Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προσοχή – Στο 4ο τρίμηνο του 2013 οι ζημίες των τραπεζών θα εκτοξευθούν δαπανώντας ή και ξεπερνώντας το όφελος της αναβαλλόμενης φορολογίας

Προσοχή – Στο 4ο τρίμηνο του 2013 οι ζημίες των τραπεζών θα εκτοξευθούν δαπανώντας ή και ξεπερνώντας το όφελος της αναβαλλόμενης φορολογίας
Αναμένονται σωρευτικές ζημίες περίπου 4,5 δισεκ. ευρώ στο δ΄ τρίμηνο του 2013
Εκτίναξη ζημιών θα καταγράψουν στο δ΄ τρίμηνο του 2013 οι ελληνικές τράπεζες οι οποίες θα δαπανήσουν όλο το όφελος της αναβαλλόμενης φορολογίας και ίσως να δαπανήσουν και πρόσθετα κεφάλαια.....
Έτσι εξηγείται γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος για μια ακόμη φορά προσπάθησε να προστατέψει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω της αναβαλλόμενης φορολογίας.
Σημειώνεται ότι στο 9μηνο του 2013
Η Alpha bank είχε εμφανίσει ζημίες -102 εκατ ευρώ ή κέρδη 2,471 δισεκ. από την αρνητική υπεραξία της Emporiki bank.
Η Eurobank εμφάνισε ζημίες -241 εκατ
Η Εθνική κέρδη 263 εκατ ευρώ
Η Πειραιώς 3,232 δισεκ. ευρώ κέρδη λόγω αρνητικής υπεραξίας εξαγορών.
Στο 4ο τρίμηνο του 2013 οι ζημίες των τραπεζών θα φθάσουν τα 4 με 4,5 δισεκ. ευρώ και οι μεν Πειραιώς και Alpha θα απορροφήσουν τους κραδασμούς, ενώ  η Eurobank και η Εθνική θα δεχόντουσαν ισχυρή πίεση στην ούτως ή άλλως ευάλωτη κεφαλαιακή τους επάρκεια.
Έτσι λοιπόν χρησιμοποιήθηκε η αναβαλλόμενη φορολογία ως μηχανισμός εξισορρόπησης των ζημιών ειδικά στην κεφαλαιακή επάρκεια.
Ενισχύοντας την κεφαλαιακή επάρκεια μέσω της απελευθέρωσης του ορίου 20% που ίσχυε έως πρότινος για την αναβαλλόμενη φορολογία οι τράπεζες ενισχύουν σημαντικά την κεφαλαιακή τους επάρκεια σε ποσοστά τέτοια, που δεν θα έχουν προβλήματα με την ΕΚΤ.
Αν μια τράπεζα αποδεικνυόταν ότι εμφανίζει core tier 1 πολύ χαμηλότερο από τα κατώτερα όρια τις ΤτΕ η ΕΚΤ άμεσα θα διέκοπτε τις γραμμές χρηματοδότησης και τότε η ΤτΕ θα υποχρεωνόταν να ενεργοποιήσει εκ νέου το ELA.
Η εκμετάλλευση της αναβαλλόμενης φορολογίας αποδεικνύεται για το σύστημα καίριας σημασίας.

Το όφελος από την αναβαλλόμενη φορολογία

Με την πλήρη χρήση της αναβαλλόμενης φορολογίας η  τράπεζα Πειραιώς θα αυξήσει το δείκτη Core tier 1  στο 15% από 13,5% του 9μηνου 2013, γεγονός που συνεπάγεται μια κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 900 εκατ. ευρώ.
 Η Alpha Bank θα βελτιώσει κατά 500 εκατ. ευρώ τα κεφάλαια της, στο 14,5% από 13,5% το 9μηνο του 2013 το core tier 1.
Η Eurobank θα αυξήσει το core tier 1 στο 13,5% από 8,1% στο 9μηνο 2013, έχοντας κεφαλαιακό όφελος περίπου 1,9 με  2 δισ. ευρώ.
Η Εθνική εμφανίζει αναβαλλόμενη φορολογία 1,6 δισεκ. ωστόσο η αύξηση στο core tier 1 θα είναι αρχικώς μόνο 400 εκατ ή 10,1% από 9,3% core tier 1.
Οι ελληνικές τράπεζες βελτιώνουν τους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας λόγω της αναβαλλόμενης φορολογίας ωστόσο η βελτίωση αυτή θα είναι μόνο πρόσκαιρη καθώς το όφελος είτε στο σύνολο είτε μερικώς θα εξαλειφθεί από τις ζημίες του δ΄ τριμήνου του 2013.

Πρώτη ενημέρωση: 08:14, 14 Ιανουαρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης