Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ξεχάστε ράλι στις τράπεζες άμεσα – Υπομονή έως τις ευρωεκλογές και εφόσον τεθεί θέμα λύσης για την βιωσιμότητα του χρέους

Ξεχάστε ράλι στις τράπεζες άμεσα – Υπομονή έως τις ευρωεκλογές και εφόσον τεθεί θέμα λύσης για την βιωσιμότητα του χρέους
Η μεγάλη άνοδος θα έρθει με haircut – Θετικά θα επιδράσει η Eurobank, αρνητικά τα warrants
(upd2)Ράλι - δεν αναφερόμαστε σε άνοδο +10% ή +15% αλλά 80% και 100% - στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών δεν αναμένεται έως ότου ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank και έως ότου ξεκαθαρίσει το ζήτημα των warrants και των ενδεχόμενων δημοσίων προτάσεων που μπορεί να υποβάλλει το ΤΧΣ.
Το ράλι στις τράπεζες θα σημειωθεί όταν θα υπάρξει γενναία λύση στο μείζον ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.
Όμως ας δούμε ορισμένες παραμέτρους.
1)Πειραιώς, Alpha και Eurobank βρίσκονται στο fair value ενώ η Εθνική είναι απλά πανάκριβη με όρους P/BV.
2)To ζήτημα του φόρου υπεραξίας – οι πιέσεις που ασκούνται και για φόρο υπεραξίας και στα warrants έως 15% - θα προκαλέσει σύγχυση και αναστάτωση στους επενδυτές.
Έχουν κατατεθεί ενδιαφέρουσες προτάσεις και διαφαίνεται ότι η προτεινόμενη λύση δεν είναι τόσο τρομακτική.
3)Οι κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών βρίσκονται στα 27 δισεκ., εμφανίζουν ζημίες και το ΤΧΣ έχει επενδύσει σε πραγματικό κεφάλαιο 25 δισεκ. ευρώ…
4)Το μεγάλο στοίχημα της Eurobank εφόσον κερδηθεί – εξέλιξη πολύ πιθανή και καλυφθεί η αμκ των 2 δισεκ. θα δώσει μια ισχυρή ώθηση στην αγορά και ειδικά την τραπεζική αγορά αλλά όχι ακρότητες.
5)Το ζήτημα των warrants και του ενδεχομένου δημοσίων προτάσεων από το ΤΧΣ ίσως τελικώς προκαλέσει πίεση σε μετοχές και warrants.
Πάντα όταν υπάρχει μεγάλη προσφορά μετοχών – το ΤΧΣ π.χ. θα μπορεί να πραγματοποιεί placement – θα οδηγήσει σε πίεση τις μετοχές….
6)Τον Ιανουάριο θα ανακοινωθούν τα stress tests, οι ζημίες είναι απορροφήσιμες αλλά δεν παύουν να είναι ζημίες.
7)Οι τράπεζες πρέπει να πληρώσουν Μάιο – Ιούνιο 4,4 δισεκ. σε προνομιούχες μετοχές.
8)Τα NPLs θα συνεχίσουν να αυξάνονται και το 2014 με στόχο να κορυφώσουν αρχές του 2015.
9)Είναι προφανές ότι το 2014 θα είναι για τις τράπεζες μια χρονιά εξυγίανσης.
Άρα υπό αυτούς τους όρους οι επενδυτές θα πρέπει να ξεχάσουν ράλι στις τράπεζες.
Όμως όλα θα ανατραπούν προς το θετικότερο αν υπάρξει haircut στο χρέος ή βιώσιμη λύση για το μη βιώσιμο ελληνικό χρέος.
Σε αυτή την θετική περίπτωση θα υπάρξει ένα μεγάλο ράλι στις ελληνικές τράπεζες.
Επειδή τέτοια λύση δεν θα δοθεί έως τις ευρωεκλογές υπομονή….

Πρώτη ενημέρωση: 08:14, 12 Δεκεμβρίου 2013

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης