Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αν η Εθνική πουλούσε σήμερα το 95% της Finansbank που κατέχει θα είχε αντί κέρδος….. λογιστική ζημία 200 εκατ ευρώ

Αν η Εθνική πουλούσε σήμερα το 95% της Finansbank που κατέχει θα είχε αντί κέρδος….. λογιστική ζημία 200 εκατ ευρώ
Η Εθνική βρίσκεται σε ιδιότυπη ομηρία όχι μόνο λόγω λίρας αλλά και λόγω ιστορικά χαμηλής αποτίμησης της θυγατρικής στην Τουρκία
Αν η Εθνική τράπεζα πουλούσε σήμερα το 95% της Finansbank που κατέχει χωρίς να προσμετράται premium που ευλόγως θα έδινε ένας στρατηγικός επενδυτικής, όχι μόνο δεν θα αποκόμιζε κέρδος αλλά θα εμφάνιζε λογιστική ζημία 200 εκατ ευρώ.
Αν συμπεριληφθεί και ένα δυνητικό premium 35% θα αποκόμιζε κέρδος περίπου 500 εκατ ευρώ.
Θα σκεφθείτε πως προκύπτουν όλα αυτά;
Η Εθνική τράπεζα έχει αφαιρέσει από τα κεφάλαια της 2,3 δισεκ. ευρώ από goodwill της Finansbank.
Δηλαδή η Εθνική απομείωσε τα κεφάλαια της για να αφαιρέσει την υπεραξία goodwill από την Finansbank.
Το goodwill ή υπεραξία προκύπτει όταν μία επιχείρηση αποκτά ένα περιουσιακό στοιχείο και πληρώνει περισσότερα από την εύλογη αγοραία αξία των καθαρών περιουσιακών στοιχείων.
Η Εθνική είχε πληρώσει πολύ υψηλότερα της αγοραίας αξίας την Finansbank και αυτή η υπεραξία όταν συντρέχουν αντικειμενικοί π.χ. υποχώρησης της αποτίμησης και άλλοι λογιστικοί λόγοι, αφαιρείται από τα κεφάλαια.
Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Finansbank έχει υποχωρήσει στα 2,1 δισεκ. ευρώ άρα προκύπτει μια θεωρητική λογιστική ζημία 200 εκατ καθώς ήδη έχει αφαιρέσει 2,3 δισεκ. η Εθνική από τα κεφάλαια της λόγω της Finansbank.
Το παράδειγμα αυτό που είναι ενδεικτικό, αποδεικνύει ότι η Εθνική έχει εγκλωβιστεί στην Finansbank αφενός λόγω του goodwill αφετέρου λόγω της χαμηλής αποτίμησης αλλά και των πιέσεων που συνεχίζουν να ασκούνται στην λίρα.
Βέβαια η τουρκική λίρα συνεχίζει να παραμένει υποτιμημένη σε σχέση με τα κλεισίματα του 2013 αλλά μετά την παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας η ακραία υποτιμητική κερδοσκοπία και η διολίσθηση της λίρας έχουν ανακοπεί.

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, 5 Φεβρουαρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης