Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ποια τράπεζα διαθέτει NPLs 48%, coverage ratio 37% και συνεχίζει να λειτουργεί εις βάρος φορολογουμένων και καταθετών;

tags :
Ποια τράπεζα διαθέτει NPLs 48%, coverage ratio 37% και συνεχίζει να λειτουργεί εις βάρος φορολογουμένων και καταθετών;
Ποια είναι αυτή η τράπεζα που ενώ συμβαίνουν όλα αυτά  εμφανίζει το υψηλότερο margin στην ιστορία της
(upd2)Ποια τράπεζα διαθέτει το απίστευτο 48% NPLs και συνεχίζει να λειτουργεί;
Ποια τράπεζα διαθέτει το χαμηλότερο coverage ratio μόλις 37% όταν στην Ευρώπη είναι 55%;
Ποια τράπεζα σε σύνολο δανείων 27,4 δισεκ. εμφανίζει NPLs 12,98 δισεκ. και δεν περιλαμβάνονται και οι ελληνικές δραστηριότητες που πουλήθηκαν;
Ποια τράπεζα εμφανίζει σχέση δανείων προς καταθέσεις 146% καθώς οι καταθέσεις έχουν υποχωρήσει στα 15,5 δισεκ. ευρώ;
Ποια τράπεζα ενώ διαθέτει όλους αυτούς τους δυσμενείς δείκτες ταυτόχρονα εμφανίζει και το υψηλότερο margin το υψηλότερο περιθώριο κέρδους στην ιστορία της 4,02% στο γ΄ τρίμηνο του 2013;
Είναι προφανές ότι η τράπεζα αυτή με 48% NPLs δηλαδή ένα στα δύο δάνεια προβληματικά έχει αντικειμενικό πρόβλημα επιβίωσης.
Η τράπεζα αυτή είναι η τράπεζα Κύπρου.
Η κριτική που ασκούμαι δεν έχει να κάνει με την τράπεζα αυτή καθαυτή αλλά με τις επιλογές της διοίκησης της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου αλλά και με τις πολιτικές αποφάσεις που ελήφθησαν και έφεραν σε επιχειρηματικό και οικονομικό αδιέξοδο την τράπεζα.
Να θυμίσουμε ότι η τράπεζα Κύπρου ήταν κερδοφόρος πριν 1,5 χρόνο με αναπτυσσόμενα οικονομικά στοιχεία και κατέληξε χρεοκοπημένη.
Στο 9μηνο του 2013 η τράπεζα Κύπρου εμφάνισε ζημίες 1,946 δισεκ. ευρώ.
Το core tier 1 έχει υποχωρήσει στα 2,33 δισεκ. ευρώ και το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό στα 22,96 δισεκ.
Μπορεί η διοίκηση να αναφέρει ότι τα κεφάλαια είναι επαρκή αλλά με βάση την δομή των ζημιών και την πολιτική προβλέψεων, η τράπεζα θα συνεχίσει να εμφανίζει διευρυνόμενες ζημίες.
Να σημειωθεί ότι ενώ το core tier 1 είναι στο 10,2% με κατώτερο όριο 8,7% από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου τα στοιχεία δείχνουν όχι η τράπεζα θα έχει πρόβλημα το επόμενο διάστημα κυρίως από το σκέλος των προβλέψεων, άρα θα χρειαστεί νέα κεφάλαια προσεχώς.  
Συν τοις άλλοις και παρά την εξαγορά της καλής Λαϊκής και παρά την ανακεφαλαιοποίηση μέσω των καταθετών, τα κεφάλαια έχουν μειωθεί δραστικά που σημαίνει ότι ο καταθέτης απλά χάνει τα κεφάλαια του.
Ανησυχητικά είναι τα μηνύματα και στο σκέλος της ρευστότητας.
Η τράπεζα Κύπρου διαθέτει 31,396 δισεκ. ενεργητικό εκ των οποίων 22,57 δισεκ. δάνεια και 15,46 δισεκ. καταθέσεις.
Μάλιστα απώλεσε 7,5 δισεκ. καταθέσεις σε λίγους μήνες.
Η τράπεζα για να χρηματοδοτήσει το ενεργητικό της στηρίζεται στο ELA που έχει φθάσει στα 9,8 δισεκ. ενώ από την ΕΚΤ έχει αντλήσει 1,3 δισεκ. ευρώ.
Όσον αφορά την έκθεση σε δημόσιο χρέος η τράπεζα Κύπρου διαθέτει 2,5 δισεκ. κυπριακού χρέους μέσω της ανακεφαλαιοποίησης, μηδενικό χρέος από την Ελλάδα 48,3 εκατ Ιρλανδικών ομολόγων και 51,4 εκατ ιταλικών ομολόγων.
Η τράπεζα Κύπρου με βάση την δομή των αποτελεσμάτων της και την οριακή της κεφαλαιακή επάρκεια θα χρειαστεί εκ νέου πρόσθετα κεφάλαια για να ανακεφαλαιοποιηθεί.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 10:34 23 Δεκεμβρίου 2013

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης