Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

«Μαζεύουν» τα περί 20 δισ. κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών οι Financial Times – «Όλα είναι θέμα προσέγγισης και μοντέλων» ισχυρίζονται

tags :
«Μαζεύουν» τα περί 20 δισ. κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών οι Financial Times – «Όλα είναι θέμα προσέγγισης και μοντέλων» ισχυρίζονται
Θεωρούν ότι με αφορμή την Ελλάδα θα παιχτούν διάφορα "παιχνίδια"
Ως οδηγό για την αντιμετώπιση ολόκληρου του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου θεωρεί τους ελέγχους για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών η νέα ανάλυση των Financial Times, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι για τον καθορισμό των αναγκών των ελληνικών τραπεζών θα παιχτούν διάφορα παιχνίδια.
Μετά το δημοσίευμα που πυροδότησε τις συζητήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς τοποθετούσε τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών στα 20 δισ. ευρώ, οι Financial Times επιχειρούν να εξηγήσουν ότι το τελικό πόρισμα θα είναι αποτέλεσμα του μοντέλου αποτίμησης που θα ακολουθήσουν οι αρχές.
Πιο συγκεκριμένα, εάν η Τρόικα ζητήσει αυστηρά κριτήρια για την αποτίμηση των αναγκών των ελληνικών τραπεζών μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ολόκληρο τον ευρωπαϊκό κλάδο, ο έλεγχος του οποίου από την ΕΚΤ θα ολοκληρωθεί το προσεχές Φθινόπωρο.
Από την άλλη, οι Financial Times αποδίδουν τις εκτιμήσεις για το κεφαλαιακό έλλειμμα των 20 δισ. σε αξιωματούχους του ΔΝΤ, αποκρύπτοντας προφανώς ότι το ίδιο το ΔΝΤ χτες διέψευσε το προηγούμενο δημοσίευμα τους (δείτε εδώ).
Χωρίς να παραδέχονται το σοβαρό τους λάθος, οι Financial Times επικαλούνται και το παιχνίδι που παίζεται, με επίκεντρο την Ελλάδα, από τους δανειστές, ώστε να παρουσιάσουν χαμηλότερα τις ελληνικές χρηματοδοτικές ανάγκες.
Ήδη η συζήτηση για ένα τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα έχει προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές, με τους Ευρωπαίους να βρίσκονται σε αναβρασμό πριν μάλιστα από τις κάλπες των ευρωεκλογών.
Σε αυτό το πλαίσιο και η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ελαχιστοποιήσει το μέγεθος ενός τρίτου πακέτου, ενώ προσπαθεί να μην πληγεί το θετικό επενδυτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την κυοφορούμενη ανάκαμψη.
Τη συντηρητική προσέγγιση των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών φαίνεται ότι θα υπερασπιστεί και η ΕΚΤ, η οποία θέλοντας να διασφαλίσει την αξιοπιστία της ενόψει την ανάληψης του κεντρικού εποπτικού ρόλου, δεν επιθυμεί να υπάρξουν αναταράξεις σε ολόκληρο τον τραπεζικό κλάδο.
Εάν η ΕΚΤ επιλέξει την αυστηρή προσέγγιση στα τεστ αντοχής κεφαλαιακής επάρκειας για την Ελλάδα, το ίδιο θα πρέπει να πράξει και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες, προκαλώντας ίσως νέα κρίση στο σύστημα της ευρωζώνης.
Αν και κάτι τέτοιο κανείς δεν θα το ήθελε, ωστόσο σε περίπτωση που τα προβλήματα προκύψουν στο μέλλον, τότε η ΕΚΤ θα εκτεθεί.
Έτσι, η ΕΚΤ βρίσκεται σε μία πολύ λεπτή θέση όπου διακυβεύεται η αξιοπιστία της, με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται για τις ελληνικές τράπεζες.
Μέσω αυτής της ανάλυσης οι Financial Times προσπαθούν να "μαζέψουν" το προηγούμενο δημοσίευμα, αποδίδοντας τις εκτιμήσεις που επικαλέστηκαν στην προσέγγιση που θα ακολουθηθεί.

Τι ανέφερε το επίμαχο δημοσίευμα των Financial Times στις 24/2:

Financial Times - Διαφωνεί η Τρόικα με τα 4,5 δισ. των  κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών και προβλέπει 20 δισ.

Σε μέγα θέμα των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα έχει αναχθεί αυτό των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών, με τους Financial Times να κάνουν λόγο για το νέο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
Οι ελληνικές αρχές θεωρούν ότι το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα θα χρειαστεί λιγότερα από 4,5 δισ. ευρώ νέα κεφάλαια, ενώ οι διεθνείς πιστωτές επιμένουν ότι χρειάζονται τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ.
Τα 4,5 δισ. ευρώ, που υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση αποτελούν τους υπολογισμούς της ελληνικής κεντρικής τράπεζας μετά από την πολυαναμενόμενη ανάλυση από την BlackRock.
Η διαμάχη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ενέχει σημαντικούς κινδύνους προσθέτοντας ένα νέο, εκρηκτικό, σημείο διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς θα έχει άμεσες επιπτώσεις για το αν η Αθήνα θα απαιτήσει ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης, όταν το ισχύον πακέτο διάσωσης ολοκληρωθεί αργότερα αυτό το έτος.
Η ελληνική κυβέρνηση ήλπιζε να αξιοποιήσει το κεφαλαιακό απόθεμα που παραμένει στο ΤΧΣ για να καλύψει άλλες δαπάνες,  ως μέρος μιας στρατηγικής για να αποφευχθεί ένα τρίτο πακέτο διάσωσης.
Όμως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από το 2013 έχει εκτιμήσει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περί τα 15 δισ. ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια.
Εάν η Αθήνα χρησιμοποιήσει όλα τα υπόλοιπα μετρητά στο ταμείο διάσωσης των τραπεζών για την ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της, τότε θα πρέπει να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό μέσω ενός νέου πακέτου διάσωσης.
Σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους της τρόικας,  που επικαλούνται οι Financial Times, η διαφορά έχει γίνει το μείζον και αμφιλεγόμενο ζήτημα μεταξύ των δύο πλευρώ, καθώς το ΔΝΤ έχει απειλήσει να δημοσιεύσει τις δικές του εκτιμήσεις για τις ανάγκες του τραπεζικού τομέα
Πάντως σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ελλάδα δίνει μάχη με τη δραστική λιτότητα, ενώ την ίδια ώρα οι ηγέτες της ευρωζώνης συνεχίζουν να διαφωνούν για το πώς θα βοηθήσουν τη χώρα να αντιμετωπίσει το χρέος της.
Σύμφωνα μάλιστα με τον Mujtaba Rahman, επικεφαλής ευρωπαϊκής ανάλυσης στο Eurasia Group τα εθνικά κοινοβούλια της ευρωζώνης σίγουρα δεν θα αποφασίσουν για νέα χρήματα στην Ελλάδα πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου.
Επίσης, οι Financial Times επικαλούνται δηλώσεις ενός Έλληνα τραπεζίτη, ο οποίος τόνισε ότι η διαφορά της εκτίμησης της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της Τρόικα,  βασίζεται στο γεγονός ότι οι τράπεζες επιστρέφουν στην κερδοφορία, εκτίμηση που οι αξιωματούχοι της τρόικας θεωρούν υπερβολικά αισιόδοξη, δεδομένης της ταχείας αύξησης του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η διαφωνία αυτή θα υπονομεύσει τις πιθανότητες η ελληνική οικονομία να επιστρέψει στην ανάπτυξη, καθώς οι τράπεζες καθυστερούν τη χορήγηση νέων δανείων έως ότου  ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση.
Άλλωστε, η κυβέρνηση έχει ήδη αναβάλει την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της Eurobank, την τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.
Η ελληνική κεντρική τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι τα αποτελέσματα της μελέτης της BlackRock θα ανακοινωθούν στο τέλος του μήνα, με καθυστέρηση τριών μηνών από το αρχικό του σχέδιο.
Η αιτία της καθυστέρησης οφείλεται στην απόφαση της κεντρικής τράπεζας να καλέσει τη NM Rothschild και την Ernst & Young για την παροχή δεύτερης γνώμης.
Εάν η διαφορά δεν επιλυθεί κατά τη διάρκεια αυτού του γύρου των διαπραγματεύσεων της τρόικας στην Αθήνα, η έκθεση της BlackRock μπορεί να μην ληφθεί υπόψιν, αφήνοντας τις τελικές εκτιμήσεις στις αντίστοιχες ασκήσεις της ΕΚΤ, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών στους Financial Times.
Ένα τέτοιο σενάριο όμως πιθανότατα να μη το δεχτεί η τρόικα, ιδιαίτερα το ΔΝΤ, το οποίο απαιτεί να έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για ένα έτος για να συνεχίσει τη χρηματοδότηση διάσωσης.
Χωρίς απόφαση για τις συνολικές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, ένα τρίτο πρόγραμμα είναι δύσκολο να αποφασιστεί αφού το ΔΝΤ είναι πιθανό να αναγκαστεί να αναστείλει τις μελλοντικές πληρωμές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης