Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Διευκρινίσεις της Εθνικής Τράπεζας για την αγορά του ουρανοξύστη στην Τουρκία – «Αγοράστρια τράπεζα η Finansbank και όχι η… ΕΤΕ»

Διευκρινίσεις της Εθνικής Τράπεζας για την αγορά του ουρανοξύστη στην Τουρκία – «Αγοράστρια τράπεζα η Finansbank και όχι η… ΕΤΕ»
Tι αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΕΤΕ
Διευκρινίσεις σχετικά με την αγορά του ουρανοξύστη «Crystal Tower» στην Κωνσταντινούπολη, παρέχει η Εθνική Τράπεζα Ελλάδας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Εθνική Τράπεζα διευκρινίζει πως αγοράστρια του περίφημου ουρανοξύστη είναι η Finansbank και όχι η ίδια.
«Με αφορμή ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Εθνική Τράπεζα διευκρινίζει ότι η Finansbank έχει από τις 28 Ιουνίου 2013 ανακοινώσει την απόφασή της για αγορά του κτηρίου Crystal Tower στην Κωνσταντινούπολη. Αναρτήσεις σε sites και δημοσιεύματα περί δήθεν αγοράς του κτηρίου από την Εθνική δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» αναφέρει η λακωνική ανακοίνωση της ΕΤΕ.

Τι μετέδιδε το bankingnews.gr χθες, Τετάρτη 18 Μαρτίου
Στην αγορά του μεγαλύτερου ουρανοξύστη στην Κωνσταντινούπολη από την Koru Property Investetments προχώρησε η Εθνική Τράπεζα, έναντι 303 εκατ. δολ. σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Hurriyet».
Πρόκειται για τον «Κρυστάλλινο Πύργο» (Crystal Tower), στον οποίο θα στεγαστεί η έδρα της Finansbank.
Το ύψος του ουρανοξύστη είναι 170 μέτρα, με 40 ορόφους και οι διαθέσιμοι προς χρήση χώροι του ουρανοξύστη ανέρχονται σε 60.000 τετραγωνικά μέτρα.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είναι η σημαντικότερη επένδυση που έχει πραγματοποιήσει η Εθνική Τράπεζα τα τελευταία χρόνια, σε επαγγελματικούς χώρους στην Τουρκία.

Τι μετέδιδε το bankingnews.gr στις 6 Φεβρουαρίου, 2014
Σοβαρότατα ερωτηματικά εγείρονται όσον αφορά τις τακτικές απομόχλευσης της Εθνικής τράπεζας της Ελλάδος.
Προκαλεί απορία πως ενώ έχει δοθεί ρητή εντολή από την DGCom οι ελληνικές τράπεζες να απομοχλεύσουν τους ισολογισμούς τους από μη τραπεζικές δραστηριότητες και αυτό πράττει η Εθνική, ωστόσο η Finansbank αγοράζει ακίνητα αξίας ανάλογης π.χ. με το κέρδος που αποκόμισε η Εθνική από την Πανγαία ή που αντιστοιχεί στο 60% του κέρδους από τον Αστέρα.
Η είδηση δεν είναι νέα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τουρκικών εφημερίδων Milliet και Hurriyet τέλη Καλοκαιριού του 2013 αναφέρουν ότι η Finansbank θυγατρική της Εθνικής στην Τουρκία σε ποσοστό 95% θα αγοράσει το Soyak Kristal Kule ένα από τους μεγαλύτερους ουρανοξύστες της Τουρκίας.
Τέλη Οκτωβρίου ανακοινώνεται και επίσημα, προσδιορίζοντας το κόστος κτήσης στα 700-800 εκατ τουρκικές λίρες ή 240 εκατ ευρώ.
Το βασικό επιχείρημα που επικαλείται η Finansbank είναι ότι εξαγοράζει τον Ουρανοξύστη από την Soyak Group που ολοκληρώνει το έργο το 2014 ώστε να συγκεντρώσει τις διάσπαρτες υπηρεσίες του ομίλου Finansbank.
Όμως για να δούμε τα δεδομένα;
Η Εθνική υποχρεώνεται από την DGCom να απομοχλεύσει τον ισολογισμό της που σημαίνει να πουλήσει τα μη τραπεζικά assets.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η πώληση της Πανγαία έναντι 250 εκατ ευρώ που έχει ήδη εγγραφεί στον ισολογισμό και η πώληση ενός από τα καλύτερα φιλέτα γης στην Μεσόγειο ο Αστέρας Βουλιαγμένης 400 εκατ ευρώ…σε ένα τούρκο επιχειρηματία.
Τα ερωτήματα που τίθενται είναι τα εξής…
1)Η DGCom και ο Γενικός Διευθυντής ο Koopman που είχε επισκεφθεί την Ελλάδα και ορίσει τους κανόνες γνωρίζει ότι η Εθνική πουλάει ακίνητα και η θυγατρική της Εθνικής η Finansbank αγοράζει;
2)Το ΤΧΣ, η ΤτΕ γνωρίζουν και εγκρίνουν αυτές τις κινήσεις;
Μπορεί να απαντήσει το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος και η ΤτΕ ως εποπτική αρχή αν έχουν δώσει πράσινο φως για ένα τέτοιο deal;
3)Είναι δυνατό η Εθνική να πουλάει ένα από τα καλύτερα φιλέτα της Μ    εσογείου τον Αστέρα 400 εκατ και η Finansbank να αγοράζει ένα ουρανοξύστη 240 εκατ ευρώ;
4)Δεν θα μπορούσε η Finansbank να αγοράσει ένα ακίνητο 30 ή 40 εκατ για να στεγάσει όλες τις υπηρεσίες που διαθέτει γιατί χρειαζόταν η εξαγορά ενός ουρανοξύστη;
5)Το βασικό ερώτημα είναι επιτρέπεται η Εθνική να πουλάει ακίνητα γιατί υποχρεούται από την DGCom και η Finansbnak ως θυγατρική σε ποσοστό 95% να αγοράζει ακίνητα;
6)Το επιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι άπαξ και η Finansbank δεν μπορεί να μεταφέρει χρήματα στην Εθνική είτε σε κεφάλαιο διακρατούσε είτε ακίνητο αγόραζε δεν θα άλλαζε την κεφαλαιακή δομή του ομίλου.
Ωστόσο το ερώτημα παραμένει μπορεί η Εθνική να πουλάει μη τραπεζικά assets δηλαδή ακίνητα και η Finansbank να αγοράζει μη τραπεζικά assets δηλαδή ακίνητα;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης