Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι τράπεζες διαθέτουν επαρκή ρευστότητα , υποστηρίζουν οι τραπεζίτες Α. Ηλιάδης (Κύπρου) Σ. Παντελιάς (ΤΤ)

Οι τράπεζες διαθέτουν επαρκή ρευστότητα , υποστηρίζουν  οι τραπεζίτες Α. Ηλιάδης (Κύπρου) Σ. Παντελιάς (ΤΤ)
Την εκτίμηση ότι παρά τα προβλήματα ρευστότητας που έχουν εμφανισθεί , την αύξηση του κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου οι τράπεζες διαθέτουν ακόμη επαρκή ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν το ενεργητικό τους αναφέρουν μεταξύ άλλων ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Κύπρου κ Α. Ηλιάδης και ο αντιπρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου  κ Σπύρος Παντελιάς.
Το θέμα της ρευστότητας αναδεικνύεται σε μείζον για το τραπεζικό σύστημα γιατί έχει αυξηθεί κατακόρυφα το κόστος δανεισμού καθιστώντας επαχθέστατη την διαδικασία άντλησης ρευστότητας από τις ξένες αγορές για τις τράπεζες.
Οι ξένοι δανείζουν δύσκολα τις ελληνικές τράπεζες και αν τις δανείζουν το κόστος τείνει να εξελιχθεί σε απαγορευτικό.  
Ο Ανδρέας Ηλιάδης της τράπεζας Κύπρου υποστηρίζει ότι πολλές τράπεζες και μεταξύ αυτών και η Κύπρου είχαν λάβει τις απαραίτητες πρόνοιες ώστε να διασφαλίσουν υψηλή ρευστότητα με χαμηλό κόστος. Οι κυπριακές τράπεζες σημειωτέον εμφανίζουν το πλεονέκτημα της καλής σχέσης δανείων προς καταθέσεις.
Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία δημοπρασία παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ η Κύπρου άντλησε 3,5 δις ευρώ με επιτόκιο 1% τα οποία πρέπει να επιστρέψει έως τα τέλη του 2010.
Το κόστος δανεισμού του δημοσίου προφανώς έχει επιδεινωθεί αλλά συνολικά οι τράπεζες δεν είναι τόσο πιεσμένες.
Την άποψη ότι το τραπεζικό  σύστημα θα αντιμετωπίσει και αυτό το πρόβλημα ρευστότητας επαρκώς διατυπώνει ο Σπύρος Παντελιάς του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Η μεγάλη άνοδος του spread είναι πρόβλημα αλλά οι τράπεζες δεν περίμεναν την τελευταία στιγμή για να καλύψουν τις ανάγκες ρευστότητας τους.
Ο κ Παντελιάς θεωρεί ότι το ΤΤ διαθέτει πλεονέκτημα αυτή την περίοδο καθώς διαθέτει επαρκέστατη ρευστότητα και μάλιστα χαμηλού κόστους καθώς το 60% των καταθέσεων είναι ταμιευτηρίου.
Το τραπεζικό σύστημα δεν κινδυνεύει , προφανώς και θα ήθελε χαμηλότερα επιτόκια στην αγορά ώστε να μπορεί να δανεισθεί με καλύτερους όρους αλλά δεν κινδυνεύει.
Στην ερώτηση αν οι τράπεζες μέσω της μη χορήγησης δανείων θα προστατεύσουν την ρευστότητα τους ο κ Παντελιάς αναφέρει ότι οι τράπεζες το τελευταίο διάστημα έχουν στραφεί σε αναχρηματοδοτήσεις.
Στο ερώτημα αν θα επηρεαστούν τα κέρδη των τραπεζών το 2010 τόσο ο κ Ηλιάδης , όσο και ο κ Παντελιάς συμφωνούν ότι θα πιεσθούν αλλά η αντίδραση κάθε τράπεζας θα είναι διαφορετική.
Η Κύπρου θα ανακοινώσει στόχο κερδοφορίας για το 2010 και θα τον υλοποιήσει αναφέρει ο κ Ηλιάδης.
Όλο αυτό το αρνητικό κλίμα με την οικονομία , την πίεση στις τράπεζες , την επίδραση στην κερδοφορία θα οδηγήσει σε deals στις τράπεζες.
Ίσως αλλά αυτό ειπώθηκε και στο παρελθόν και δεν υλοποιήθηκαν deals.
Για το ΤΤ ο κ Παντελιάς αναφέρει ότι ο βασικός μέτοχος μας έχει δώσει την κατεύθυνση να αναπτύξουμε το ΤΤ και όχι να να πωληθεί.

Πέτρος Λεωτσάκος  
petros@bankingnews.gr
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης