Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Θετική έκπληξη από την Fitch - Αναβάθμισε σε «CC» την Τρ. Κύπρου και σε «CCC» την Ελληνική Τράπεζα - Αναμένεται μείωση των NPLs

Θετική έκπληξη από την Fitch - Αναβάθμισε σε «CC» την Τρ. Κύπρου και σε «CCC» την Ελληνική Τράπεζα - Αναμένεται μείωση των NPLs
Μείωση των NPLs στο 35% για την Τρ. Κύπρου και στο 43% για την Ελληνική
Θετική έκπληξη για το κυπριακό banking, καθώς η Fitch αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα τόσο της Τράπεζας Κύπρου όσο και της Ελληνικής.
Ειδικότερα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε σε «CC» από «Restricted Default» προηγουμένως, την πιστοληπτική ικανότητα της Τρ. Κύπρου.
Παράλληλα, αναβάθμισε σε «CCC» από «Restricted Default» προηγουμένως και την αξιολόγηση της Ελληνικής Τράπεζας.
Η αναβάθμιση των δύο κυπριακών τραπεζών αντανακλά την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.
Όπως εξηγεί, η διαδικασία άρσης των περιορισμών διαθέτει τέσσερα στάδια. Μέχρι σήμερα έχουν συντελεστεί τα τρία. Σύμφωνα με την Fitch, το τέταρτο στάδιο αναμένεται να υλοποιηθεί μετά το τέλος του 2014.
Παράλληλα, η αναβάθμιση των δύο τραπεζών αντανακλά και την ευρύτερη βελτίωση του κυπριακού banking. Παρ’ όλα αυτά η Fitch προειδοποιεί πως η ποιότητα των στοιχείων assets παραμένει αδύναμη, όπως άλλωστε και τα περιθώρια κερδοφορίας.
Η ποιότητα των τραπεζικών assets καθίσταται ως η μεγαλύτερη ανησυχία για τις κυπριακές τράπεζας. Άλλωστε, το α’ 3μηνο του 2014 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) συνέχισαν να αυξάνονται, καθώς για την Τρ. Κύπρου ανήλθαν στο 55% και για την Ελληνική στο 49%
Ωστόσο, βάσει των εκτιμήσεων της Fitch, ο αριθμός των NPLs αναμένεται έως το τέλος του 2014 να υποχωρήσει στο 35% για την Τρ. Κύπρου και στο 43% για την Ελληνική Τράπεζα.
Όσον αφορά το «μέτωπο» των καταθέσεων, η Fitch διαπιστώνει μία σχετική σταθεροποίηση και για τις δύο τράπεζες. Ωστόσο, οι καταθέσεις, όπως προειδοποιεί, παραμένουν ευάλωτες έναντι της κυπριακής ύφεσης αλλά και των κεφαλαιακών περιορισμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης