Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Χρ. Μεγάλου στους Financial Times - Η Εurobank επέστρεψε - Είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένη και ανυπομονεί να συνεισφέρει στην ανάκαμψη της Ελλάδας

Χρ. Μεγάλου στους Financial Times - Η Εurobank επέστρεψε - Είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένη και ανυπομονεί να συνεισφέρει στην ανάκαμψη της Ελλάδας
"Θα είναι η πρώτη φορά που ξένο γκρουπ θα συμμετέχει στην εταιρική διακυβέρνηση μιας ελληνικής τράπεζας"
"Ήταν μια δύσκολη διαδρομή, αλλά επιστρέψαμε. Η Eurobank είναι πλέον επαρκώς κεφαλαιοποιημένη και πλέον ανυπομονεί να συνεισφέρει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας", δηλώνει στους Financial Times ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Xρήστος Μεγάλου.
Όπως εξήγησε ο κ. Μεγάλου, μέλη της ομάδας των anchor επενδυτών που συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, υπό τη Fairfax και την Capital Group, θα καταλάβουν θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εurobank.
"Θα είναι η πρώτη φορά που ξένο γκρουπ θα συμμετέχει στην εταιρική διακυβέρνηση μιας ελληνικής τράπεζας", ανέφερε ο κ. Μεγάλου.
"Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank διευκολύνει την επιστροφή της σε ιδιωτικά χέρια", είναι ο τίτλος του νέου δημοσίευματος των Financial Times.
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η Eurobank προχώρησε σε μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις κεφαλαίου στην ελληνική οικονομική ιστορία, προσελκύοντας προσφορές άνω των 7 δισ. ευρώ από μεγάλους θεσμικούς επενδυτές και hedge funds. Πρόκειται για μια κίνηση που διευκολύνει την επιστροφή της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας σε ιδιωτικά χέρια.
Η ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank ακολουθεί εκείνες της Τραπέζης Πειραιώς και της Alpha Bank, ανακεφαλαιοποιήσεις που βασίστηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις κινήσεις των hedge funds.
Στο μεταξύ η Eurobank προσέλκυσε το ενδιαφέρον ομάδας θεσμικών επενδυτών (cornerstone investors), όπως οι Fairfax Financial, Fidelity, Capital Group, Brookfield, Mackenzie, αλλά και τον WL Ross, μεγάλο επενδυτή που έριξε κεφάλαια στην Bank of Irelande.
Όπως προσθέτoυν οι Financial Times, η Capital Group αποτελεί τον μεγαλύτερο ιδιώτη επενδυτή, με συμμετοχή στην αύξηση, κεφαλαίων ύψους 550 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί η Fairfax, με συμμετοχή κεφαλαίων 400 εκατ. ευρώ.
Η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank την καθιστά την πλέον ιδιωτικοποιημένη συστημική τράπεζα της Ελλάδας, με το ποσοστό του ΤΧΣ σε αυτήν να υποχωρεί στο 35%.
Όπως σημειώνουν οι Financial Times στη συνέχεια, ορισμένοι από τους νέους μετόχους της Eurobank αναμένεται να προχωρήσουν σε περαιτέρω επενδύσεις στην Ελλάδα.
Ήδη η Fairfax έχει επενδύσει 1 δισ. ευρώ για να αποκτήσει μερίδια στην Eurobank Properties και στον Όμιλο Μυτιληναίου.
"Μπορεί η ελληνική οικονομία να συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις, ωστόσο η Eurobank τη δεδομένη στιγμή αποτελεί την πιο ελκυστική επενδυτική επιλογή μεταξύ των ελληνικών τραπεζών", δηλώνουν στελέχη του Dromeus Capital, ενός από τα hedge funds που συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου της Εurobank.
H επόμενη ελληνική τράπεζα που θα δοκιμάσει τις αγορές θα είναι η Εθνική Τράπεζα, που θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου ύψους έως 2,5 δισ. ευρώ τον επόμενο μήνα, σχολιάζουν οι Financial Times.
Τέλος, η εφημερίδα, κάνει ειδική αναφορά στη σημερινή απόφαση της Moody's να αναβαθμίσει σε σταθερό, από αρνητικό προηγουμένως, το outlook των ελληνικών τραπεζών, λόγω των αυξημένων προσδοκιών για την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη το 2014, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης