Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τρ. Κύπρου – Στις 4 Ιουλίου η συνεδρίαση του δ.σ. – Επί τάπητος η αύξηση κεφαλαίου

Τρ. Κύπρου – Στις 4 Ιουλίου η συνεδρίαση του δ.σ. – Επί τάπητος η αύξηση κεφαλαίου
Θα συζητηθούν θέματα για την κεφαλαιακή δομή της τράπεζας
Θέματα για την κεφαλαιακή δομή της Τράπεζας Κύπρου, περιλαμβανομένης και πιθανής αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, θα συζητηθούν στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, το οποίο θα συνέλθει αύριο, Παρασκευή, 4 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα. 

Τελεσίγραφο από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου

Τη ρήξη ανάμεσα στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και τη διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου, επιβεβαιώνει η παρέμβαση της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, όπως μετέδιδε χθες το bankingnews.gr
Η διοικητής της ΚτΚ, ζήτησε την ακύρωση αποφάσεων που έλαβε η Τράπεζα Κύπρου για αλλαγή της διοικητικής δομής της τράπεζας και την υλοποίηση της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου με όρους που θέτει η κεντρική τράπεζα.
«Ενόψει της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου στην Τράπεζα Κύπρου, που ενδεχομένως να επιφέρει αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της τράπεζας και στη σύνθεση του ΔΣ και μέχρι την αναπλήρωση της σχετικής διαδικασίας, η ΚΤ καλεί το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, να αποφεύγει να παίρνει οποιεσδήποτε αποφάσεις που μπορεί να επηρεάσουν την οργανωτική διοικητική δομή και τη λειτουργία της τράπεζας», αναφέρει στην επιστολή της η Χρ. Γιωρκάτζη.
«Τονίζεται ότι η ύπαρξη σταθερότητας στη διοικητική δομή και τη λειτουργία της τράπεζας είναι απαραίτητη για την επιτυχή ολοκλήρωση της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου», αναφέρει η επόπτης.
«Παράλληλα οι διεθνείς βέλτιστες πρακτικές εσωτερικής διακυβέρνησης επιτάσσουν την αποφυγή αποφάσεων όταν επίκειται αλλαγή στη μετοχική δομή του οργανισμού», αναφέρει η κ. Γιωρκάτζη.
«Συνεπώς σας καλώ να ακυρώσετε/ανακαλέσετε οποιεσδήποτε τυχόν σχετικές με το θέμα αποφάσεις έχετε λάβει», καταλήγει.
Σήμερα το Stockwatch αποκαλύπτει αυτούσια την επιστολή της Χρυστάλας Γιωρκάτζη στο ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου για την έκδοση κεφαλαίου, τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ μέχρι τον Αύγουστο με σημαντικό περιορισμό στη συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων.
Η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας δίνει διορία τριών ημερών στο ΔΣ, ώστε να επιβεβαιώσει τρεις βασικούς όρους της έκδοσης.
Πρώτον, ότι «θα τηρηθούν όλα τα αρχικά χρονοδιαγράμματα για την έκδοση κεφαλαίου, όπως αυτά βεβαιώθηκαν από την Τράπεζα Κύπρου στην Κεντρική Τράπεζα. Προς τούτο η Κεντρική Τράπεζα απαιτεί όπως η υλοποίηση όλων των απαραίτητων διαδικασιών συνεχιστεί στη βάση του αρχικού χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί μεταξύ μας, με καταληκτική, για την ολοκλήρωση της έκδοσης, ημερομηνία την 8 Αυγούστου 2014».
Δεύτερον, ότι «το ύψος των νέων κεφαλαίων που θα αντληθούν θα ανέρχεται σε τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο ευρώ (€1 δισ.)».
Τρίτον, ότι «το ανώτατο ύψος του clawback της υπό αναφορά έκδοσης κεφαλαίου δεν θα υπερβαίνει το 20%».
«Προσβλέπω στην πλήρη και έγκαιρη υλοποίηση όλων των απαραίτητων ενεργειών, χωρίς οποιεσδήποτε παρεκκλίσεις από τα ήδη συμφωνηθέντα, με στόχο την επιτυχή έκβαση της παρούσας κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας Κύπρου», αναφέρει σε αυστηρό ύφος η επιστολή στον πρόεδρο Κρίστη Χασάπη.
Η Κεντρική Τράπεζα σημειώνει στην επιστολή ότι οι αποφάσεις που λήφθηκαν στις 26 Ιουνίου 2014, σχετικά με την κεφαλαιακή ενίσχυση, «δεν συνάδουν με τη συναντίληψη, όπως αυτή διαμορφώθηκε κατά την κοινή συνεδρία των διοικητικών συμβουλίων της Τρ. Κύπρου και της ΚΤ στις 30 Μαΐου 2014». Δεν συνάδουν επίσης, αναφέρει, με την ενημέρωση που λαμβάνει δύο φορές τη βδομάδα η ΚΤ από την Τράπεζα Κύπρου μετά από απαίτηση της.
Υπό το βάρος των νέων δεδομένων που δημιουργεί η παρέμβαση της εποπτικής αρχής, το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου έχει ορίσει νέα συνεδρίαση για την Παρασκευή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης