Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι 3 θετικές εκπλήξεις της τράπεζας Κύπρου προς την αγορά

tags :
 Οι 3 θετικές εκπλήξεις της τράπεζας Κύπρου προς την αγορά
Εκπλήξεις επιφυλάσσει στις 24 Φεβρουαρίου η τράπεζα Κύπρου καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις και πληροφορίες , η τάση του γ΄ τριμήνου σε μεγάλο βαθμό διατηρείται και στο δ΄ τρίμηνο παρά την αύξηση των προβλέψεων , η τράπεζα θα διανείμει μέρισμα ενώ ο στόχος κερδοφορίας για το 2010 αναμένεται να είναι φιλόδοξος αλλά όπως αναφέρουν ορισμένες πηγές υλοποιήσιμος.
Τα κέρδη του 2009 αναμένεται να κινηθούν σε ένα εύρος μεταξύ 335 με  340 εκατ ευρώ αν και ρόλο θα διαδραματίσει η τελική απόφαση για το ύψος των προβλέψεων που θα διενεργηθούν. Θεωρητικά με βάση του γ΄ τριμήνου μπορεί να επιτύχει και υψηλότερα κέρδη.
Η Κύπρου θα διανείμει μέρισμα περίπου 0,08 με 0,10 ευρώ ή συνολικά μαζί με το προμέρισμα 0,16 με 0,18 ευρώ.
Όμως διαφαίνεται ότι η έκπληξη θα έρθει από τον στόχο κερδοφορίας για το 2010.
Το 2009 είχε δοθεί στόχος κερδοφορίας 300 με 400 εκατ και επιτυγχάνεται.
Για το 2010 ο στόχος κερδοφορίας με βάση ανεπίσημες πηγές θα κινηθεί μεταξύ 300 και 350 εκατ ευρώ αν και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι θα παραμείνει ο στόχος κερδοφορίας 300 με 400 εκατ ευρώ και το 2010.
Μέσα στο 2010 και συγκεκριμένα 15 με 30 Σεπτεμβρίου του 2010 θα μπορούν να μετατραπούν σε μετοχές Κύπρου τα αξιόγραφα κεφαλαίου στην τιμή των 5,5 ευρώ η παράμετρος αυτή θα είναι σημαντική εκείνη την περίοδο.
Η Κύπρου ποντάρει στην καλή σύνθεση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού καλή σχέση δανείων προς καταθέσεις  , ποντάρει στην καλή πορεία της Uniastrum bank στην Ρωσία η οποία πέρασε στα κέρδη το 2009 και το 2010 εκτιμώνται καλύτερες επιδόσεις, θα στηριχθεί στην πολιτική διαφύλαξης της ποιότητας των δανείων διατηρώντας σε χαμηλά σχετικά επίπεδα τις προβλέψεις.
Εν τω μεταξύ η τράπεζα Κύπρου πούλησε το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Leadbank LLC (πρώην Bank Kypra LLC), μίας από τις Ρωσικές θυγατρικές της τράπεζες, στη CJSC Renaissance Capital.
Η πώληση θα γίνει σε υπεραξία από το καθαρό ενεργητικό της Leadbank LLC. Στις 31 Δεκεμβρίου 2009, τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία της Leadbank LLC ανήλθαν σε €11,7 εκατ. Η συναλλαγή δεν θα έχει σημαντική οικονομική ή λειτουργική επίδραση στο Συγκρότημα.
Ρόλο κλειδί στις καλές επιδόσεις της Κύπρου διαδραματίζει ο  Ανδρέας Ηλιάδης ο manager ο οποίος συνέβαλλε στην οικονομική και επιχειρηματική αναγέννηση της τράπεζας Κύπρου.
Είναι ενδεικτικό ότι παρέλαβε την Κύπρου με ενεργητικό 17,7 δις ευρώ , δάνεια 11 δις ευρώ και καταθέσεις 15 δις ευρώ ενώ τα ίδια κεφάλαια ανέρχονταν στα 1,6 δις ευρώ.
Τα τελευταία χρόνια η τράπεζα Κύπρου, βελτιώνει τις οικονομικές τις επιδόσεις έφθασε αισίως τα 37 δις ευρώ ενεργητικό και κεφάλαια 2,4 δις ευρώ.
Η εξαγορά της Uniastrum bank στην Ρωσία αποδείχθηκε ορθή επιχειρηματικά κίνηση ακόμη και εν μέσω διεθνούς κρίσης.
Ήδη η ρωσική τράπεζα έχει περάσει στα κέρδη.
Μέσα στην επόμενη διετία η Κύπρου ποντάρει να επιτυγχάνει αξιόλογα κέρδη από την Ρωσία.
Εσχάτως πραγματοποιήθηκε και μια άλλη επενδυτική κίνηση στην Ρουμανία με την εξαγορά του 9,7% της Banca Transilvania έναντι 58 εκατ ευρώ.
Οι μέτοχοι λαμβάνουν σταθερά παρά την κρίση προμέρισμα και μέρισμα και αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχει μια συνέπεια του management.
Οι επόμενες μεγάλες προκλήσεις για την Κύπρου είναι να αυξήσει την περιουσία της εν μέσω κρίσης καθώς η Marfin popular bank πλέον την έχει ξεπεράσει.
Είναι καταφανές ότι οι προκλήσεις που θα έρθουν , κερδοφορία υψηλή , καλή ποιότητα δανείων και αύξησης ενεργητικού αποτελούν δύσκολους στόχους εν μέσω μιας γενικευμένης κρίσης που έχει χτυπήσει ιδιαίτερα την Ελλάδα.
Για την τρέχουσα  χρονιά ο στόχος του επικεφαλής της Κύπρου Α. Ηλιάδη είναι να παραμείνει ο όμιλος ισχυρός  κεφαλαιακά να διατηρήσει υψηλά επίπεδα ρευστότητας  και ικανοποιητική κερδοφορία.

Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης