γράφει : Πέτρος Λεωτσάκος
Μετά από 4 χρόνια αποχής, μετά από ζημίες 37,7 δισεκ. ευρώ λόγω του PSI+, μετά τις ζημίες από το buy back την επαναγορά των ομολόγων οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες να δανείσουν εκ νέου το ελληνικό κράτος.
Μπορεί η ΕΚΤ να θέτει φραγμούς στην διασύνδεση κρατών και τραπεζών ως προς το χρέος και να σχεδιάζει να θεσπίσει αυστηρούς κανόνες αλλά οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν εξαίρεση καθώς δεν διαθέτουν μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο χρέος.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι σε σχεδόν καθολικό βαθμό κοντά στο 85% με 90% δανειστής του ελληνικού δημοσίου στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων ωστόσο μετά την τελευταία επαναγορά κατέχουν ελάχιστο ελληνικό χρέος πάνω από 6 μηνών διάρκεια.
Η Τρόικα λοιπόν έχει καταστεί κοινωνός των σχεδίων της ελληνικής κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές με στόχο ίσως και πριν τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2014 να πραγματοποιηθεί η πρώτη απόπειρα εξόδου στις αγορές με 3ετές ομόλογο 3 δισεκ. ευρώ.
Με βάση το βασικό σενάριο θα υλοποιηθεί private placement ή υπό όρους κοινοπρακτική έκδοση αλλά όχι κλασσική δημοπρασία ομολόγων 3ετούς διάρκειας.
Στόχος είναι η Ελλάδα να δανειστεί κοντά στο 5,5% στην 3ετία ίσως και 5%.
Η Τρόικα έχει αποδεχθεί ή κατά το ορθότερο δεν έχει αρνηθεί και οι ελληνικές τράπεζες να συμμετάσχουν στην πρώτη έκδοση του ελληνικού κράτους έως το 30% του αντλούμενου ποσού καθώς δεν διαθέτουν μακροπρόθεσμο χρέος.
Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει μεθοδικά την πρώτη απόπειρα εξόδου στις αγορές με στόχο τις ευρωεκλογές δηλαδή με στόχο και τις πολιτικές εντυπώσεις.
Ο σχεδιασμός στηρίζεται σε ορισμένες παραδοχές που θα πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη.
Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στην συνάντηση της Merkel της Καγκελαρίου της Γερμανίας με τον Α. Σαμαρά τον έλληνα πρωθυπουργό θα ξεκαθαρίσουν πολλά πράγματα ως προς το μείζον που είναι οι κόκκινες γραμμές της Γερμανίας στις λύσεις για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Μπορεί να μην ανακοινωθεί τίποτε αλλά το βασικό θέμα της συνάντησης θα είναι αυτό.
Μέχρι τώρα πάντως η Γερμανία απορρίπτει το haircut και προτείνει λύσεις επιμήκυνσης.
Μεταξύ 10-15 Δεκεμβρίου εκτιμάται ότι η Moody’s θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα Β3.
Υπήρχε ο φόβος ή ο κίνδυνος η Moody’s να μεταθέσει την αναβάθμιση αλλά έλληνες αξιωματούχοι είχαν τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις ότι η αναβάθμιση δεν θα αργήσει.
Τον Ιανουάριο θα υλοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank 2 δισεκ. ευρώ και με βάση σοβαρές ενδείξεις θα είναι επιτυχής δίνοντας ώθηση και στην οικονομία.
Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει επικοινωνιακά την ιδιωτικοποίηση της Eurobank για να περάσει το μήνυμα ότι οι ξένοι εμπιστεύονται την Ελλάδα.
Τον Μάρτιο – Απρίλιο του 2014 θα ανοίξει το θέμα με τα warrants και τις δημόσιες προτάσεις που θα υποβάλλει το ΤΧΣ προς τους κατόχους των warrants με στόχο να τα ακυρώσει.
Θα έχουν υπάρξει και σημάδια περαιτέρω μείωσης της ύφεσης σε επίπεδα κοντά στο 0% καθώς και πρωτογενές πλεόνασμα.
Με βάση όλο αυτό το πακέτο μέτρων τα spreads στα ομόλογα θα μειωθούν περαιτέρω με στόχο τις 400 μονάδες βάσης.
Αν όλα αυτά λειτουργήσουν στους σχεδιασμούς το ελληνικό δημόσιο μέσω του ΟΔΔΗΧ θα προβεί σε private placement κατά το πιθανότερο σενάριο πριν τις ευρωεκλογές στις 25 Μάιου του 2014 με στόχο να περάσει 3 μηνύματα....
1)ότι η Ελλάδα προσελκύει ξένο κεφάλαια στα ομόλογα
2)να κερδίσει επικοινωνιακούς πόντους
3)Να περάσει το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα μετεξελιχθεί όπως η Αργεντινή μια χώρα εγκλωβισμένη σε μακράς διάρκειας χρεοκοπία
Αν όλα αυτά συμβούν η Ελλάδα θα έχει καταφέρει να υλοποιήσει την πρώτη απόπειρα εξόδου στις αγορές με έκδοση 3ετών ομολόγων ύψους 3 δισεκ. ευρώ και αν είναι επιτυχής θα πιστωθεί στην κυβέρνηση και τον Σαμαρά.
Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών