Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τράπεζα Κύπρου - Συμφωνία για την πώληση της ζημιογόνας θυγατρικής στην Ουκρανία έναντι 225 εκατ. ευρώ

tags :
Τράπεζα Κύπρου - Συμφωνία για την πώληση της ζημιογόνας θυγατρικής στην Ουκρανία έναντι 225 εκατ. ευρώ
Τα έσοδα από την πώληση θα ενισχύσουν τη ρευστότητα της τράπεζας
Λεπτομέρειες της συμφωνίας για την πώληση της ζημιογόνας ουκρανικής θυγατρικής της PJSC, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Τράπεζα Κύπρου.
Η Τράπεζα Κύπρου συμφώνησε για την πώληση της θυγατρικής στην ABH Ukraine Limited, θυγατρική εταιρεία της Alfa Group Ρωσίας, έναντι αρχικού τιμήματος 225 εκατ. ευρώ.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Τράπεζας, Κρίστης Χασάπης, η τράπεζα έχει υπογράψει συμφωνία για την πώληση των ζημιογόνων δραστηριοτήτων του συγκροτήματος στην Ουκρανία που αποτελούνται από
α) το ποσοστό συμμετοχής 99,77% του στη θυγατρική τράπεζα στην Ουκρανία, PSJC Bank of Cyprus,
β) τη χρηματοδότηση που παρέχεται από την τράπεζα στην PSJC Bank of Cyprus και
γ) τα δανειακά ανοίγματα σε Ουκρανία, στην ABH Ukraine Limited, μέλος του Alfa Group.
Η πώληση υπόκειται στην έγκριση των αρμόδιων εποπτικών αρχών σε Κύπρο και Ουκρανία.
Το τίμημα της πώλησης ανέρχεται στα 225 εκατ. ευρώ και υπόκειται σε αναπροσαρμογές με την ολοκλήρωση της πώλησης η οποία αναμένεται μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2014.
Τα έσοδα από την πώληση, ανέφερε, θα ενισχύσουν τη ρευστότητα της τράπεζας.
Η πώληση θα επηρεάσει αρνητικά τα κεφάλαια του συγκροτήματος κατά 77 εκατ. ευρώ ή κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στους κεφαλαιακούς δείκτες του συγκροτήματος.
Η λογιστική ζημιά από την πώληση σε περίπου 158 εκατ. ευρώ και αντιπροσωπεύει τη διαφορά του τιμήματος πώλησης και της καθαρής λογιστικής αξίας των εργασιών προς πώληση και τη μεταφορά των σχετικών αποθεματικών συναλλαγματικών διαφορών 44 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Χασάπης σημείωσε ότι η πώληση των δραστηριοτήτων στην Ουκρανία εμπίπτει στη στρατηγική του συγκροτήματος για επικέντρωσή του σε κύριες αγορές και των πώληση των μη κύριων δραστηριοτήτων με την πώληση να υλοποιείται με ταχύτερο ρυθμό απ΄ ότι προβλέπεται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης.
«Το Συγκρότημα προχώρησε σε αυτό που θεωρεί ως καλή συναλλαγή πετυχαίνοντας την απομόχλευση και τη μείωση των κινδύνων στον ισολογισμό του καιώς και την εξάλειψη πιθανών μελλοντικών κινδύνων που σχετίζονται με την επένδυση του στην Ουκρανία, λαμβάνοντας υπόψη το τρέχον οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον στην Ουκρανία», τόνισε.
Η Τράπεζα Κύπρου είχε αγοράσει την ουκρανική τράπεζα το Νοέμβριο του 2007 πληρώνοντας 52 εκατ. για το 95%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης