Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σε υπόθεση διαφθοράς στη Γουινέα εμπλέκεται η BSG Resources του Beny Steinmetz... που αγόρασε την Πανγαία της Εθνικής - Όλο το παρασκήνιο

Σε υπόθεση διαφθοράς στη Γουινέα εμπλέκεται η BSG Resources του Beny Steinmetz... που αγόρασε την Πανγαία της Εθνικής - Όλο το παρασκήνιο
Αντιμετωπίζει κατηγορίες για δωροδοκία που εμπλέκουν την 4η σύζυγο του δικτάτορα Lansana Conté...
Κόλαφο για τον Beny Steinmetz, τον πλουσιότερο άνθρωπο του Ισραήλ, τον επιχειρηματία που αγόρασε την Πανγαία, αποτελούν τα ευρήματα της διετούς έρευνας που διέταξε η κυβέρνηση της Γουινέας και τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Να σημειωθεί ότι ο Steinmetz είναι βασικός μέτοχος της Invel που εξαγόρασε την Πανγαία θυγατρική της Εθνικής τράπεζας.
Όπως αποκαλύπτουν σε ρεπορτάζ στις 9 Απριλίου 2014 οι Financial Times - να σημειωθεί ότι το bankingnews.gr έχει παρουσιάσει αναλυτικό ρεπορτάζ γύρω από τις εξελίξεις της Γουινέας πριν μήνες - σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβερνητικής έρευνας της Γουινέας, ο μεταλλευτικός βραχίονας του επιχειρηματικού ομίλου του Steinmetz φέρεται να κέρδισε τα δικαιώματα για την εκμετάλλευση σιδηρομεταλλεύματος αξίας πολλών δισ. δολαρίων στη Γουινέα μέσω δωροδοκίας, στην οποία εμπλέκεται και η σύζυγος του δικτάτορα της χώρας.
Η BSG Resources, ο μεταλλευτικός βραχίονας του οικογενειακού ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων του Ισραηλινού μεγιστάνα, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με την εξής πραγματικότητα:
Να χάσει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του σιδηρομεταλλεύματος.
Η κυβέρνηση της Γουινέας είναι ήδη έτοιμη να δώσει τη σχετική εντολή.
Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε ναυάγιο ένα πολύ σημαντικό deal.
Τη συμφωνία της BSG Resources το 2010 να πουλήσει ένα μερίδιο της τάξης του 51% από τις δραστηριότητές της στη Γουινέα στον κολοσσό Vale. Η Vale, με έδρα τη Βραζιλία, είναι ηγέτιδα στον χώρο της εκμετάλλευσης σιδηρομεταλλεύματος.
Το τίμημα του εν λόγω deal είχε προσδιοριστεί στα 2,5 δισ. δολάρια.
Οι κατηγορίες για δωροδοκία έδωσαν το έναυσμα για έναρξη σχετικών ερευνών τόσο στην Ελβετία - εκεί ζει ο Steinmetz - όσο και στις ΗΠΑ - εκεί όπου ένας διαμεσολαβητής της BSG Resources βρίσκεται αντιμέτωπος με τον ενδεχόμενο πολυετούς φυλάκισης.
Κατά τις πληροφορίες, καμία από τις εν λόγω έρευνες δεν έφερε στην επιφάνεια κάτι επιλήψιμο, ούτε για τον Steinmetz, ούτε για την ίδια την BSG Resources.
"Η BSG Resources θα αποδείξει ότι όλες αυτές οι κατηγορίες είναι εσφαλμένες", διαμηνύει η εταιρεία.
Όπως τονίζει "η κυβέρνηση της Γουινέας στηρίζεται σε κατασκευασμένες μαρτυρίες και παράνομες διαδικασίες.
Η BSG Resources απαιτεί την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον εαυτό της βάσει του νόμου σε ένα περιβάλλον διεθνώς αναγνωρισμένων συμβάσεων".
Όπως υποστηρίζουν στη συνέχεια οι Financial Times, η BSG Resources αρνήθηκε κάθε κατηγορία περί διαφθοράς σε ό,τι αφορά τα deals στη Γουινέα, από την πρώτη στιγμή που τα αποκάλυψε η εφημερίδα, τον Νοέμβριο του 2012.
Η εταιρεία έχει προειδοποιήσει πως θα προσφύγει στη διεθνή διαιτησία, αν η κυβέρνηση της Γουινέας κάνει πράξη τις απειλές της.
Όπως όμως προκύπτει από την έρευνα που διέταξε η κυβέρνηση της Γουινέας - έκτασης 33 σελίδων - έχουν διαπιστωθεί ακριβή και συγκλίνοντα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν με βεβαιότητα ότι έχουν ακολουθηθεί πρακτικές διαφθοράς, στον τρόπο με τον οποίο η BSG Resources έχει κερδίσει τα δικαιώματα για την εκμετάλλευση σιδηρομεταλλεύματος.
Η υπόθεση αφορά την νίκη των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης από την πλευρά της BSG Resources στα τέλη του 2008, λίγες μέρες πριν τον τερματισμό της 24χρονης δικτατορίας του Lansana Conté.
Η δικτατορία του Lansana Conté τερματίστηκε με τον θάνατό του.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, στις αρχές του 2006 εκπρόσωποι της BSG Resources φέρεται να είχαν προσφέρει εκατ. δολάρια σε μετρητά και μετοχές στην Mamadie Touré, την τέταρτη σύζυγο του δικτάτορα Lansana Conté, προκειμένου τα δικαιώματα εκμετάλλευσης να περάσουν στην εταιρεία.
Η έρευνα καταλήγει πως η συμφωνία της BSG Resources με την Vale (του 2010) δεν έχει εμπλακεί σε αυτές τις διαδικασίες. Ωστόσο η κοινοπραξία Vale-BSGR, η οποία φέρεται να έχει επενδύσει περί το 1 δισ. δολάρια στην Simandou, απειλείται με την αφαίρεση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης.
Η Vale δηλώνει πως ενεργεί πάντα με τα κατάλληλα και νόμιμα μέσα σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις της.
Ωστόσο την περασμένη εβδομάδα ο βραζιλιάνικος κολοσσός προειδοποίησε πως δεν αποκλείεται να χάσει το σύνολο των επενδύσεών του στη Γουινέα, εάν η κυβέρνηση της χώρας προχωρήσει στην ακύρωση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης που έχει κερδίσει η κοινοπραξία Vale-BSGR.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα ευρήματα και τις αξιώσεις της έρευνας, η κυβέρνηση της Γουινέας έχει δικαίωμα να απαιτήσει από την κοινοπραξία Vale-BSGR να παραδώσει στο κράτος όλη τη διερευνητική εργασία που έχει μέχρι στιγμής κάνει.
Την ίδια ώρα η BSG Resources δηλώνει πως θα συνεργαστεί πλήρως με την κυβέρνηση της Γουινέας παρά τη "θεμελιώδη αδικία που έχει σημειωθεί, τις διαδικαστικές παρατυπίες που έχουν καταγραφεί και τους ψευδείς ισχυρισμούς που έχουν ληφθεί υπόψη".
Να σημειωθεί εδώ πως η BSG Resources πέρασε ταυτόχρονα στην αντεπίθεση, εγείροντας θέμα νομιμότητας της κυβέρνησης της Γουινέας υπό τον Alpha Condé.
Ο Alpha Condé ήταν εκείνος που διέταξε τη διενέργεια της έρευνας σε βάρος της BSG Resources, ωστόσο φέρεται να έχει εμπλακεί και ο ίδιος σε υποθέσεις διαφθοράς. Ο Alpha Condé κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στη Γουινέα το 2010.
"Η BSG Resources δραστηριοποιείται αξιοπρεπώς και νομίμως στον κλάδο της για περισσότερο από τρεις δεκαετίες και ποτέ πριν δεν έχει κατηγορηθεί για τίποτα", διαμηνύει επίσης η εταιρεία.
Ταυτόχρονα καταγγέλλει τον πρόεδρο Condé πως έχει χειραγωγήσει τη διαδικασία της έρευνας, χρησιμοποιώντας ανορθόδοξες πρακτικές και λαμβάνοντας οικονομική στήριξη από ακτιβιστές... σαν τον George Soros.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης