Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι Κύπριοι απεργάζονται σχέδιο να «φάνε» τον John Hourican τον CEΟ της τρ. Κύπρου – Απλόχερα μοίραζε δάνεια η Κύπρου

tags :
Οι Κύπριοι απεργάζονται σχέδιο να «φάνε» τον John Hourican τον CEΟ της τρ. Κύπρου – Απλόχερα μοίραζε δάνεια η Κύπρου
Το παράδοξο είναι ότι στην Κύπρο ακόμη κατηγορούν τον Βγενόπουλο που στο τέλος θα δικαιωθεί….
(upd4)Μετά τα τραγικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η τράπεζα Κύπρου για το 9μηνο του 2013, μετά τις αποκαλύψεις ότι η Κύπρου είχε δανείσει 6 δισεκ. σε εταιρίες που δεν μπόρεσαν να τα αποπληρώσουν και κατέστησαν προβληματικά, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει σχέδιο να αποδομήσουν το διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Κύπρου John Hourican με προοπτική να τον αντικαταστήσουν.
Το σχέδιο αυτό δεν θα εκδηλωθεί άμεσα αλλά υπάρχουν κύκλοι που το απεργάζονται.
Δυστυχώς στην Κύπρο όταν θα καταλάβουν ότι υποπίπτουν από το ένα τραγικό λάθος στο άλλο θα έχουν αλλάξει καμιά 15αρία διοικήσεις και θα έχουν σχεδόν ολοκληρωτικά καταστρέψει τις τράπεζες τους.
Το παράδοξο είναι ότι ακόμη και σήμερα για το κυπριακό οικονομικό και τραπεζικό χάλι, για τα εκτρώματα που δημιουργήθηκαν οι κύπριοι ήξεραν πάντα εκ των προτέρων τον ένοχο.
Ο Βγενόπουλος ευθύνεται για τα πάντα, ο κακός ο Έλληνας.
Όμως όπως αποδεικνύεται από δημοσιεύματα στον κυπριακό τύπο, η τράπεζα Κύπρου δανειοδότησε τόσες επιχειρήσεις όπου 6 δισεκ. κατέληξαν σε προβληματικά δάνεια.
Ο μεγαλύτερος οφειλέτης - με βάση τα κυπριακά δημοσιεύματα - προς την Τράπεζα Κύπρου φαίνεται πως είναι η Leptos, με οφειλές περί τα 457 εκατ. ευρώ στις αρχές του 2013.
Να σημειωθεί ότι η Λαϊκή επί διοίκησης Βγενόπουλου είχε απορρίψει πρόταση να χρηματοδοτήσει την εταιρία Leptos.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μεγάλη είναι και η οφειλή της Aristo - περί τα 338 εκατ. ευρώ στις αρχές του 2013.
Μεγάλα ανοίγματα έχει η τράπεζα και στους ομίλους Shacolas, με τις οφειλές να ανέρχονται κοντά στα 335 εκατ. ευρώ.
Παρόμοια είναι και η εικόνα στην Louis που επίσης φαίνεται πως άρχισε να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις, που ήταν 140 εκατ. ευρώ τον περασμένο Φεβρουάριο.
Άλλοι οφειλέτες είναι η Hassapis, με οφειλές περί τα 160 εκατ. ευρώ και η Quality Group.
Στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης η Fairways (93 εκατ. ευρώ) , η AquaSol (170 εκατ. ευρώ), η Lanitis (312 εκατ. ευρώ) η SFS (97 εκατ. ευρώ)
η Libra Group (114 εκατ. ευρώ) - υποσημείωση η Libra Group δεν έχει καμία σχέση με την Libra Group των επιχειρήσεων Λογοθέτη - και η Frangoudis & Stephanou (121 εκατ. ευρώ).
H Thanos Group είχε υποχρεώσεις ύψους 48,75 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2011, ενώ η Casternet είχε υποχρεώσεις 84 εκατ. ευρώ στις αρχές του 2012. Περιλαμβάνονται επίσης οι Miltiades Neofytou (58,8 εκατ. ευρώ), η Primetel (35,7 εκατ. ευρώ), SZ Eliades Leisure (39 εκατ. ευρώ), η Kouroushis (29 εκατ. ευρώ), η Zetanet (24 εκατ. ευρώ), η Ocean Tankers (51 εκατ. ευρώ) και η Raftis Group (18 εκατ. ευρώ). Οι πιο πάνω υποχρεώσεις αφορούν στις αρχές του 2012.

Η τράπεζα Κύπρου σε λίγους μήνες θα χρειαστεί νέα αύξηση κεφαλαίου

Τα αποτελέσματα 9μήνου της τράπεζας Κύπρου δεν ήταν απλά άσχημα ήταν τραγικά.
Γιατί όμως;
Όλοι έμειναν στις ζημίες 1,946 δισεκ. ευρώ που εμφάνισε η τράπεζα στο 9μηνο του 2013.
Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.
Αποτιμώντας όλα τα ποιοτικά στοιχεία της λογιστικής κατάστασης η τράπεζα Κύπρου εμφανίζει επιδεινούμενους δείκτες.
Το core tier 1 έχει υποχωρήσει στα 2,33 δισεκ. ευρώ και το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό στα 22,96 δισεκ.
Μπορεί η διοίκηση να αναφέρει ότι τα κεφάλαια είναι επαρκή αλλά με βάση την δομή των ζημιών και την πολιτική προβλέψεων, η τράπεζα θα συνεχίσει να εμφανίζει διευρυνόμενες ζημίες.
Να σημειωθεί ότι ενώ το core tier 1 είναι στο 10,2% με κατώτερο όριο 8,7% από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου τα στοιχεία δείχνουν όχι η τράπεζα θα έχει πρόβλημα το επόμενο διάστημα κυρίως από το σκέλος των προβλέψεων.
Συν τοις άλλοις και παρά την εξαγορά της καλής Λαϊκής και παρά την ανακεφαλαιοποίηση μέσω των καταθετών, τα κεφάλαια έχουν μειωθεί δραστικά που σημαίνει ότι ο καταθέτης απλά χάνει τα κεφάλαια του.
Ανησυχητικά είναι τα μηνύματα και στο σκέλος της ρευστότητας.
Η τράπεζα Κύπρου διαθέτει 31,396 δισεκ. ενεργητικό εκ των οποίων 22,57 δισεκ. δάνεια και 15,46 δισεκ. καταθέσεις.
Μάλιστα απώλεσε 7,5 δισεκ. καταθέσεις σε λίγους μήνες.
Η τράπεζα για να χρηματοδοτήσει το ενεργητικό της στηρίζεται στο ELA που έχει φθάσει στα 9,8 δισεκ. ενώ από την ΕΚΤ έχει αντλήσει 1,3 δισεκ. ευρώ.
Ως προς την διοίκηση οι αμοιβές 1,52 εκατ ευρώ σε σχέση με τα 2,24 εκατ ευρώ το 2012 κρίνονται μάλλον ρεαλιστικές αν και θα μπορούσαν να μειωθούν περαιτέρω.
Όσον αφορά την έκθεση σε δημόσιο χρέος η τράπεζα Κύπρου διαθέτει 2,5 δισεκ. κυπριακού χρέους μέσω της ανακεφαλαιοποίησης, μηδενικό χρέος από την Ελλάδα 48,3 εκατ Ιρλανδικών ομολόγων και 51,4 εκατ ιταλικών ομολόγων.
Η τράπεζα Κύπρου με βάση την δομή των αποτελεσμάτων της και την οριακή της κεφαλαιακή επάρκεια θα χρειαστεί εκ νέου πρόσθετα κεφάλαια για να ανακεφαλαιοποιηθεί.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:12 - 19 Δεκεμβρίου 2013

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης