Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αν η Τρ. Κύπρου δεν υλοποιήσει ΑΜΚ 1,5 με 2 δισ. και 1 δισ δεν θα περάσει τα stress tests – Η προσφορά της Jeffries ύψους 1 δισ.

tags :
Αν η Τρ. Κύπρου δεν υλοποιήσει ΑΜΚ 1,5 με 2 δισ. και 1 δισ δεν θα περάσει τα stress tests – Η προσφορά της Jeffries ύψους 1 δισ.
H ΑΜΚ της τράπεζας Κύπρου θα ολοκληρωθεί έως τις 8 Αυγούστου - Το ΔΣ θα υιοθετήσει υποχρεωτικά την πρόταση της Κεντρικής Τράπεζας
(upd)Η τράπεζα Κύπρου βρίσκεται εκ νέου σε κεφαλαιακό αδιέξοδο.
To ΔΣ συνεδριάζει σήμερα και θα αποφασίσει να επισπεύσει την αύξηση κεφαλαίου ώστε να ολοκληρωθεί έως τις 8 Αυγούστου αντί τον Σεπτέμβριο που είχε προταθεί.
Με ίδια κεφάλαια 2,68 δισεκ. και δείκτη κεφαλαίων κοινών μετόχων 10,6% και 49% NPLs ή 12,7 δισεκ. η τράπεζα Κύπρου συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρότατο κεφαλαιακό πρόβλημα.
Η κεντρική τραπεζίτης της Κύπρου η Χρυστάλλα Γιωρκάντζη ορθά με επιστολή της επέβαλλε στην τράπεζα Κύπρου την επιτάχυνση της αύξησης κεφαλαίου το αργότερο έως τις 8 Αυγούστου, πρόταση με την οποία ταυτιζόταν και ο CEO της τράπεζας ο Hourican.
Η κεντρική τραπεζίτης είχε ζητήσει η ΑΜΚ της τράπεζα Κύπρου στην επιστολή της να είναι τουλάχιστον 1 δισεκ. ευρώ ενώ προσδιόρισε ότι οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα καλύψουν μόνο έως το 20% της αύξησης κεφαλαίου.
Προφανώς και η πρόταση αυτή προκαλεί αντιδράσεις καθώς οι μέτοχοι της τράπεζας Κύπρου δεν είναι….οι κλασσικοί μέτοχοι αλλά αυτοί που υποχρεώθηκαν μέσω haircut στις καταθέσεις να καταστούν μέτοχοι της Κύπρου.
Θα υποστούν dilution – απίσχναση εξέλιξη δυσμενή.
Εν τω μεταξύ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αμερικανική Jeffries κατέθεσε μη δεσμευτική προσφορά 1 δισεκ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Κύπρου.
Το ερώτημα παραμένει είναι επαρκές το 1 δισεκ. για να μπορέσει να περάσει τα stress tests η τράπεζα Κύπρου;
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η τράπεζα Κύπρου θα χρειαστεί 1,5 με 2 δισεκ. ευρώ νέα αύξηση κεφαλαίου για να μπορέσει να διαθέτει επαρκές κεφάλαιο και επαρκείς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και βεβαίως να περάσει τα stress tests.
Η τράπεζα Κύπρου περνάει πάλι μια σημαντική οικονομική περιπέτεια απόρροια των πρόχειρων χειρισμών που υπήρξαν στο παρελθόν και όπου με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγούσαν την Κύπρου σε νέο έλλειμμα κεφαλαίου….με ευθύνη του πολιτικού συστήματος της Κύπρου.
Δεν έχει ευθύνες το πολιτικό σύστημα για το κεφαλαιακό αδιέξοδο της Κύπρου όταν είχε μάλιστα επιβάλει και haircut στις καταθέσεις;
Δηλαδή η ζημία των καταθετών – μετοχών που είναι πολύ μεγάλη θα την επωμιστεί ο…υποχρεωτικός μέτοχος – καταθέτης ενώ το πολιτικό σύστημα….που δοκίμασε την λύση του haircut και απέτυχε παταγωδώς….δεν πρέπει να κριθεί;
Η Χρυστάλλα Γιωρκάντζη η Κεντρική Τραπεζίτης έχει υιοθετήσει μια πολύ αυστηρή στάση όσον αφορά την Κύπρου αλλά σίγουρα είναι ορθή στάση αν αναλογιστεί κανείς….ότι η τράπεζα Κύπρου κινδυνεύει να μην περάσει τα stress tests.

(πρώτη ενημέρωση 4 Ιουλίου 2014, 08:14)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης