Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί η ΕΚΤ έπρεπε να μειώσει τα επιτόκια; - Mεταβλητότητα, ανάπτυξη και αποπληθωρισμός η... απάντηση!

Γιατί η ΕΚΤ έπρεπε να μειώσει τα επιτόκια; - Mεταβλητότητα, ανάπτυξη και αποπληθωρισμός η... απάντηση!
Τρεις οι κίνδυνοι για την Ευρώζωνη
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία της αν κριθεί αναγκαίο τόσο για τη στήριξη της οικονομίας όσο και τη διόρθωση του πληθωρισμού.
Αυτό ανέφερε χτες, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, υποβαθμίζοντας τις ανησυχίες των αναλυτών και των οικονομολόγων για τη στασιμότητα της οικονομίας της ευρωζώνης και την απειλή του αποπληθωρισμού.
Αν και οι μέσες εκτιμήσεις ήταν η ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιο στο 0,25%, όπως και έκανε, δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές που πίστευαν ότι η ΕΚΤ θα αναλάβει δράση για να τονώσει την οικονομία.
Ποιοί όμως είναι λόγοι για τους οποίους η ΕΚΤ έπρεπε, σύμφωνα με τους αναλυτές, να προχωρήσει στη μείωση των επιτοκίων;

1. Ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού
Ο πληθωρισμός επιβραδύνεται στην ευρωζώνη, αυξάνοντας τον κίνδυνο της μετάβασης στον αποπληθωρισμό και στη στασιμότητα της οικονομίας, ενώ την ίδια ώρα δεν υπάρχουν κίνητρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ο Draghi υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, αλλά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλοι οικονομολόγοι εκφράζουν συνεχώς τις ανησυχίες τους για την πορεία του πληθωρισμού, ενώ δεν έχουν κρύψει τους φόβους τυς ότι η Ευρώπη μπορεί να βιώσει ένα συστημικό σοκ.

2. Δυσοίωνο outlook ανάπτυξης
Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να επιταχυνθεί φέτος, εξαιτίας της ανάκαμψης των αναπτυγμένων οικονομιών.
Ωστόσο τα πρόσφατα στοιχεία από τις ΗΠΑ και την ΕΕ δείχνουν ασαφή μηνύματα, ενώ οι αναδυόμενες οικονομίες στιγματίζοντας από την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, τις αποφάσεις της Federal Reserve και της πολιτικής αστάθειας.

3. Μεταβλητότητα των αγορών
Η επενδυτική διάθεση έχει μειωθεί σημαντικά τελευταία, καθώς τα κεφάλαια επιστρέφουν από τις εύθραυστες αναδυόμενες οικονομίες στις ΗΠΑ.
Παραδοσιακά επενδυτικά καταφύγια, όπως είναι τα αμερικανικά και τα γερμανικά κρατικά ομόλογα, έχουν επωφεληθεί, με τις αποδόσεις να βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα.
Οι τράπεζες της Ευρώπης εξακολουθούν να βρίσκονται σε διαδικασία "ανάρρωσης", και μια παρατεταμένη περίοδο αστάθειας της αγοράς μπορεί να τις κάνει ακόμα πιο προσεκτικές όσον αφορά τα δάνεια προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, θέτοντας την προοπτική ύφεσης σε μεγαλύτερο κίνδυνο.
Το επιτόκιο μίας ημέρας στη διατραπεζική αγορά έχει αυξηθεί από το τέλος του 2013, αγγίζοντας το 0,35% τον περασμένο μήνα, πριν μειωθεί ξανά.

Έτσι, ποιες είναι οι επιλογές της ΕΚΤ;
Θα μπορούσε να μειώσει το βασικό επιτόκιο περαιτέρω, ίσως και στο μόλις 0,10%, οδηγώντας τα επιτόκια καταθέσεων σε αρνητικό έδαφος.
Ή ακόμη θα μπορούσε να αγοράσει τίτλους τραπεζικών δανείων που εκδίδονται προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης