Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στα 1,260 δισ. ευρώ η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΑΤΕ Bank- Ζημιές 438,1 εκατ το 2010

tags :
Στα 1,260 δισ. ευρώ η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΑΤΕ Bank- Ζημιές 438,1 εκατ το 2010
(upd)Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 1,260 δισ ευρώ προχωρά η ATE Bank. Ανακοίνωσε ζημιές ύψους 438,1 εκατ. ευρώ για το 2010, έναντι ζημιών ύψους 451,7 εκατ ευρώ το 2009.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, Τα οργανικά προ προβλέψεων κέρδη ανήλθαν σε €393,0εκ. έναντι €275,3εκ. το 2009, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 42,7%. Επισημαίνεται ότι το ύψος των οργανικών προ προβλέψεων κερδών του 4ου τρίμηνου 2010 (€106,9εκ.) αποτελεί το καλύτερο τριμηνιαίο αποτέλεσμα του Ομίλου για την τελευταία πενταετία.
Οι συνεχώς επιδεινούμενες οικονομικές συνθήκες οδήγησαν στην ενίσχυση των αυστηρών κριτηρίων εκτίμησης των κινδύνων που έχουν αναληφθεί από τον Όμιλο και στην αναγνώριση σημαντικών προβλέψεων απομείωσης ύψους €604,0εκ. Το ύψος των προβλέψεων σε συνδυασμό με το αρνητικό αποτέλεσμα από χρηματοοικονομικές πράξεις, λόγω της συγκυρίας, οδήγησαν σε ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ύψους €438,1εκ. έναντι ζημιών ύψους €451,7εκ. το 2009.
Η ανάληψη ενισχυμένων προβλέψεων για δεύτερο συνεχόμενο έτος διασφαλίζει την εξυγίανση του ισολογισμού του Ομίλου, προσφέροντας διαφάνεια ενόψει της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης.
Τα καθαρά έσοδα τόκων διαμορφώθηκαν στα €823,7εκ. αυξημένα κατά 9,8% έναντι του 2009. Η αύξηση αυτή οφείλεται τόσο στην αύξηση των εσόδων τόκων κατά 3,3% όσο και στη σημαντική συγκράτηση του κόστους άντλησης χρήματος κατά 8,3% σε ετήσια βάση.
Η διαφορά του μέσου επιτοκίου χορηγήσεων από το αντίστοιχο των καταθέσεων σημείωσε αύξηση κατά 5 μονάδες βάσης στο τέταρτο τρίμηνο του έτους και ανήλθε στις 385 μονάδες βάσης, ενώ το καθαρό περιθώριο επιτοκίου βελτιώθηκε κατά 5 μ.β. σε επίπεδο τριμήνου και ανήλθε σε 2,81% το 2010 από 2,76% το Σεπτέμβριο του 2010.
Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες το τέταρτο τρίμηνο του 2010 παρουσίασαν σημαντική άνοδο (+40,8%), λόγω κυρίως της συνήθους εποχικής αύξησης από τη διαχείριση των αγροτικών επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ. Όμως οι μειωμένες εργασίες του Ομίλου που είχαν επηρεάσει τα έσοδα των προηγούμενων τριμήνων οδήγησαν στο σύνολο του έτους σε μείωση έναντι του 2009 (€71,9εκ. έναντι€76,8εκ.).
Τα λειτουργικά έσοδα εκτός τόκων και προμηθειών διαμορφώθηκαν το 2010 σε  ζημιές €-89,1εκ., έναντι κερδών €148,8εκ. το 2009, επηρεαζόμενα σημαντικά από τις ζημιές από χρηματοοικονομικές πράξεις που διαμορφώθηκαν στα €193,3 εκ. κατά το 2010 έναντι κερδών €52,1εκ. το 2009.
Τα λειτουργικά έξοδα ανήλθαν σε €597,8εκ. έναντι €631,2εκ. το 2009, παρουσιάζοντας μείωση κατά 5,3% σε ετήσια βάση.Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η μείωση των λοιπών λειτουργικών εξόδων κατά 24,6% σε ετήσια και κατά12,5% σε τριμηνιαία βάση. Η συγκράτηση αυτή του κόστους επιβεβαιώνει την αποτελεσματική εφαρμογή των πρώτων μέτρων του σχεδίου αναδιάρθρωσης.
Η ετήσια συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών είχε ως συνέπεια ο δείκτης έξοδα προς μέσο ενεργητικό να βελτιωθεί από 2,1% για το 2009 σε 1,8% το Δεκέμβριο του 2010 και ο δείκτης έξοδα προς οργανικά έσοδα να μειωθεί σε 59,0% το 4o τρίμηνο του 2010 από72,2% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009.Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα αποτελέσματα του2010 δεν έχει ακόμα απεικονισθεί η κατά περίπου 10% πρόσθετη εξοικονόμηση δαπανών προσωπικού (Νόμος3899/2010) καθώς και το μεγαλύτερο μέρος των ωφελειών λόγω συνταξιοδοτήσεων προσωπικού του 2010 (501 άτομα).

«Τo 2010 ήταν έτος καμπής για την ελληνική οικονομία. Η ένταξη της χώρας στο μηχανισμό στήριξης λειτούργησε σταθεροποιητικά για την οικονομία και σηματοδότησε τη λήψη μέτρων αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής.
Επίσης, η καταρχήν συμφωνία στο πλαίσιο του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αναπροσαρμογή του επιτοκίου και του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του μηχανισμού στήριξης σε συνδυασμό με την προώθηση ριζικών διαρθρωτικών αλλαγών, βελτιώνουν τις συνθήκες για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας και διευκολύνουν την επάνοδο της οικονομίας σε θετική τροχιά.
Σε αυτό το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, η ATEbank συνέχισε την εξυγίανση των προβληματικών στοιχείων του ενεργητικού της με το σχηματισμό των αναγκαίων προβλέψεων και τη θεσμοθέτηση νέων διαδικασιών για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των αναλαμβανόμενων κινδύνων και των δανείων σε καθυστέρηση. Ταυτόχρονα, από τις αρχές του 2010, η Διοίκηση έθεσε σε εφαρμογή ένα πλέγμα οργανωτικών και λειτουργικών αλλαγών για τη συγκράτηση του κόστους και τη βελτίωση των επιχειρησιακών επιδόσεων του Ομίλου. Οι αλλαγές αυτές εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σχέδιο αναδιάρθρωσης της ATEbank το οποίο, εκπληρώνοντας τις κανονιστικές υποχρεώσεις που απορρέουν από την αξιοποίηση του κρατικού προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας, έχει ως στόχο την προσαρμογή του Ομίλου στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία και τη διασφάλιση της βιωσιμόητάς της σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ο θετικός αντίκτυπος αυτών των κινήσεων ήδη αποτυπώνεται στα οργανικά αποτελέσματα για το 2010, καθώς τόσο τα καθαρά έσοδα τόκων όσο και τα λειτουργικά έξοδα εμφανίζονται σημαντικά βελτιωμένα σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Η διοίκηση της ΑΤΕbank, έχοντας διατυπώσει με σαφήνεια τα στοιχεία του ισολογισμού, θα προτείνει στην Γενική Συνέλευση των μετόχων την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας κατά €1,260δισεκ. Το ποσό αυτό κρίνεται επαρκές προκειμένου να αποκατασταθούν οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και να διασφαλιστεί η πορεία της Τράπεζας έως ότου αποδώσουν πλήρως τα μέτρα του σχεδίου αναδιάρθρωσης, επαναφέροντας την σε υγιή αναπτυξιακή πορεία», δήλωσε ο Θεόδωρος Πανταλάκης, Διοικητής της ATEbank.

Νωρίτερα το bankingews.gr ανέφερε:


Σήμερα  30 Μαρτίου με το κλείσιμο της αγοράς η ΑΤΕ πέραν των ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα χρήσης 2010 κατά τα οποία θα εμφανίσει ζημίες, θα
κοινοποιήσει και τα σχέδια της για την αύξηση κεφαλαίου η οποία θα είναι ύψους περίπου 1  με 1,1 δις ευρώ.
Με βάση τον σχεδιασμό η αύξηση κεφαλαίου θα ολοκληρωθεί μετά τα stress tests άρα η τράπεζα δεν θα περάσει τα stress ακραίας προσομοίωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών για δεύτερη φορά, θα είναι ύψους 1 με 1,1 δις ευρώ και η μεγάλη μετοχική ανατροπή θα έρθει από το γεγονός ότι οι προνομιούχες μετοχές ύψους 675 εκατ ευρώ θα μετατραπούν σε κοινές από το ελληνικό δημόσιο και το κυριότερο το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων θα συμμετάσχει στην αύξηση καταβάλλοντας περίπου 325 εκατ ευρώ και αποκτώντας το 16% της ΑΤΕ Bank εφόσον δεν ασκήσουν άλλοι μέτοχοι τα δικαιώματα τους.
H ATE έκλεισε χθες στα 0,78 ευρώ και η ονομαστική αξία στα 0,72 ευρώ.
Είναι πολύ πιθανό να μην χρειαστεί αναπροσαρμογή της ονομαστικής αξίας με ταυτόχρονη μείωση κατά 40% με 50% ώστε να συμμετάσχουν όλοι οι παλαιοί μέτοχοι.
Είναι πιθανό εφόσον η αύξηση κεφαλαίου θα καλυφθεί από 2 μετόχους να μην ακολουθεί η συνηθισμένη διαδικασία δηλαδή με discount 40% ή 45%.
Ωστόσο θα είναι δίκαιο η αύξηση να προσδιοριστεί με ελκυστικούς όρους, άρα να μειωθεί και η ονομαστική αξία ώστε να συμμετάσχουν και οι παλαιοί μέτοχοι, ή τουλάχιστον να τους δοθεί μια ευκαιρία.
Η αύξηση κεφαλαίου καθυστέρησε και καθυστέρησε πολύ.
Η ΤτΕ έχει στείλει επιστολή στην ΑΤΕ και της έχει ζητήσει άμεση επίσπευση της αύξησης κεφαλαίου.
Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού εκεί τα εμπόδια είναι πολυσύνθετα καθώς έχουν διατυπωθεί αντιρρήσεις για την παρελθούσα βοήθεια των 675 εκατ με τις προνομιούχες όσο και για το ότι το Ταμείο Παρακαταθηκών ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου δεν μπορεί να τοποθετήσει μεγάλο μέρος των αποθεματικών του περί τα 640 εκατ σε μια τράπεζα. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα εμπόδια με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεπεράστηκαν.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης