Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μεγάλου (Eurobank) - Ετος σταθμός το 2013 για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα - Στόχος η επιστροφή στην κερδοφορία

Μεγάλου (Eurobank) - Ετος σταθμός το 2013 για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα - Στόχος η επιστροφή στην κερδοφορία
"Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ύφεσης της ελληνικής οικονομίας τα σημάδια εξόδου από την κρίση είναι ορατά"
Ετος - σταθμό για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα χαρακτήρισε το 2013 ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Χρήστος Μεγάλου στην διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, κεντρικός στόχος της Διοίκησης αποτελεί η επιστροφή της Eurobank στην κερδοφορία το συντομότερο δυνατό.
Επίσης, σε συνεργασία με τις άλλες τράπεζες, η Eurobank προχωρά σε κοινές πρωτοβουλίες για τη διαχείριση περιπτώσεων προβληματικών δανείων και την ανασυγκρότηση κλάδων και επιχειρήσεων, ενώ δημιούργησε και μια άλλη εξειδικευμένη μονάδα (Remedial Unit), με στόχο την υποστήριξη πελατών, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση του δανεισμού τους, αλλά παρουσιάζουν δυνατότητες ανάκαμψης.
Στη Γενική Συνέλευση της Eurobank παραβρέθηκαν ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κα Αναστασία Σακελλαρίου, και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Κωνσταντίνος Μποτόπουλος.

Το κείμενο της ομιλίας του κ. Χ. Μεγάλου:

"Αγαπητοί μέτοχοι, κυρίες και κύριοι,

Εκ μέρους του Ομίλου Eurobank σας καλωσορίζω στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζάς μας και σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας.

Είναι μαζί μας σήμερα και τους καλωσορίζουμε στη Γενική μας Συνέλευση
Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης,
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας,
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κα Αναστασία Σακελλαρίου,
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Κωνσταντίνος Μποτόπουλος

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το 2013 ήταν χρονιά μεγάλης δοκιμασίας αλλά και θετικών εξελίξεων στην οικονομία. Για την Eurobank, υπήρξε έτος καμπής.

Στα μακροοικονομικά μεγέθη, η ύφεση παρατάθηκε για έκτη συνεχή χρονιά. Ωστόσο, επιβραδύνθηκε σημαντικά στο -3,9%, έναντι -7% το 2012. Οι εξελίξεις στο δημοσιονομικό επίπεδο υπήρξαν ιδιαίτερα θετικές. Πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ στο ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης μετά από 11 χρόνια, ενώ για πρώτη φορά ήταν πλεονασματικό και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (0,7% του ΑΕΠ). Και αυτό παρότι στην Ευρώπη, τον κύριο εμπορικό εταίρο της χώρας, η ανάπτυξη παρέμεινε ασθενής. Η θετική πορεία αναγνωρίστηκε τόσο από τους εταίρους μας όσο και από τις αγορές. Το σπρεντ των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων έπεσε κατά 350 μονάδες βάσης μέσα στη χρονιά και η αποκλιμάκωση συνεχίστηκε και φέτος, ενώ το Δημόσιο τον περασμένο Απρίλιο επέστρεψε επιτυχώς στις αγορές.

Για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το 2013 αποτέλεσε ένα έτος-σταθμό, με την ανάδειξη ενός σχήματος τεσσάρων συστημικών πυλώνων. Η συγκέντρωση και η πρώτη φάση της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αποκρυστάλλωσαν τη νέα δομή του. Οι τέσσερις τράπεζες κατέχουν σήμερα συνολικά περί το 94% της ελληνικής τραπεζικής αγοράς.

Οι πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αναμένεται να έχουν ευεργετική επίδραση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Αυτό ισχύει κατεξοχήν για την απόφαση στοχευμένης παροχής ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης, μέσω του προγράμματος των Στοχευμένων Μακροπρόθεσμων Αναχρηματοδούμενων Επιχειρήσεων (Targeted Long-Term Refinancing Operations - TLTROs). Οι συστημικές ελληνικές τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση του προγράμματος, καλύπτοντας σε σημαντικό βαθμό την περιορισμένη ρευστότητα, που δημιουργεί η στασιμότητα των καταθέσεων.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΜΑΣ

Ιδιαίτερα για τη Eurobank, το 2013 υπήρξε μια χρονιά με αλλεπάλληλες εξελίξεις μείζονος σημασίας, που καθόρισαν την πορεία της Tράπεζας. Η συγχώνευση με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ), η οποία είχε δρομολογηθεί από τον Οκτώβριο του 2012, δεν ολοκληρώθηκε. Στις 7 Απριλίου του 2013, αποφασίστηκε αρμοδίως η ανεξάρτητη ανακεφαλαιοποίηση κάθε μιας από τις δύο τράπεζες. Για την Eurobank, αποφασίστηκε η πλήρης ανακεφαλαιοποίησή της από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Κατά τη Γενική Συνέλευση της 30ής Απριλίου 2013 προτάθηκε από το Δ.Σ. και εγκρίθηκε, η πλήρης κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά €5,84 δισ. αποκλειστικά από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με εισφορά σε είδος ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSF). Κατόπιν αυτού, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέστη ο κύριος μέτοχος της Eurobank, σε ποσοστό άνω του 95%, με αντίστοιχο περιορισμό της συμμετοχής των παλαιών μετόχων.

Δύο μήνες αργότερα, κατά τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της 27ης Ιουνίου 2013, αποφασίστηκε η αλλαγή της Διοίκησης της Τράπεζας. Πρώτος στόχος της νέας Διοίκησης υπήρξε η σταθεροποίηση της Τράπεζας. Αυτή, επιτεύχθηκε μέσα από δύο παράλληλες πρωτοβουλίες, που στέφθηκαν με επιτυχία:

- Πρώτον, την απόκτηση, μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας της Τράπεζας της Ελλάδος, του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Νέας Proton Bank
και
- Δεύτερον, την έναρξη της διαδικασίας για την επάνοδο της Τράπεζας στον ιδιωτικό τομέα. Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η διαπραγμάτευση με τις αρμόδιες θεσμικές αρχές, και προπάντων με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DGComp) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τον καθορισμό και την αποδοχή του σχεδίου αναδιάρθρωσης (restructuring plan) της Τράπεζας. Και αυτή η προσπάθεια ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Σήμερα, το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Eurobank, έχει εγκριθεί από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού. Επιπλέον, ως γνωστόν, ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2014 η ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας για την οποία θα μιλήσω αναλυτικά στη συνέχεια.

Παράλληλα, η νέα Διοίκηση έθεσε ως προτεραιότητα το μετασχηματισμό του επιχειρηματικού μοντέλου της Τράπεζας. Η έμφαση δίνεται στον πελατοκεντρικό χαρακτήρα και στην προσαρμογή των επιχειρηματικών πρακτικών και της οργανωτικής δομής στο νέο τραπεζικό περιβάλλον.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 2013

Θα αναφερθώ, εν συντομία, στις επιδόσεις της Τράπεζας το 2013:

Η παράταση της ύφεσης για πέμπτη συνεχή χρονιά επιδείνωσε τους οικονομικούς δείκτες, με άμεσο αντίκτυπο στις τραπεζικές δραστηριότητες. Το λειτουργικό αποτέλεσμα επηρεάστηκε αρνητικά και από την σημαντική αύξηση των προβλέψεων έναντι επισφαλών απαιτήσεων, που εντάσσεται όμως στην στρατηγική επιλογή μας για την εξυγίανση του ισολογισμού της τράπεζας.

Η απορρόφηση του Νέου ΤΤ υπήρξε καταλυτική για την ενίσχυση των μεγεθών της Eurobank, ιδιαίτερα στους τομείς των καταθέσεων και της ρευστότητας. Η καταθετική βάση διευρύνθηκε σημαντικά, με τις καταθέσεις πελατών να διαμορφώνονται σε €41,5 δισ. στο τέλος του 2013 , αυξημένες κατά €10,7 δισ. σε ετήσια βάση.

Ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης των καταθέσεων και της συνεχιζόμενης απομόχλευσης του ενεργητικού, ο λόγος των δανείων προς τις καταθέσεις βελτιώθηκε σημαντικά και διαμορφώθηκε σε 109,8% στο τέλος του 2013, από 140,4% που ήταν ένα χρόνο πριν, και είναι ο δεύτερος καλύτερος μεταξύ των συστημικών τραπεζών στην Ελλάδα.

Οι εξελίξεις αυτές, παράλληλα με τη δημοσιονομική σταθεροποίηση, συνέβαλαν στη σημαντική μείωση της χρηματοδότησης από το ευρωσύστημα. Η συνολική χρηματοδότηση μειώθηκε σε €17 δισ. στο τέλος του 2013, από €34 δισ. τον Ιούνιο 2012, εκ των οποίων €11,4 δισ. ήταν χρηματοδότηση μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και €5,6δισ. μέσω του Προγράμματος Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA). Η χρηματοδότηση μέσω ELA έχει ήδη μηδενιστεί, μετά την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, γεγονός που θα έχει θετική επίδραση στο κόστος χρηματοδότησης. Η συνολική χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα έχει μειωθεί στα €12δισ. περίπου.

Η μείωση του κόστους καταθέσεων και χρηματοδότησης από το ευρωσύστημα, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των περιθωρίων χορηγήσεων, συνετέλεσαν στη σταδιακή ανάκαμψη των εσόδων από τόκους από τρίμηνο σε τρίμηνο. Συνολικά, για το 2013, διαμορφώθηκαν σε €1.294εκ.

Τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες αυξήθηκαν κατά 4% σε €273εκ. το 2013, απόρροια της ηγετικής θέσης της Eurobank σε τομείς όπως η διαχείριση κεφαλαίων, το private banking, οι χρηματιστηριακές εργασίες, οι ασφαλιστικές εργασίες κλπ.

Ο περιορισμός του λειτουργικού κόστους συνεχίστηκε με επιτυχία. Οι συνολικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 7% σε συγκρίσιμη βάση έναντι του 2012. Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός του 2013 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εθελουσία αποχώρηση 1.066 υπαλλήλων της Eurobank, με ετήσιο όφελος €61εκ.

Η βελτίωση των εσόδων και ο περιορισμός των λειτουργικών δαπανών είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των κερδών προ προβλέψεων σε όλα τα τρίμηνα του 2013. Ενδεικτικό της αυξητικής τάσης είναι ότι, τα κέρδη προ προβλέψεων το Δ΄ τρίμηνο του έτους, διπλασιάστηκαν έναντι του ίδιου τριμήνου του 2012. Η βελτίωση των κερδών αυτών συνεχίζεται και το 2014.

Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι συνέργειες από την ενσωμάτωση του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Νέας Proton Bank, οι οποίες το 2013 προήλθαν από το κόστος χρηματοδότησης καθώς και το λειτουργικό κόστος. Οι συνολικές συνέργειες αναμένεται να ανέλθουν σε €203εκ. ετησίως από το 2015.

Μέσα σε ένα περιβάλλον που παραμένει απαιτητικό, η Eurobank προχώρησε στην εξυγίανση και ενίσχυση του ισολογισμού της. Οι προβλέψεις έναντι πιστωτικών κινδύνων αυξήθηκαν σε €1.920εκ. το 2013, από €1.655εκ. το 2012, με αποτέλεσμα την αύξηση του ποσοστού κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών σε 50,1%, από 42,8% το 2012.

ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Μετά την επιτυχημένη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά €2.864εκ., ο δείκτης των βασικών κυρίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε pro-forma σε 19,0% . Ήταν ο υψηλότερος μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και από τους υψηλότερους μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Η επιτυχής αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου σηματοδότησε την επιστροφή της Eurobank στον ιδιωτικό τομέα. Είναι πλέον η μόνη ελληνική τράπεζα της οποίας η μετοχική βάση αποτελείται κατά πλειοψηφία (περίπου 65%) από ιδιώτες μετόχους.

Μετά από προσπάθειες 10 μηνών επιτύχαμε να προσελκύσουμε υψηλής ποιότητας διεθνή κεφάλαια και να αποκτήσουμε μια νέα, ιδιωτική κατά πλειοψηφία, μετοχική βάση. Οι βασικοί επενδυτές μας (cornerstone investors) είναι επενδυτές υψηλής διεθνούς εμβέλειας. Η απόφασή τους να συμμετάσχουν στην Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Eurobank καταδεικνύει την εμπιστοσύνη διεθνών κεφαλαίων, με κύρος και επενδυτική εμπειρία, στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και στις προοπτικές της Τράπεζας, βάσει του στρατηγικού σχεδιασμού που παρουσίασε αναλυτικά η διοίκηση. Οι βασικοί επενδυτές (Fairfax Financial Holdings, WL Ross & Co., Capital Research and Management Company, Mackenzie Financial Corporation, Fidelity Management & Research Company και Brookfield International Bank) επένδυσαν συνολικά €1,3δισ. στην Eurobank και αποδεικνύουν τη στήριξή τους στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί. Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο προτείνει την εκπροσώπησή τους στο Δ.Σ. της τράπεζας και η Γενική Συνέλευση των Μετόχων καλείται να εγκρίνει την πρόταση αυτή.

Κυρίες και κύριοι,

ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2014

Η στρατηγική, που χάραξε η Διοίκηση της Eurobank μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, και πάνω στην οποία εργαστήκαμε με συνέπεια, παρά τις αντιξοότητες, το Β΄εξάμηνο του 2013, απέδωσε καρπούς κατά το τρέχον έτος.

Σήμερα, κεντρικό στόχο της Διοίκησης αποτελεί η επιστροφή της Eurobank στην κερδοφορία το συντομότερο δυνατό.

Για το σκοπό αυτό, εργαζόμαστε πάνω σε ένα δομημένο πρόγραμμα, με ιεραρχημένες προτεραιότητες και συγκεκριμένους στόχους.

Το Πρόγραμμα Στρατηγικού Μετασχηματισμού της Τράπεζας βασίζεται σε τρεις άξονες:

1. Στη διαχείριση κινδύνων και επισφαλειών.

2. Στην ενίσχυση της σχέσης με τους Πελάτες για τη μεγιστοποίηση των εσόδων και τη βελτίωση της ρευστότητας.

3. Στο μετασχηματισμό του λειτουργικού μοντέλου με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας και τη μείωση του λειτουργικού κόστους.

Ο μετασχηματισμός αυτός υλοποιείται ήδη με συνέπεια και επιτυχία. Απαιτείται, ωστόσο, αρκετός χρόνος για την πλήρη εφαρμογή του και θα αποτελεί για την Τράπεζα το σταθερό πλαίσιο αναφοράς.

Στην πρώτη φάση, την οποία διανύουμε, προτεραιότητα αποδίδεται στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Για το σκοπό αυτό, η Eurobank προχώρησε σε μια σειρά πρωτοβουλιών εσωτερικής αναδιοργάνωσης. Έτσι, υπήρξε η πρώτη ελληνική τράπεζα η οποία δημιούργησε μια ανεξάρτητη μονάδα, με αποκλειστική αρμοδιότητα και αντικείμενο την διαχείριση προβληματικών δανείων (Non Performing Customers Group). Επίσης, σε συνεργασία με τις άλλες τράπεζες, αναλαμβάνουμε κοινές πρωτοβουλίες για τη διαχείριση περιπτώσεων προβληματικών δανείων και την ανασυγκρότηση κλάδων και επιχειρήσεων.
Παράλληλα, με βάση την αναδιάταξη της πελατειακής μας βάσης, δημιουργήσαμε και μια άλλη εξειδικευμένη μονάδα (Remedial Unit), με στόχο την υποστήριξη πελατών, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση του δανεισμού τους, αλλά παρουσιάζουν δυνατότητες ανάκαμψης. Με τον τρόπο αυτό, αφενός συγκεντρώνουμε και αξιοποιούμε την τεχνογνωσία στη διαχείριση προβληματικού δανεισμού, και αφετέρου οι επιχειρηματικές μας μονάδες απελευθερώνονται από τη διαχείριση προβληματικών δανείων.

Στόχος είναι να επικεντρώσουμε εφεξής όλες μας τις δυνάμεις στην ανάπτυξη των εργασιών μας. Μέσα από τη χρηματοδότηση της υγιούς επιχειρηματικότητας αποσκοπούμε, ήδη από φέτος, σε σταθερή ανάκαμψη των καθαρών εσόδων προ προβλέψεων. Στη βελτίωση των εσόδων αναμένουμε να συμβάλει και η αύξηση των εσόδων από αμοιβές και προμήθειες.

Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε την προσπάθεια για περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους, σε όλα τα επίπεδα. Στόχος μας για το 2014 είναι η περαιτέρω μείωση του κόστους μας κατά €100 εκ. με βασικούς συντελεστές:

Τις συνέργειες που απορρέουν από τις συγχωνεύσεις.

Το όφελος της εθελουσίας.

Τη μείωση του λειτουργικού κόστους.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Κυρίες και Κύριοι,

Αγαπητοί Μέτοχοι,

Ύστερα από μια παρατεταμένη περίοδο ύφεσης της ελληνικής οικονομίας και δοκιμασίας για το τραπεζικό σύστημα, τα σημάδια εξόδου από την κρίση είναι ορατά.

Μετά από την επιτυχή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, με μια ισχυρή και κατά τα δύο τρίτα ιδιωτική κεφαλαιακή βάση, με επενδυτές παγκοσμίου κύρους στο μετοχολόγιό της, η Eurobank βρίσκεται σε προνομιακή θέση για να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που προσφέρει η επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η Διοίκηση της Τράπεζας έχει τη βεβαιότητα πως το νέο κεφάλαιο που άνοιξε στην ιστορία της Eurobank, μπορεί να την αναδείξει και πάλι στην πρωτοπορία του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα και να αποτελέσει διεθνές παράδειγμα μεταστροφής μιας αρνητικής κατάστασης. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Eurobank, βασιζόμενη σ΄ένα άριστα επεξεργασμένο στρατηγικό σχέδιο και στις ικανότητες του προσωπικού της, μπορεί να δημιουργήσει αξία για τους Μετόχους, στηρίζοντας την υγιή επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται.

Πάνω σε αυτές τις αξίες και τις προτεραιότητες οικοδομείται η νέα Eurobank, ως μια ισχυρή και διεθνοποιημένη ελληνική τράπεζα, ικανή να στηρίξει δυναμικά την υγιή, εξωστρεφή και καινοτόμο επιχειρηματικότητα και να συμβάλει αποφασιστικά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Σας ευχαριστώ".

Οι αποφάσεις της γ.σ της Εurobank

Σχετικά με τις αποφάσεις της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης και ∆ιοικητικού Συµβουλίου της 28.6.2014 ανακοινώθηκαν τα εξής:

Α. Στην Τακτική Γενική Συνέλευση των µετόχων της Τράπεζας, που συνεδρίασε στις 28 Ιουνίου 2014, παρέστησαν µέτοχοι εκπροσωπούντες 6.016.074.881 µετοχές επί 9.499.809.184 µετοχών, ήτοι ποσοστό 63,33% του καταβεβληµένου µετοχικού κεφαλαίου µε δικαίωµα ψήφου επί των θεµάτων της ηµερήσιας διάταξης. Επί των θεµάτων αυτών, όπως αναφέρονται στην από 6.6.2014 πρόσκληση, η Γενική Συνέλευση:

1. Ενέκρινε τις Ετήσιες Οικονοµικές Καταστάσεις της χρήσεως 2013, καθώς και τις σχετικές εκθέσεις του ∆.Σ. και των Ελεγκτών.

Τα αποτελέσµατα της ψηφοφορίας για το 1ο θέµα είχαν ως εξής:

• Αριθµός µετοχών για τις οποίες δόθηκαν έγκυρες ψήφοι: 5.953.462.708 (62,67% επί του µετοχικού κεφαλαίου µε δικαίωµα ψήφου επί των θεµάτων της ηµερήσιας διάταξης), εκ των οποίων:

- Υπέρ: 5.953.462.608
- Κατά: 100

• Αριθµός αποχών: 62.612.173

2. Απήλλαξε τα µέλη του ∆ιοικητικού Συµβουλίου και τους Ελεγκτές από κάθε ευθύνη αποζηµίωσης για τη χρήση 2013.

Τα αποτελέσµατα της ψηφοφορίας για το 2ο θέµα είχαν ως εξής:

• Αριθµός µετοχών για τις οποίες δόθηκαν έγκυρες ψήφοι: 5.953.273.347 (62,67% επί του µετοχικού κεφαλαίου µε δικαίωµα ψήφου επί των θεµάτων της ηµερήσιας διάταξης), εκ των οποίων:

- Υπέρ: 5.936.070.586
- Κατά: 17.202.761

• Αριθµός αποχών: 62.801.534

3. Ενέκρινε την εκλογή της εταιρείας ορκωτών ελεγκτών-λογιστών «Πράιςγουωτερχαους Κούπερς Ανώνυµος Ελεγκτική Εταιρεία» για τον τακτικό έλεγχο της χρήσης 2014. Η αµοιβή των ελεγκτών θα καθοριστεί σύµφωνα µε τις αποφάσεις του Εποπτικού Συµβουλίου του Σώµατος Ορκωτών Ελεγκτών- Λογιστών.

Τα αποτελέσµατα της ψηφοφορίας για το 3ο θέµα είχαν ως εξής:

• Αριθµός µετοχών για τις οποίες δόθηκαν έγκυρες ψήφοι: 5.953.462.708 (62,67% επί του µετοχικού κεφαλαίου µε δικαίωµα ψήφου επί των θεµάτων της ηµερήσιας διάταξης), εκ των οποίων:

- Υπέρ: 5.953.267.375
- Κατά: 195.333

• Αριθµός αποχών: 62.612.173

4. Εξέλεξε ως νέα µέλη του ∆ιοικητικού Συµβουλίου τους κ.κ. Παναγιώτη – Αριστείδη Θωµόπουλο, Φωκίωνα Καραβία, Γεώργιο Χρυσικό, Wade Sebastian Burton, Jon Steven Haick, Bradley Paul Martin και Josh Seegopaul, η θητεία των οποίων λήγει µε τη θητεία των υπολοίπων µελών του ενδεκαµελούς, πλέον, ∆ιοικητικού Συµβουλίου και συγκεκριµένα στις 27.6.2016, παρατεινόµενη µέχρι τη λήξη της προθεσµίας, εντός της οποίας θα συνέλθει η Τακτική Γενική Συνέλευση του έτους 2016. Καθόρισε επίσης, εκ των νέων µελών, τους κ.κ. Jon Steven Haick, Bradley Paul Martin και Josh Seegopaul ως ανεξάρτητα µη εκτελεστικά µέλη του ∆ιοικητικού Συµβουλίου.

Τα αποτελέσµατα της ψηφοφορίας για το 4ο θέµα είχαν ως εξής:

• Αριθµός µετοχών για τις οποίες δόθηκαν έγκυρες ψήφοι: 5.945.072.584 (62,58% επί του µετοχικού κεφαλαίου µε δικαίωµα ψήφου επί των θεµάτων της ηµερήσιας διάταξης), εκ των οποίων:

- Υπέρ: 5.482.348.723
- Κατά: 462.723.861

• Αριθµός αποχών: 71.002.297

5. Όρισε τους κ.κ. Bradley Paul Martin και Josh Seegopaul ως νέα µέλη της Επιτροπής Ελέγχου, η θητεία των οποίων λήγει, όπως και των υπολοίπων µελών της Επιτροπής, µε την εκλογή νέας Επιτροπής Ελέγχου από την Τακτική Γενική Συνέλευση που θα συνέλθει εντός του έτους 2016.

Τα αποτελέσµατα της ψηφοφορίας για το 5ο θέµα είχαν ως εξής:

• Αριθµός µετοχών για τις οποίες δόθηκαν έγκυρες ψήφοι: 5.953.462.708 (62,67% επί του µετοχικού κεφαλαίου µε δικαίωµα ψήφου επί των θεµάτων της ηµερήσιας διάταξης), εκ των οποίων:

- Υπέρ: 5.953.458.545
- Κατά: 4.163

• Αριθµός αποχών: 62.612.173

6. Ενέκρινε τις αµοιβές που καταβλήθηκαν σε µέλη του ∆ιοικητικού Συµβουλίου κατά τη χρήση 2013, σύµφωνα µε την έγκριση της προηγούµενης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, και την καταβολή αµοιβών σε µέλη του ∆ιοικητικού Συµβουλίου για τη χρήση 2014, σύµφωνα και µε τις ρυθµίσεις των νόµων 3016/2002, 3723/2008 και 3864/2010.

Τα αποτελέσµατα της ψηφοφορίας για το 6ο θέµα είχαν ως εξής:

• Αριθµός µετοχών για τις οποίες δόθηκαν έγκυρες ψήφοι: 5.954.086.297 (62,68% επί του µετοχικού κεφαλαίου µε δικαίωµα ψήφου επί των θεµάτων της ηµερήσιας διάταξης), εκ των οποίων:

- Υπέρ: 5.954.086.197
- Κατά: 100

• Αριθµός αποχών: 61.988.584

Β. Το ∆ιοικητικό Συµβούλιο της Τράπεζας, σε συνεδρίασή του της 28ης Ιουνίου 2014, αποφάσισε τη συγκρότησή του σε σώµα, το διορισµό ∆ιευθύνοντος Συµβούλου και τον καθορισµό εκτελεστικών και µη εκτελεστικών µελών, ως εξής:

1. Παναγιώτης – Αριστείδης Θωµόπουλος, Πρόεδρος, µη εκτελεστικό µέλος
2. Σπυρίδων Λορεντζιάδης, Αντιπρόεδρος, ανεξάρτητο µη εκτελεστικό µέλος
3. Χρήστος Μεγάλου, ∆ιευθύνων Σύµβουλος, εκτελεστικό µέλος
4. Φωκίων Καραβίας, εκτελεστικό µέλος
5. Jon Steven Haick, ανεξάρτητο µη εκτελεστικό µέλος
6. Bradley Paul Martin, ανεξάρτητο µη εκτελεστικό µέλος
7. Josh Seegopaul, ανεξάρτητο µη εκτελεστικό µέλος
8. Wade Sebastian Burton, µη εκτελεστικό µέλος
9. Γεώργιος Χρυσικός, µη εκτελεστικό µέλος
10. ∆ηµήτριος Γεωργούτσος, µη εκτελεστικό µέλος, εκπρόσωπος του Ελληνικού ∆ηµοσίου σύµφωνα µε το Ν. 3723/2008.
11. Kenneth Howard Prince-Wright, µη εκτελεστικό µέλος, εκπρόσωπος του Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας σύµφωνα µε το Ν. 3864/2010.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης