Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τουρκολιάς (Εθνική) - Είμαστε πιο κοντά στην διανομή μερίσματος - Εγκρίθηκε η αμκ ύψους 2,5 δισ. ευρώ

Τουρκολιάς (Εθνική) - Είμαστε πιο κοντά στην διανομή μερίσματος - Εγκρίθηκε η αμκ ύψους 2,5 δισ. ευρώ
Παρόντες είναι τόσο ο πρόεδρος του Ταμείο Χρ. Σκλαβούνης, όσο και η διευθύνουσα σύμβουλος Αν. Σακελλαρίου
(upd) Πιο κοντά στην διανομή μερίσματος βρίσκεται η Εθνική όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Αλέξανδρος Τoυρκολιάς, μιλώντας στην γενική συνέλευση η οποία ενέκρινε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 2,5 δις ευρώ. 
Μιλώντας ενώπιον των μετόχων της τράπεζας κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης το πρωί του Σαββάτου, ο κ. Τουρκολιάς σημείωσε ότι όταν πριν από δύο ανέλαβε τη διοίκηση της τράπεζας η λέξη μέρισμα «ήταν απαγορευμένη».
Και πρόσθεσε ότι μετά την αύξηση κεφαλαίου των 2,50 δισ. ευρώ υπάρχει η δυνατότητα αποπληρωμής των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου, αξίας 1,35 δισ. ευρώ και με δεδομένο ότι η τράπεζα έχει επιστρέψει στην κερδοφορία, «αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο για τη διανομή μερίσματος».
Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Γεώργιος Ζανιάς, απευθυνόμενος στους Μετόχους, μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:
«Η επιτυχής ανταπόκριση της χώρας στην τεράστια πρόκληση σταθεροποίησης της οικονομίας και η ταχύτατη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, συνεπικουρούν τη μετάβαση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στο επόμενο κεφάλαιο που δεν είναι άλλο από αυτό της ανάκαμψης και ενεργούς στήριξης της οικονομίας. Οι ενδείξεις απαρχής ενός ενάρετου κύκλου για την ελληνική οικονομία μετά από μία εξαιρετικά επώδυνη διαδικασία προσαρμογής, έχουν αρχίσει πλέον να μετουσιώνονται σε απτά οικονομικά αποτελέσματα. Τον τελευταίο χρόνο οι ελληνικοί τίτλοι πρωταγωνιστούν διεθνώς με τις αποδόσεις τους. Ως εκ τούτου, το ελληνικό Δημόσιο αλλά και αυξανόμενος αριθμός ποιοτικών ελληνικών επιχειρήσεων, χρηματοπιστωτικών και μη, είναι σε θέση να αντλήσουν κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές σε ολοένα και πιο ανταγωνιστικό κόστος. Η δυναμική αυτή θα διαχυθεί σταδιακά και σε πιο μακροχρόνιες επενδύσεις αντιμετωπίζοντας και το τελευταίο σημαντικό έλλειμμα της οικονομίας μας, αυτών των άμεσων ξένων επενδύσεων. Η εισροή αυτών των κατηγορών κεφαλαίων συνιστά αναγκαία παράμετρο για τη διαμόρφωση ενός νέου βιώσιμου αναπτυξιακού υποδείγματος, βασισμένου σε μία ανταγωνιστική, φιλόδοξη και εξωστρεφή επιχειρηματική νοοτροπία, απαλλαγμένη από τις στρεβλώσεις του παρελθόντος. Σε αυτό το πρόσφορο αλλά και ανταγωνιστικό έδαφος, η Εθνική Τράπεζα, έχοντας προβεί σε τολμηρές αναδιαρθρώσεις με στόχο την παγίωση της χρηματοοικονομικής της ευρωστίας και την εξασφάλιση υγιών και αυξανόμενων ροών οργανικής κερδοφορίας, ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της συγκυρίας: Ολοκληρώνει τον κύκλο κεφαλαιοποίησης εξασφαλίζοντας ισχυρότατη κεφαλαιακή επάρκεια. Υλοποιεί επικουρικές δράσεις εξορθολογίζοντας τη δομή του ενεργητικού ώστε να αντανακλά μία αποτελεσματική τραπεζοκεντρική στρατηγική. Παγιώνει και επαυξάνει τα οφέλη από ενέργειες εξορθολογισμού κόστους και δυνητικές συνέργειες που θα ωθήσουν την οργανική κερδοφορία. Επιταχύνει τη ροή ρευστότητας προς την οικονομία, ειδικά προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
Ο πρόεδρος της Εθνικής κ. Γ. Ζανιάς καταλήγοντας τόνισε τα εξής: «Το αφήγημα του ελληνικού τραπεζικού τομέα και ειδικότερα της Εθνικής, είναι αντικειμενικά ελκυστικό, καθώς αντανακλά τη μετάβαση από μία περίοδο τεράστιων προκλήσεων, που προέκυψαν αρχικά από εξωγενείς παράγοντες και εν συνεχεία από τις επιπτώσεις της βαθύτατης ύφεσης στην ποιότητα των χαρτοφυλακίων, στις φάσεις εξυγίανσης, σταθεροποίησης και ανάκαμψης. Αυτό το τελευταίο κεφάλαιο εγκαινιάζουμε με την άντληση κεφαλαίων. Επιπροσθέτως, με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης με ιδιωτικά κεφάλαια η Εθνική και οι άλλες συστημικές τράπεζες αποδεικνύουν τη συγκυριακή φύση των κεφαλαιακών ενισχύσεων που έλαβαν από το κράτος και αρχίζουν άμεσα να συνεπικουρούν αντί να επιβαρύνουν τη δημοσιονομική προσπάθεια, συντείνοντας στην περαιτέρω βελτίωση του δημοσιονομικού ισοζυγίου και του χρέους. Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης της Εθνικής Τράπεζας είναι πιστεύω το τελευταίο εμπόδιο στην αποκατάσταση της γνωστής ευρωστίας της ώστε να μπορέσει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα στο τραπεζικό σύστημα και στην προώθηση της ανάπτυξης. Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής της θα επιτρέψει στην Εθνική Τράπεζα να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της και κυρίως την ρευστότητα που διαθέτει».
Παρόντες ήταν τόσο ο πρόεδρος του Ταμείο Χρ. Σκλαβούνης, όσο και η διευθύνουσα σύμβουλος Αν. Σακελλαρίου.
Η Γενική Συνέλευση είχε απαρτία καθώς μετείχε το 87,84%, πάνω δηλαδή από τα δυο τρίτα του μετοχικού κεφαλαίου και ενέκρινε την αύξηση κεφαλαίου, ύψους 2,5 δις ευρώ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης