί ίσως απλουστευμένα αλλά κατανοητά.
Αν τα warrants δεν εκδίδονταν με τις παραδοχές του 2013 αλλά με τις παραδοχές των αυξήσεων του 2014 οι προοπτικές για τους κατόχους ειδικά στην περίπτωση της Εθνικής θα ήταν θετικότερες.
Οι κάτοχοι των warrants εγκλωβίστηκαν στις πλασματικές ή εικονικές ή εκτιμώμενες υπεραξίες των warrants από τις βερμούδες και ουσιαστικά παρατηρούν άπραγοι.
Άγονται και φέρονται από την κερδοσκοπία.
Η διαδικασία εξάσκησης των warrants σε αυτή την φάση συμφέρει μόνο στην περίπτωση της Alpha bank όπως έχει αποδειχθεί.
Στην Πειραιώς δεν ενδείκνυται η εξάσκηση ενώ στην Εθνική είναι απλά απαγορευτική.
Η Alpha bank έχει το προνόμιο της χαμηλής βάσης εκκίνησης τα 0,44 ευρώ προσαυξανόμενο σε κάθε εξαμηνία φθάνοντας έως τα 0,5544 ευρώ.
Στην Πειραιώς οι επόμενες τιμές εξάσκησης θα κινηθούν στο εύρος μεταξύ 1,81 ευρώ με 2,14 ευρώ έως τις 2 Ιανουαρίου του 2018.
Η προαιρετική διαδικασία εξάσκησης των warrants ενεργοποιείται ανά εξάμηνο.
Στην Εθνική με τιμή εξάσκησης από τα 4,56 έως 5,4 ευρώ είναι αδύνατη όταν η τιμή στο χρηματιστήριο είναι στα 2,33 ευρώ.
Άρα στρατηγικά τα warrants δεν προσέφεραν τις υπεραξίες που πολλοί προσδοκούσαν.
Κατά την άποψη μας αποτελεί ένα αποτυχημένο θεσμό που αρχικώς επιτέλεσε τον ρόλο του αλλά πλέον είναι ξεπερασμένος.
Οι λόγοι είναι πολλοί θα επικαλεστούμε μόνο δύο
1)Την υλοποίηση νέων αυξήσεων κεφαλαίου
2)Το γεγονός ότι τα warrants εμπεριέχουν περισσότερες από μια κοινή μετοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης