Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ποσοστό μειοψηφίας 33% έως 49% θα πουλήσει η Εθνική στην Finansbank στο β΄ τρίμηνο του 2015 – Η τρέχουσα αξία στο 1-1,5 δισ. ευρώ

Ποσοστό μειοψηφίας 33% έως 49%  θα πουλήσει η Εθνική στην Finansbank στο β΄ τρίμηνο του 2015 – Η τρέχουσα αξία στο 1-1,5 δισ. ευρώ
Το κεφάλαιο της ανακεφαλαιοποίησης ακόμη δεν έχει κλείσει για την Εθνική τράπεζα
Ποσοστό της τάξης του 33% (χωρίς να αποκλείεται και πώληση έως 49%) θα πωλήσει στην Finansbank η Εθνική τράπεζα με στόχο να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τα κεφάλαια της στο β΄ τρίμηνο του 2015.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί απόδειξη ότι το κεφάλαιο της ανακεφαλαιοποίησης της Εθνικής δεν έχει κλείσει ακόμη όπως με συνέπεια έχει υποστηρίξει το www.bankingnews.gr.  
Με βάση τρέχουσες τιμές η Finansbank στην οποία η Εθνική κατέχει το 95% των μετοχών αποτιμάται 2,94 δισεκ. ευρώ ή 4 δισεκ. δολάρια.
Το core tier 1 της Finansbank με όρους ευρώ (και συναλλαγματική ισοτιμία 1 ευρώ προς 2,85 τουρκικές λίρες 28 Μαΐου 2014) διαμορφώνεται στα 2,63 δισεκ. ευρώ.
Επειδή η Finansbank διαθέτει και core tier II κεφάλαιο τα συνολικά κεφάλαια της τουρκικής τράπεζας διαμορφώνονται σε 3,57 δισεκ. ευρώ.
Ωστόσο το μέγεθος που πρέπει να αποτιμηθεί είναι το core tier 1 δηλαδή τα 2,63 δισεκ.
Διαθέτει επίσης 27,2 δισεκ. ευρώ ενεργητικό ή 22,2 δισεκ. ευρώ μέσο σταθμισμένο ενεργητικό η Finansbank.
Με όρους core tier 1 η τουρκική θυγατρική της Εθνικής αποτιμάται με τιμή προς λογιστική αξία P/BV στο 1,1 που σημαίνει αποτιμάται με βάση τα ελληνικά δεδομένα.
Η κεφαλαιοποίηση της Finansbank στα 2,94 δισεκ. ευρώ ή 4 δισεκ. δολάρια δεν είναι ενδεικτική καθώς δεν υφίσταται free float.
Όμως αυτό που υφίσταται είναι το γεγονός ότι η εθνική στο παρελθόν έχει εγγράψει το goodwill της Finansbank δηλαδή το έχει αφαιρέσει από τα κεφάλαια του ομίλου της Εθνικής.
Τι σημαίνει αυτό;
Πολύ απλά ότι αν πουλήσει το 33% π.χ. 1 δισεκ. ευρώ το 1 δισεκ. ευρώ θα είναι καθαρό κεφάλαιο που θα προστεθεί στην καθαρή θέση, αρχικά στα κέρδη και θα καταλήξει στα κεφάλαια.
Η Εθνική παρ΄ ότι με βάση την Βασιλεία ΙΙΙ εμφανίζει core tier 1 στο 11,7% ωστόσο για να αναφέρει η Εθνική ότι θα πουλήσει μεγάλο ποσοστό μειοψηφίας της Finansbank σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσει πρόβλημα κεφαλαίων μετά από 12 μήνες το αργότερο.
Μάλιστα στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης αναφερόταν ότι τα νέα κεφάλαια που αντλήθηκαν στα 2,5 δισεκ. καλύπτουν την Εθνική για 1 χρόνο.
Στην σελίδα 12 του ενημερωτικού δελτίου των 359 σελίδων η Εθνική είναι σαφής και δεσμεύεται από την εγκυρότητα του ενημερωτικού δελτίου.
Η Εθνική και επίσημα δηλώνει ότι θα πουλήσει μεγάλο ποσοστό μειοψηφίας της Finansbank.....και αυτό είναι απόλυτο.
Το αποτέλεσμα της κίνησης αυτής θα πρέπει να αποτιμηθεί με βάση το τίμημα και με βάση την επίπτωση στην μελλοντική κερδοφορία του ομίλου της Εθνικής τράπεζας.
Με βάση την μετοχική σύνθεση το ΤΧΣ κατέχει 57,2%, οι ξένοι 38,4%, τα ασφαλιστικά ταμεία 0,7% και τα νομικά και φυσικά πρόσωπα 3,6%.
Τα ADRs αντιστοιχούν στο 2,9% των μετοχών και θεματοφύλακας ως γνωστό εδώ και πολλά χρόνια είναι η Bank of New York Mellon.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης