Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τρ. Κύπρου: Συναινετική λύση για ΑΜΚ 1 δισ. ευρώ - Ενέργειες για επιστροφή στο ταμπλό του ΧΑ και του ΧΑΚ

tags :
Τρ. Κύπρου: Συναινετική λύση για ΑΜΚ 1 δισ. ευρώ - Ενέργειες για επιστροφή στο ταμπλό του ΧΑ και του ΧΑΚ
Διερεύνηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος
(upd3)Στη διερεύνηση επενδυτικού ενδιαφέροντος αναφορικά με πιθανή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, θα προχωρήσει η Τράπεζα Κύπρου, όπως αποφάσισε σήμερα το Δ.Σ. ενώ μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα προβεί σε ενέργειες για την επιστροφή στα ταμπλό του Χρηματιστηρίου της Αθήνας και του Χρηματιστηρίου της Κύπρου. 

Η ανακοίνωση της Τρ. Κύπρου

Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο αποφάσισε στη σημερινή του συνεδρία να προχωρήσει με την διερεύνηση επενδυτικού ενδιαφέροντος αναφορικά με πιθανή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μια τέτοια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα στοχεύει στην επιτάχυνση της εφαρμογής του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης του Συγκροτήματος και, παράλληλα, στην περαιτέρω ενίσχυση του Συγκροτήματος.
Εν όψει της πιο πάνω απόφασης, η Διεύθυνση του Συγκροτήματος θα έχει απ' ευθείας επαφές με θεσμικούς και άλλους επενδυτές.
Τυχόν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, θα δομηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται και η δυνατότητα συμμετοχής των υφιστάμενων μετόχων.
Με την ολοκλήρωση των επαφών, οι τελικοί όροι της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου θα καθοριστούν σε έκτακτη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου.
Σε κάθε περίπτωση και τηρουμένων των προνοιών του Καταστατικού της Εταιρίας, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα τελεί υπό την έγκριση των μετόχων σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα συγκληθεί για αυτό το σκοπό.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η Τράπεζα σκοπεύει να προβεί στις δέουσες ενέργειες για την εισαγωγή του συνολικού μετοχικού της κεφαλαίου στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Κοντά σε συναινετική λύση για αύξηση κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ βρίσκονται, κατά τις πληροφορίες, το ΔΣ της Τρ. Κύπρου και η Κεντρική Τράπεζα της χώρας.
Όπως προκύπτει από τη συνεδρίαση του ΔΣ της Τρ. Κύπρου, όλα βαίνουν προς μια συναινετική λύση για αύξηση κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ.
Τα μέλη του ΔΣ της Τρ. Κύπρου έλαβαν διαβεβαιώσεις για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των υφιστάμενων μετόχων σε σχέση με τη ρήτρα clawback. Οι διαβεβαιώσει δόθηκαν από την ίδια τη διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου κατά τη σύσκεψη με το ΔΣ που πραγματοποιήθηκε.
Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έχει προτείνει η ΑΜΚ να είναι ύψους 1 δισ., ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες του www.bankingnews.gr, η τράπεζα Κύπρου θα χρειαστεί 1,5 με 2 δισεκ. ευρώ νέα αύξηση κεφαλαίου για να μπορέσει να διαθέτει επαρκές κεφάλαιο και επαρκείς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και βεβαίως να περάσει τα stress tests.
Με ίδια κεφάλαια 2,68 δισεκ. και δείκτη κεφαλαίων κοινών μετόχων 10,6% και 49% NPLs ή 12,7 δισεκ. η τράπεζα Κύπρου συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρότατο κεφαλαιακό πρόβλημα...
Στο μεταξύ, όπως ανέφερε ήδη από νωρίς το www.bankingnews.gr, με μαζική απόσυρση των καταθέσεών τους από την Τρ. Κύπρου απειλούν οι καταθέτες της Λαϊκής που υπέστησαν haircut.
Οι καταθέτες της Λαϊκής που υπέστησαν haircut βρίσκονται σε αναβρασμό. Ζητούν να έχουν λόγο στη διαχείριση του 18% του μετοχικού κεφαλαίου, το οποίο τους έχει παραχωρηθεί στην Τράπεζα Κύπρου.
Κατά τις πληροφορίες, τα μέλη του Συνδέσμου Καταθετών Λαϊκής (ΣΥΚΑΛΑ) θεωρούν ότι βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, καθώς, όπως υποστηρίζουν, «ενώ χρησιμοποιήθηκαν για τη σωτηρία του τραπεζικού συστήματος, αντί να αντιμετωπίζονται σε ιδιαίτερη ευαισθησία, τυγχάνουν ειρωνείας από τους αρμοδίους».
Παράλληλα, εκφράζουν ανησυχίες πως η επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου θα συρρικνώσει περαιτέρω τη σημερινή αξία του 18%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης