Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μ. Σάλλας (Τρ. Πειραιώς): Υπερ της συγκέντρωσης στον κλάδο - Δεν ενδιαφέρεται για ΑTE Bank και ΤΤ - Βλέπει τα δάνεια στο -3%

Μ. Σάλλας (Τρ. Πειραιώς): Υπερ της συγκέντρωσης στον κλάδο - Δεν ενδιαφέρεται για ΑTE Bank και ΤΤ - Βλέπει τα δάνεια στο -3%
O πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας απέκλεισε το ενδεχόμενο να εκδηλώσει εν νέου ενδιαφέρον για την ATE Bank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εν μέσω έντονων διεργασιών για συγχωνεύσεις στην ελληνική τραπεζική αγορά.
Ο ίδιος επιβεβαίωσε το κλίμα συγκέντρωσης στον κλάδο, το οποίο επικρατεί, αλλά για το θέμα της ATE Bank και του ΤΤ δήλωσε ότι "το θέμα δεν αφορά πια την Τράπεζα Πειραιώς".
Παράληλα επανέλαβε ότι οι συγχωνεύσεις στις τράπεζες μπορούν να υλοποιηθούν μόνο με φιλικό τρόπο.
Οι δηλώσεις έγιναν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Για συγχωνεύσεις, συγκέντρωση τραπεζικού κλάδου:

“Πρέπει να πάμε σε μεγαλύτερα σχήματα στον τραπεζικό κλάδο και οπωσδήποτε σε πιο ανταγωνιστικά. Πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες για μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακας και βελτίωσης της ανταγωνιστικής λειτουργίας των τραπεζών. Αυτό πρέπει να γίνει με φιλικό τρόπο".

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ελληνικές τράπεζες εξετάζουν το θέμα των συγχωνεύσεων για τη δημιουργία και οικονομιών κλίμακας. Και εμείς άλλωστε, η σημερινή Τράπεζα Πειραιώς, είμαστε προϊόν συγχωνεύσεων".

"Η εικόνα του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα πρέπει να διαφοροποιηθεί με στόχο τη βελτίωση του κόστους λειτουργίας και του κόστους άντλησης κεφαλαίων. Αργά ή γρήγορα, με ή χωρίς κρίση, θα υπήρχε ανάγκη συγχωνεύσεων λόγω της έντασης του ανταγωνισμού".

"Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει κατά παραγγελία. Πρέπει να γίνει οργανωμένα με πολύ μελετημένο τρόπο. Θέλει πολλή δουλειά και συζήτηση για να είναι οι συγχωνεύσεις πετυχημένες".

"Είτε μικρές είτε μεγάλες τράπεζες, σημασία έχει τι συνέργειες δημιουργούνται και πόσο σημαντικές είναι οι συνέργειες αυτές".

"Θα πρέπει να διαμορφωθούν τόσα σχήματα που να μπορούν να σταθούν ανταγωνιστικά και να δίνουν ικανοποιητικά κέρδη στους μετόχους τους".

Για την προοπτική του deal Εθνικής - Alpha Bank:

"Αν συμφωνούσαν, θα ήταν μια πολύ θετική κίνηση. Θα υπήρχε η δημιουργία ενός μεγάλου σχήματος που θα δρομολογούσε εξελίξεις στην τραπεζική αγορά και θα λειτουργούσε θετικά προς όφελος της οικονομίας".

Για προσφορά Πειραιώς σε ΤΤ, ΑΤΕbank:


"Δεν μας αφορά πλέον το θέμα".

Για επαναγορά προνομιούχων μετοχών:

"Η αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών δεν μας απασχολεί αυτήν την περίοδο. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι το πώς βγαίνει ο τόπος από την κρίση".

Για εξάρτηση από ΕΚΤ, μετατρέψιμο ομολογιακό:

"Τα κεφάλαια που έχουμε αντλήσει από την ΕΚΤ έναντι ενεχύρου είναι γύρω στα 17 δις ευρώ. Επιδίωξή μας είναι ο σταδιακός περιορισμός του ποσού αυτού".

"Μετά την πετυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τον Ιανουάριο, θα ακολουθήσει και μετατρέψιμο ομολογιακό, πιθανότατα μέσα στο 2011, όπως έχει αποφασίσει η Γενική μας Συνέλευση".

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ 2011


"Ακόμα και σε βελτιούμενο μακροοικονομικό περιβάλλον, χρειάζεται χρόνο η προσαρμογή της πραγματικής οικονομίας. Νομίζω για τον τραπεζικό κλάδο ότι και το 2011 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, όπως το 2010. Για την Πειραιώς, εκτιμώ ότι το τέλος του 2011 θα είναι κάπως καλύτερο από το 2010 και λόγω της κεφαλαιακής της ενίσχυσης".

"Για τον κλάδο, τα NPLs δεν αποκλείεται να κορυφωθούν μέσα στο 2011, ίσως στο πρώτο εξάμηνο. Πιστεύω ότι μέσα στο έτος θα αρχίσει η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των NPLs".

"Φέτος ο όγκος των δανειοδοτήσεων στον κλάδο θα είναι μειωμένος, υπολογίζω μικρό αρνητικό μονοψήφιο νούμερο, γύρω στο -3%".

Για τα νέα stress tests:


"Δεν έχουν ακόμη γνωστοποιηθεί οι όροι. Οπωσδήποτε όμως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσει τα νέα stress tests μετά τις αυξήσεις κεφαλαίων που έχουν γίνει. Σίγουρα είναι ισχυρότερο από ότι πριν από 8 μήνες".

Για ολοκληρωμένη λύση στην κρίση χρέους:


"Θεωρώ πιθανότερο ότι στο τέλος Μαρτίου θα οριστικοποιηθεί η επιμήκυνση του δανείου των 110 δις ευρώ και ενδεχομένως μια μείωση του επιτοκίου, δηλαδή μια καλύτερη τιμολόγησή του. Ποιά ακριβώς θα είναι η λύση που θα επιλεγεί συνολικά σε επίπεδο ΕΕ και ευρωζώνης για την κρίση χρέους δεν το ξέρουμε. Το να μην υπάρξει ή να μη διαφανεί όμως καμία λύση το αποκλείω".

"Εκείνο που περιμένουμε όλοι είναι μια αποτελεσματική λύση στα πλαίσια συγκλίνουσας δημοσιονομικής διακυβέρνησης και πειθαρχίας στην ΕΕ. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρξει βεβαιότητα στις αγορές ότι η ΕΕ παίρνει τις αποφάσεις για να στηρίξει τα του οίκου της, ασφαλώς με όρους και προϋποθέσεις".

"Κατά συνέπεια θα διαμορφωθούν καλύτερες συνθήκες για εκτόνωση των spreads και υποχώρηση του κόστους δανεισμού".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης