Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Moody's - Credit positive η πορεία της ελληνικής οικονομίας και η μείωση της εξάρτησης των τραπεζών από την ΕΚΤ

tags :
Moody's - Credit positive η πορεία της ελληνικής οικονομίας και η μείωση της εξάρτησης των τραπεζών από την ΕΚΤ
Στην 24 σελίδων ανάλυση με ημερομηνία 19 Ιουνίου 2014 η Moody’s εμφανίζεται θετική για την Ελλάδα και τις τράπεζες - Βλέπει ανάπτυξη 0,4% το 2014
Ως credit positive χαρακτηρίζει η Moody’s την πορεία της ελληνικής οικονομίας με βάση τις επιδόσεις του διαστήματος Ιανουαρίου – Μάιου 2014
Η Moody’s που διατηρεί την Ελλάδα στην κλίμακα Caa3 και ουδέτερη την προοπτική της οικονομίας επισημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης κατά τα τελευταία δύο χρόνια, οι επιδόσεις του α΄ 5μήνου του 2014 είναι ιδιαίτερα θετικές και αποτελούν στοιχείο που θα αποτιμηθεί στην πιστοληπτική διαβάθμιση της Ελλάδος.( σχόλιο bankingnews.gr.... ουσιαστικά εμμέσως πλην σαφώς προαναγγέλλει αναβάθμιση η Moody’s).
Οι επιδόσεις είναι θετικές  παρά το δύσκολο πολιτικό περιβάλλον εντός και εκτός Ελλάδος λόγω των ευρωεκλογών.
Η Moody’s θεωρεί ότι οι καλές επιδόσεις είναι αποτέλεσμα της καλύτερης φορολογικής διοίκησης και ελέγχου των δαπανών.
 Η Ελλάδα έχει μια μακρά ιστορία στην φοροδιαφυγή ενώ τα  φορολογικά έσοδα είναι αναντίστοιχα της κατανάλωσης στην οικονομία.
Τα φορολογικά έσοδα στο πρώτο πεντάμηνο του 2014 ξεπέρασαν τον στόχο κατά 1,6%.
Επιπλέον, το ΔΝΤ ανέφερε ότι το κλειδί για την πορεία της οικονομίας είναι οι μεταρρυθμίσεις της φορολογικής πολιτικής που ήταν σαφώς βελτιωμένη το 2013 σε σχέση με το 2012, ενώ σημείωσε το ΔΝΤ ότι η Ελλάδα χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο.
Σύμφωνα με την Moody’s η κυβέρνηση κράτησε επίσης τις δαπάνες υπό έλεγχο.
Οι δαπάνες για τόκους ήταν  2,5% χαμηλότερα από ό, τι είχε αρχικά εκτιμηθεί στον προϋπολογισμό.
Ως αποτέλεσμα, το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν 1,99 δισε, πολύ κάτω από το στόχο των 2,56 δισεκ.
Πέραν αυτών είναι θετικό στοιχείο το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε  φάση ανάκαμψης μετά από έξι χρόνια σοβαρής συρρίκνωση λόγω της ύφεσης.
Η οικονομία στην Ελλάδα συρρικνώθηκε κατά 0,9% το πρώτο τρίμηνο του 2014, η οποία είναι μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με το -2,3% που ήταν η ύφεση στο τέταρτο τρίμηνο του 2013.
Επίσης αυξήθηκαν οι εξαγωγές, ανέκαμψε η ιδιωτική κατανάλωση κατά 0,7% και οι δημόσιες δαπάνες κατά 1,2%.
Η Moody’s αναμένει ότι  οι καθαρές εξαγωγές, κυρίως οι  εξαγωγές υπηρεσιών, ότι θα συνεχίσουν  να συμβάλλουν  θετικά στην ανάπτυξη, ενώ σημαντική θα είναι η συμβολή του τουρισμού.
 Επιπλέον, για πρώτη φορά σε έξι χρόνια, αναμένονται και οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου να συμβάλλουν θετικά στην ανάπτυξη κατά το 2014, κυρίως λόγω της αυξημένης απορρόφησης κονδυλίων  από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την επανέναρξη των μεγάλων έργων, όπως η κατασκευή αυτοκινητοδρόμων.

Βελτιώνεται το προφίλ ρευστότητας των τραπεζών

Ως credit positive θεωρεί η Moody’s την σημαντική μείωση της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών σε ρευστότητα από το ELA που μηδενίστηκε και βεβαίως την ΕΚΤ που μειώνεται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ φαίνεται ότι η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ελλάδα μειώθηκε σε 50,7 δισ. τον Μάιο του 2014 παρουσιάζοντας μείωση 18,2% από τον Απρίλιο και 40,6% από τον Μάιο του 2013.
Η συνεχιζόμενη μείωση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ και την ΤτΕ λόγω της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης του κλάδου σε συνδυασμό με την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις αγορές για να αντλήσουν ρευστότητα  αποτελεί credit positive για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.
Οι ελληνικές τράπεζες κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια έπρεπε να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό από τη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας λόγω της φθίνουσας εμπιστοσύνης του ιδιωτικού τομέα και συρρίκνωση των καταθέσεων, εν μέσω βαθιάς ύφεσης.
Ωστόσο, οι τράπεζες ήταν σε θέση να έχουν πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές από τον περασμένο Απρίλιο του 2014.
Η μείωση 18,2% στη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας μεταξύ του Απριλίου και του Μαΐου προήλθε κυρίως από τις εκδόσεις ομολόγων δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ελλάδα.
Η Τράπεζα Πειραιώς που βαθμολογείται με Caa1 και σταθερές προοπτικές άντλησε 500 εκατ  και η Εθνική που βαθμολογείται με Caa1 σταθερές προοπτικές άντλησε  750 εκατ.
Επίσης η  Alpha Bank που βαθμολογείται με Caa1 έκδωσε 500 εκατ ομολογιακού δανείου ενώ και η Eurobank που βαθμολογείται με Caa2 ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει κοινό ομολογιακό δάνειο.
Παρά το γεγονός ότι το κόστος των ομολογιακών δανείων είναι υψηλότερο από αυτό της ΕΚΤ και του ELA, ωστόσο τα ομολογιακά έχουν το πλεονέκτημα του χρόνου παρέχουν ευελιξία χρόνου στις τράπεζες.
Η Moody’s επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες τους τελευταίους μήνες άντλησαν περίπου 10,1 δισεκ σε κεφάλαια και ομολογιακά δάνεια.
Οι τράπεζες εξάλειψαν το ELA από την χρηματοδότηση τους που σημαίνει ότι μείωσαν και το κόστος καθώς το ELA είναι ακριβότερο από το κόστος χρηματοδότησης της ΕΚΤ και ως εκ τούτου θα βελτιωθούν σταδιακά τα καθαρά περιθώρια κέρδους και καθαρά έσοδα από τόκους των τραπεζών.
Οι εξελίξεις αυτές  έχουν βελτιώσει το προφίλ της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.
Η ρευστότητα που αντλούν οι ελληνικές τράπεζες από το ευρωσύστημα αντιστοιχεί στο 14% του συνολικού ενεργητικού τον Μάιο του 2014, έναντι περίπου 40% το Νοέμβριο του 2012.
Η DGCom η Επιτροπή Ανταγωνισμού , η οποία παρακολουθεί τις τράπεζες, λόγω της κρατικής στήριξης έχει ζητήσει από τις ελληνικές τράπεζες να μην υπερβαίνει η ρευστότητα από το ευρωσύστημα  το 15% του ενεργητικού τους μέχρι το 2017
Κατά την Moody’s το προφίλ χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών θα βελτιωθεί σταδιακά τα επόμενα δύο χρόνια.
Ωστόσο η αργή αύξηση των καταθέσεων και η μέτρια ανάπτυξη που προσδιορίζεται στο 0,4% το 2014 μετά από 6 χρόνια ύφεσης στην ελληνική οικονομία θα υποχρεώσουν τις τράπεζες να συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην χρηματοδότηση  και την ρευστότητα τους.


pinakas14

    
 
pinakas16


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης