Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Βέβαιη η μείωση επιτοκίου στο 0,10% από την ΕΚΤ σύμφωνα με 11 επενδυτικούς οίκους - Η περαιτέρω δράση θα κριθεί από το outlook του πληθωρισμού

tags :
Βέβαιη η μείωση επιτοκίου στο 0,10% από την ΕΚΤ σύμφωνα με 11 επενδυτικούς οίκους - Η περαιτέρω δράση θα κριθεί από το outlook του πληθωρισμού
Αναμένεται αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων για πρώτη φορά στην ιστορία
Μονόδρομος φαίνεται ότι δείχνει η απόφαση να υπάρξουν επιπλέον μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα είναι ποιές θα είναι αυτές οι δράσεις και πόσο αυτές μπορούν να βοηθήσουν.
Δεν είναι λίγοι μάλιστα οι αναλυτές που θεωρούν ότι η περαιτέρω δράση της ΕΚΤ δεν είναι καθόλου σίγουρο το πόσο καλό που μπορεί να κάνει.
Κάθε βοήθεια όμως είναι απαραίτητη.
Η αδύναμη ανάκαμψη στις 18 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ αποτελεί πηγή κινδύνου και αβεβαιότητας για την παγκόσμια οικονομία.
Η οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκε μόνο κατά 0,2% κατά το πρώτο τρίμηνο.
Ακόμη χειρότερα, ο πληθωρισμός είναι σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα στο 0,7%, πολύ κάτω από το στόχο του λίγο κάτω από 2% της ΕΚΤ.
Μια μακρά περίοδος χαμηλού πληθωρισμού αποτελεί απειλή, διότι καθιστά πιο δύσκολο για τις υπερχρεωμένες κυβερνήσεις να μειώσουν τα δάνεια τους και αυξάνει την πίεση για να κρατήσει τη δημοσιονομική λιτότητα, με τη μορφή υψηλότερων φόρων και συγκρατημένων δαπανών, η οποία επιβραδύνει την ανάπτυξη περαιτέρω.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, αναφέρεται στον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, έναν φαύλο κύκλο διαρκούς πτώσης των τιμών, συρρίκνωσης των κερδών των επιχειρήσεων, μειωμένων επενδύσεων, αύξησης της ανεργίας και εντέλει, βαθύτερης ύφεσης.
Το να εξέλθει κανείς από τον φαύλο αυτό κύκλο είναι εξαιρετικά δύσκολο, όπως καταδεικνύει και το παράδειγμα της Ιαπωνίας.

Η συντριπτική πλειονότητα των αναλυτών βλέπει μείωση επιτοκίων

Όλα τα βλέμματα στρέφονται λοιπόν τώρα στην σημερινή συνεδρίαση του διευθυντηρίου της ΕΚΤ.
Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν σχεδόν βέβαιη την περαιτέρω μείωση του βασικού επιτοκίου, που σήμερα ανέρχεται στο 0,25%, στο 0,15% ή 0,10%.
Όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters θα υπάρξει μείωση του βασικού επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό του 0,10% από 0,25%, και μείωση του επιτοκίου καταθέσεων σε αρνητικά επίπεδα και ειδικότερα στο -0,10% από το μηδέν.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ανάλυση των Financial Times, η οποία τονίζει ότι η κεντρική τράπεζα αναμένεται να μειώσει το βασικό επιτόκιο της κατά 10-15 μονάδες βάσης.
Μείωση επιτοκίων αναμένει από την ΕΚΤ και η βρετανική Barclays Capital, κάνοντας λόγο για μια "σημαντική οικονομική εξέλιξη".
H βρετανική τράπεζα κάνει λόγο για μείωση του βασικού επιτοκίου στο 0,10%, ενώ αναμένει ότι το επιτόκιο καταθέσεων (deposit rate) θα υποχωρήσει σε αρνητικό έδαφος και συγκεκριμένα στο -0,10%.
"Τα μέτρα αυτά το πιθανότερο θα συνοδευτούν από ένα νέο γύρο χαμηλότοκων τριετών δανείων (LTROs)", επισημαίνει ο οίκος.
Περαιτέρω «χαλάρωση» της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ «βλέπει» και η JP Morgan, η οποία εκτιμά πως το επιτόκιο δανεισμού όσο και το επιτόκιο καταθέσεων αναμένεται να μειωθεί κατά 15 μονάδες βάσης, με τις πιθανότητες υλοποίησης ενός τέτοιου σεναρίου να βρίσκονται στο ου ευκαταφρόνητο 80%.
Eάν οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, τότε το επιτόκιο δανεισμού θα διαμορφωθεί στο 0,10% και το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,15%.
Να σημειωθεί πως η πρότερη εκτίμηση της JP Morgan έκανε λόγο για μείωση κατά 10 μονάδες βάσης.
Παράλληλα, επισημαίνει πως η πιθανότητα ενός προγράμματος αγοράς ομολόγων παραμένει εξαιρετικά χαμηλή.
Ωστόσο, η JP Morgan καθιστά πιθανή την υλοποίηση ενός νέου γύρου χορήγησης φθηνών δανείων (LTROs) προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Στην ομάδα των αναλυτών προστίθεται και η Morgan Stanley η οποία θεωρεί βέβαιη τη μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού της ΕΚΤ, κατά 0,15% στο 0,10%, από 0,25% που είναι σήμερα.
Ταυτόχρονα, η αμερικανική τράπεζα δεν αποκλείει και νέο, τρίτο κατά σειρά, γύρο χορήγησης φθηνών τριετών δανείων (LTROs) στο προσεχές μέλλον, αν κορυφωθούν εκ νέου οι ανησυχίες στις διεθνείς αγορές.
Πόσο πιθανό θεωρεί όμως η Morgan Stanley το ενδεχόμενο μιας μεγάλης κλίμακας αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ;
Όπως επισημαίνει, ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πολύ πιθανό στο μέλλον, αν αυξηθούν οι ανησυχίες για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας Landesbank Baden – Württemberg (LBBW) για τις τράπεζες εκείνες που «παρκάρουν» τα χρήματά τους στην ΕΚΤ, το επιτόκιο θα διαμορφωθεί με αρνητικό πρόσημο.
Με το «τιμωρητικό» αυτό επιτόκιο η κεντρική τράπεζα εξυπηρετεί δυο βασικούς στόχους, εξηγούν οι αναλυτές: «Στόχος αφενός να αποδυναμωθεί το ευρώ στις αγορές συναλλάγματος και αφετέρου να προωθηθεί επιτέλους η υψηλή ρευστότητα που προσφέρει η ΕΚΤ στην ιδιωτική οικονομία».
Με απλά λόγια: απώτερος στόχος είναι να δοθούν κίνητρα στις τράπεζες προκειμένου αυτές να δίνουν περισσότερες πιστώσεις σε επιχειρήσεις.
Αυτό θα οδηγούσε σε περισσότερες επενδύσεις, ενίσχυση της ανάπτυξης και εντέλει σε υψηλότερο πληθωρισμό.
Εάν υποχωρήσει και η αξία του ευρώ, τότε ο Draghi θα έχει πετύχει μ’ έναν «σμπάρο δυο τρυγόνια».
Οι ειδικοί, ωστόσο, είναι αρκετά επιφυλακτικοί: «Η διάθεση δανείων εκ μέρους των εμπορικών τραπεζών εξαρτάται περισσότερο από τη ζήτηση και όχι από την προσφορά», αναφέρει η LBBW.
Από τη μεριά του, ο αναλυτής Bomholdt Nielsen της Danske Bank, ο οποίος βλέπει μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ, περιέγραψε το φαινόμενο της ρευστότητας σαν μια "καυτή πατάτα", με τους επενδυτές να αποφεύγουν προς στιγμήν τις τοποθετήσεις σε περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων, υπό το φόβο της ζημίας που μπορεί να υποστούν.
Είναι γνωστό ότι οι επενδυτές αναζητούν ομόλογα υψηλής ποιότητας, αλλά και το κυνήγι για τις αποδόσεις τους καθιστά επιρρεπείς σε πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.
Αυτό θα δώσει ισχυρό κίνητρο στις τράπεζες να δανείζουν πιο αδύναμες τράπεζες και θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους δανεισμού στις υπό πίεση χώρες.
Συνολικά, η επίδραση αυτή πρέπει να τονώσει την ανάπτυξη, η οποία τελικά θα ασκήσει ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό, καταλήγει ο Nielsen.
Σύμφωνα με την Γαλλική τράπεζα BNP Paribas οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα κρίνουν την τύχη του ευρώ βραχυχρόνια.
Η πιθανότητα ποσοτικής χαλάρωσης τύπου FED που αγόραζε ομόλογα δεν έχει πιθανότητες επιβεβαίωσης.
Μια νέα μείωση των επιτοκίων θα είναι επιζήμια και θα κριθεί ανεπαρκής ώστε να αποδυναμώσει το ισχυρό ευρώ εκτιμά η BNP Paribas.
Με βάση την Γερμανική τράπεζα Commerzbank η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ δεν θα αλλάξει τις ισορροπίες στις αγορές συναλλάγματος το ευρώ θα συνεχίσει να είναι ισχυρό.
Η Αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs υποστηρίζει ότι το ευρώ – δολάριο από τα 1,3630 θα μπορούσε να υποχωρήσει στο 1,33 δολάρια αν η ΕΚΤ μειώσει τα επιτόκια από 0,25% στο 0,15%.
Ωστόσο αν υπάρξουν νύξεις για ποσοτική χαλάρωση τότε το ευρώ θα υποχωρήσει σημαντικά καθώς θα αποδειχθεί ότι ο αποπληθωρισμός είναι σοβαρό πρόβλημα.
Κατά την Goldman Sachs το ευρώ παραμένει σε υψηλά επίπεδα γιατί οι επενδυτές δεν πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα κάνει ότι χρειαστεί για να αντιμετωπίσει τον αποπληθωρισμό.
Μόνο με ποσοτική χαλάρωση τύπου FED θα υπήρχαν βάσιμες ελπίδες για αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού και ενίσχυσης των αγορών.
Για την Goldman Sachs η ΕΚΤ είναι πρόβατο που φοράει ρούχα λύκου.
Με βάση τις εκτιμήσεις της Citigroup η ΕΚΤ θα μειώσει στις 5 Ιουνίου τόσο το βασικό επιτόκιο παρέμβασης όσο και το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων.
Ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο έχει συνεκτιμηθεί από τις αγορές και αποτιμηθεί ωστόσο αν υπάρξει και μείωση αποδοχής καταθέσεων η εξέλιξη αυτή θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στο ευρώ.
Κατά την Citigroup με μείωση των επιτοκίων καταθέσεων ο διατραπεζικός δανεισμός θα περιοριστεί.
Ωστόσο η αύξηση των NPLs στην Νότιο Ευρώπη δεν πρέπει να υποτιμηθεί ως βασικό πρόβλημα.
Επίσης η αγορά ομολόγων της νοτίου Ευρώπης θα μπορούσαν να καταστούν λιγότερο ελκυστικά καθώς στα stress tests οι τράπεζες που κατέχουν ομόλογα…θα «τιμωρούνται».

Το ισχυρό ευρώ

Ένας βασικός παράγοντας που επιβαρύνει τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη είναι το ισχυρό ευρώ, το οποίο πλήττει τις εξαγωγές και καθιστά ακριβές τις εισαγωγές.
Τα χαμηλά θεωρητικά επιτόκια μπορεί να οδηγήσει το ευρώ χαμηλότερα, καθώς θα μειώσουν τις αποδόσεις και ως εκ τούτου τη ζήτηση για το νόμισμα.
Όμως, τα μέτρα που βελτιώνουν τις προοπτικές για την ανάπτυξη μπορεί επίσης να προσελκύσουν περισσότερες επενδύσεις επαναφέροντας το ευρώ υψηλότερα.

Το μεγάλο βήμα

Οι αγορές ομολόγων - μια λιγότερο πιθανή επιλογή - θα έχει στόχο να οδηγήσει τις τιμές των ομολόγων και των αποδόσεων προς τα κάτω, με την ελπίδα ότι οι χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων θα πρέπει να προκαλέσει και χαμηλότερα το κόστος για άλλα είδη δανεισμού.
Το πρόβλημα είναι ότι τα ομόλογα της Ευρωζώνης έχουν ήδη αυξηθεί πρόσφατα, και οι αποδόσεις είναι χαμηλές.
Αυτό σημαίνει ότι τυχόν αγορές ομολόγων θα έχουν μικρότερο αντίκτυπο από ό, τι θα είχαν πριν από δύο χρόνια, στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης