Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Λογιστική ζημία 5,4 δισ. εμφανίζει το ΤΧΣ από τις επενδύσεις στις τράπεζες σε κεφάλαιο ενώ με το funding gap ζημίες 21 δισ.

Λογιστική ζημία 5,4 δισ. εμφανίζει το ΤΧΣ από τις επενδύσεις στις τράπεζες σε κεφάλαιο ενώ με το funding gap ζημίες  21 δισ.
Οι αποδόσεις κεφαλαίου σε Alpha bank και Πειραιώς από το ΤΧΣ....είναι οι πλέον αποδοτικές....
Με όρους κεφαλαίων το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επένδυσε 26,5 δισεκ. στις ελληνικές τράπεζες και η τρέχουσα αξία των μετοχών που κατέχει ανέρχεται στα 21,1 δισεκ. ευρώ δηλαδή εμφανίζει μια λογιστική υποαξία 5,4 δισεκ. ευρώ.
Με όρους κεφαλαίων και funding gap η λογιστική ζημία που εμφανίζει το ΤΧΣ ανέρχεται στα 21 δισεκ. ευρώ.
Όμως το funding gap το ΤΧΣ το κάλυψε καθώς προήλθε διαφορά μεταξύ ενεργητικού και παθητικού σε τράπεζες που έσπασαν σε καλή και κακή τράπεζα.
Οι επενδύσεις κεφαλαίου παγκοσμίως καταμετρώνται και μπορούν να αποδώσουν.
Αν περιοριστούμε στην ανάλυση μας στα κεφάλαια που επένδυσε το ΤΧΣ και η απόδοση της επένδυσης αυτής προκύπτει ότι η Alpha bank αποτελεί το σημείο αναφοράς καθώς το Ταμείο αποκομίζει υπεραξίες ενώ στο κεφάλαιο που έχει επενδύσει βρίσκεται και στην Πειραιώς.
Σε Εθνική και Eurobank εμφανίζει σημαντικές λογιστικές ζημίες.
Γιατί η Alpha bank και η Πειραιώς εμφανίζουν πολύ καλύτερη απόδοση κεφαλαίου από την Εθνική και Eurobank;
Η απάντηση είναι προφανής, το ΤΧΣ στις ΑΜΚ του 2013 κάλυψε τις αρνητικές καθαρές θέσεις της Εθνικής και της Eurobank και ως εκ τούτου οι τρέχουσες αποτιμήσεις υπολείπονται των κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί.
Η Alpha bank και η Πειραιώς εμφάνισαν θετική καθαρή θέση λόγω Credit Agricole και κυπριακών τραπεζών και έτσι εξηγείται γιατί εμφανίζουν καλή απόδοση κεφαλαίου για το ΤΧΣ.
Μπορεί να ειπωθεί ότι το ΤΧΣ έχει πραγματοποιήσει στον τραπεζικό κλάδο μια σχετικά καλή επένδυση γιατί είναι βέβαιο ότι η λογιστική ζημία των 5,4 δισεκ. που καταγράφεται συγκριτικά με τις επενδύσεις του Ταμείου και της τρέχουσας αποτίμησης θα καλυφθεί 100%.
Βέβαια με όρους funding gap, δύσκολα μπορεί να καλυφθεί η ζημία των 21 δισεκ. ευρώ.
Για το ζήτημα των funding gap υπάρχουν δύο σχολές σκέψεις.
Η πρώτη η πιο αριστερή που αναφέρει ότι άπαξ και το ΤΧΣ έχει δανεισθεί υπαρκτά κεφάλαια και τα επένδυσε στις τράπεζες θα πρέπει να συνυπολογίζεται στο κεφάλαιο που θα πρέπει να ανακτήσει.
Η δεύτερη σχολή σκέψης αναφέρει ότι το funding gap δεν ανακτάται και αποτελεί την κοινωνική συμμετοχή στην διάσωση των τραπεζών.
Κατά την άποψη μας και όχι μόνο το ΤΧΣ πρέπει να πετύχει από όλες τις τράπεζες, σημαντικές υπεραξίες σε επίπεδο κεφαλαίων, ώστε κανείς επενδυτής ή πολιτικό σύστημα να μην μπορεί να επικρίνει το Ταμείο για τις επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει.

Στις ελληνικές τράπεζες το ΤΧΣ επένδυσε 26,5 δισεκ. σε κεφάλαια....

Στην Εθνική 8,7 δισεκ. και το δημόσιο μέσω των προνομιούχων μετοχών 1,4 δισεκ. μετά τις εξαγορές FBBank και Probank καθώς και 1 δισεκ σε funding gap στις τράπεζες αυτές.
Συνολικά στην Εθνική έχουν επενδυθεί 9,7 δισεκ. από ΤΧΣ και δημόσιο χωρίς τις προνομιούχες μετοχές που θα αποπληρωθούν.

Στην Alpha το ΤΧΣ επένδυσε 4 δισεκ.

Στην Πειραιώς 8 δισεκ. το ΤΧΣ μαζί με την ΑΤΕ, οι προνομιούχες των 750 εκατ αποπληρώθηκαν, ενώ το funding gap λόγω ΑΤΕ έφθασε τα 7,4 δισεκ. ευρώ.
Στην Πειραιώς περίπου 15,4 δισεκ. σε κεφάλαιο και funding gap επένδυσαν ΤΧΣ και ελληνικό δημόσιο.

Στην Eurobank 5,8 δισεκ. επένδυσε το ΤΧΣ σε κεφάλαιο, το ελληνικό δημόσιο μέσω των προνομιούχων 1,25 δισεκ. ευρώ, 550 εκατ στο good TT και 4,06 δισεκ. για funding gap και 550 εκατ στην Proton bank και 760 εκατ για funding gap από το ΤΕΚΕ και για την Aspis bank funding gap 300 εκατ από το ΤΕΚΕ.
Συνολικά στην Eurobank έχουν επενδυθεί 13,2 δισεκ. ευρώ σε κεφάλαια και funding gap από ΤΧΣ και ελληνικό δημόσιο.

Η τρέχουσα αξία των επενδύσεων της επένδυσης του ΤΧΣ

Ποσά σε δισ. ευρώ
Τράπεζα

Ποσοστό ΤΧΣ

Τρέχουσα αξία

Ποσό που έχει επενδύσει

Εθνική

57,1%

5,22

8,7 (9,7)

Πειραιώς

67,3%

7,47

8 (15,4)

Eurobank

35,41%

2,1

5,8 (13,2)

Alpha bank

69,9%

6,3

4

Σύνολο

57,42%

21,1

26,5 (42,3)

Σε παρένθεση τα κεφάλαια και η ρευστότητα που έχει επενδύσει το ΤΧΣ για να καλύψει funding gap

www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης