Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Aspis bank: Μια μικρή τράπεζα που πέρασε από χίλια κύματα και επιβιώνει

tags :
      Aspis bank: Μια μικρή τράπεζα που πέρασε από χίλια κύματα και επιβιώνει
Παρακολουθώντας τα τελευταία 12 χρόνια τις τραπεζικές εξελίξεις με απόλυτη συνέπεια πολλές τράπεζες έχουν εμφανίσει διακυμάνσεις έχουν περάσει προβλήματα αλλά και περιόδους ευφορίας.
Τα τελευταία χρόνια η Aspis bank ακολουθεί μια πορεία αντιμετωπίζοντας σημαντικές δυσκολίες , προβλήματα,  ζημιές , μια πορεία όπου τα κύματα του ανταγωνισμού την είχαν πλήξει.
Ανατρέχοντας από την εποχή όπου ήταν επικεφαλής ο Στάθης Παπαγεωργίου ακολούθως ο Κώστας Καρατζάς και την τρέχουσα περίοδο ο Χρήστος Σορώτος η τράπεζα προσπάθησε να κάνει βήματα προς τα εμπρός και όλες οι διοικήσεις άφησαν τα σημάδια τους αλλά τελικά η τράπεζα δεν κατάφερνε να κάνει την διαφορά.
Είχε ταλαιπωρηθεί σημαντικά,  κατά καιρούς είχαν υπάρξει και αναλαμπές όπου εμφάνιζε σημάδια σταθεροποίησης και ανάπτυξης αλλά γενικά η τράπεζα πέρασε δυνατές τρικυμίες.
Διερευνώντας το θέμα καταλήγει κανείς σε ορισμένα συμπεράσματα γιατί η Aspis bank βρέθηκε σε δυσχερή θέση και το κυριότερο γιατί επιβιώνει.
Ξεκινώντας από το τέλος  νομίζω ότι πρέπει να τονιστεί ότι για να επιβιώνει για να παραμένει στην αγορά σημαίνει ότι έχει λόγο ύπαρξης.
Γιατί πέρασε από χίλια κύματα όμως;
Οι λόγοι θα μπορούσαν να συνοψιστούν σε 5 κατά βάση
1)Η Aspis bank λειτούργησε για πολλά χρόνια ως συμπληρωματικό μέσο στον ασφαλιστικό όμιλο.
Αυτή η διασύνδεση και συσχέτιση στρατηγικά περιχαράκωσε την όποια προοπτική ανάπτυξης της.
2)Η Aspis bank προχώρησε σε εξαγορές μικρών τραπεζών της Grindlays και της ABN που ενώ στρατηγικά δεν ήταν λάθος στην πορεία δεν φάνηκαν οι συνέργιες.
3)Οι διοικήσεις κατά καιρούς είχαν επιχειρήσει να πωλήσουν την Aspis bank ή να πετύχουν στρατηγικές συμμαχίες αλλά ο βασικός μέτοχος σχεδόν πάντα διαφωνούσε.
4)Στρατηγικά η επέκταση στα δάνεια στεγαστικής πίστης ήταν ορθή αλλά η τράπεζα περιχαρακώθηκε καθώς χορήγησε δάνεια με χαμηλό περιθώριο κέρδους άρα εκ των πραγμάτων το επιχειρηματικό μοντέλο της δεν μπορούσε να είναι λειτουργικό.
5)Καθυστέρησε να διευρύνει την προιοντική της βάση χάνοντας την ευκαιρία της μεγάλης πιστωτικής επέκτασης της Ελλάδος.
Παρά τα βασικά προβλήματα της τράπεζας οι διοικήσεις και οι εργαζόμενοι κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανή την τράπεζα και να την στηρίξουν ειδικά τώρα που έχει βρεθεί σε πραγματικά δύσκολη θέση λόγω των εξελίξεων στην μετοχική της σύνθεση.
Ήρθε η ώρα μετά από μια δεκαετία αγώνων και μάχης με μύρια κύματα η Aspis bank να βρει ασφαλές λιμάνι το οποίο ήδη φαίνεται στον ορίζοντα και λέγεται Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Προφανώς οι μέτοχοι και η ΤτΕ έχουν τον πρώτο λόγο αλλά ουσιαστικά αν δει κανείς την πορεία της τράπεζας το ασφαλές λιμάνι είναι το ΤΤ.


Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης