Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εμπόδιο στην ΑΤΕ Bank οι φραγμοί της ΕΕ Ανταγωνισμού – Το δημόσιο ζητάει την άμεση πώληση των συμμετοχών της ΑΤΕ - Πώληση υπό όρους για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

   Εμπόδιο στην  ΑΤΕ Bank οι φραγμοί της  ΕΕ Ανταγωνισμού – Το δημόσιο ζητάει την άμεση πώληση των συμμετοχών της ΑΤΕ  -  Πώληση υπό όρους για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Κρίσιμες αποφάσεις θα κληθεί να λάβει λίαν συντόμως το ελληνικό δημόσιο ως βασικός μέτοχος για τις συμμετοχές στον τραπεζικό κλάδο.
Οι τραπεζικές συμμετοχές χωρίζονται σε στρατηγικές και επενδυτικές.
Οι στρατηγικές συμμετοχές είναι στην ΑΤΕ με 77% και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με 33%.
Με βάση έγκυρες πληροφορίες το ελληνικό δημόσιο καλείται στην περίπτωση της ΑΤΕ να ξεπεράσει δύο σκοπέλους που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταγωνισμού.
Η ΕΕ έχει θέσει βέτο στην Ελλάδα όσον αφορά την οικονομική ενίσχυση που παρασχέθηκε στην ΑΤΕ μέσω των 675 εκατ ευρώ που έλαβε από τις προνομιούχες μετοχές.
Για την αρμόδια επιτροπή της ΕΕ η ενίσχυση αυτή ήταν πολύ μεγαλύτερη από την βοήθεια που έπρεπε να λάβει η τράπεζα και εγείρει θέμα νομιμότητας.
Ταυτόχρονα όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές η υποχρεωτική αύξηση κεφαλαίου της ΑΤΕ δεν μπορεί να υλοποιηθεί με νέα κεφάλαια από το κράτος το οποίο λόγω της Τρόικα δεν μπορεί να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την τράπεζα.
Το σχέδιο για την συμμετοχή ως μετόχου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στην αύξηση κεφαλαίου είναι λύση μεν αλλά υπάρχει ορατός κίνδυνος να εμπλακεί εκ νέου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Η κυβέρνηση κατανοώντας τις αντικειμενικές δυσκολίες για την κεφαλαιακή ενίσχυση της  ATE φαίνεται να επεξεργάζεται ένα σχέδιο άμεσης πώλησης των συμμετοχών.
H ATE ως γνωστό έχει πλήθος συμμετοχών FBBank, Πειραιώς, ΚΑΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ καθώς και ΣΕΚΑΠ, ΕΒΖ, Δωδώνη κ.α.
Αν όλα αυτές οι συμμετοχές αποφασιζόταν να πουληθούν μαζί με την ΑΤΕ Ασφαλιστική προφανώς και η τράπεζα θα υποστηριζόταν ενεργά, ωστόσο σε ποια τιμή θα μπορούσαν να πωληθούν και το κυριότερο και πιο σημαντικό ποιος αγοράζει αυτή την περίοδο;
Με βάση ενδείξεις το ελληνικό δημόσιο θα αποφασίσει άμεσα για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης που είναι ζημιογόνος και την ΣΕΚΑΠ που επίσης είναι ζημιογόνος.
Εδώ οι λύσεις μπορεί να είναι δύο να πωληθούν χωρίς αντίτιμο ή να κλείσουν. Συμβιβαστική λύση η κατακόρυφη μείωση των εργασιών αυτών των εταιριών η οποία όμως δεν ενδείκνυται καθώς στρατηγικά δεν οδηγεί πουθενά.
Επίσης θα πωληθεί το  42% της FBBank ή η πώληση της Σερβίας και Ρουμανίας επίσης θα ήταν λύση αν και η Σερβία είναι κερδοφόρος συμμετοχή και στρατηγικής σημασίας. Επίσης η ΑΤΕ ασφαλιστική η πώληση της θα ήταν καλή λύση αλλά ποιος την αγοράζει….
Ταυτόχρονα θα ζητηθεί πολύ άμεσα από την διοίκηση της ΑΤΕ  να πωλήσει τις συμμετοχές σε ΚΑΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ δηλαδή άμεση απεμπλοκή από συμμετοχές….

Τα σχέδια για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Το ελληνικό δημόσιο κατέχει το 34% του ΤΤ και τα ΕΛΤΑ το 10%.
Το ελληνικό δημόσιο αν θα πωλήσει θα αφορά το 34% δηλαδή το σύνολο της συμμετοχής.
Ωστόσο καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι το κράτος δεν έχει αποσαφηνίσει αν η πώληση του 34% αποτελεί και την βέλτιστη λύση για το ελληνικό δημόσιο.
Συν τοις άλλοις θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το ΤΤ με 5,3 δις ευρώ ομόλογα λειτουργεί ανασταλτικά στο ενδεχόμενο εξαγοράς.
Πάντως αξίζει να τονισθεί ότι η Εθνική κατέχει το 6%, η Eurobank το 6% και η Marfin το 4,4% του ΤΤ.
Το ελληνικό δημόσιο κατανοεί ότι ακόμη και αν πωλούσε το 34% το όφελος που θα αποκόμιζε θα ήταν πολύ μικρό.
Το ελληνικό δημόσιο ως βασικός μέτοχος δεν έχει ακόμη αποφασίσει για το πώς θα κινηθεί στο ΤΤ ωστόσο στο τραπέζι βρίσκονται και η πώληση αλλά και η μη πώληση.
Πηγή αναφέρει ότι αν υπάρξει και ξένος ενδιαφερόμενος π.χ.  το Chaisse d’ Epargne θα αλλάξουν τα δεδομένα για το ΤΤ ωστόσο όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.
Πρόσφατα είχε αναφερθεί ότι η συνολική τρέχουσα αξία των 6 συμμετοχών του ελληνικού δημοσίου στις τράπεζες φθάνει τα 1,1 δις ευρώ χωρίς να περιλαμβάνονται premium.
To κέρδος για το ελληνικό δημόσιο είναι μικρό ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις το κράτος αξίζει να κατέχει τις συμμετοχές αυτές παρά να τις πωλήσει;
Συν τοις άλλοις υπάρχουν περιπτώσεις όπου ίσως η διακράτηση να είναι πιο επικερδής από την πώληση.
Το ελληνικό δημόσιο κατέχει το 1,2% της Εθνικής που αποτιμάται στα 86 εκατ ευρώ.
Η πώληση του θα ήταν μια εναλλακτική λύση αλλά τα 86 εκατ δεν αλλάζουν τις ανάγκες του κράτους.
Το δημόσιο κατέχει το 2,5% της Πειραιώς που κοστολογείται στα 46 εκατ ευρώ.
Επίσης ελέγχει το 8,9% της ΤτΕ. Ωστόσο από τα μερίσματα που λαμβάνει κάθε χρόνο περίπου 170 εκατ το δημόσιο δεν το συμφέρει να πωλήσει την συμμετοχή του στην Ελλάδος.
Επίσης το δημόσιο ελέγχει το 0,6% της Alpha που κοστολογείται στα 15 εκατ.


Συμμετοχές του δημοσίου

ΑΤΕ 77% τρέχουσα αξία 570 εκατ

ΤΤ  34% τρέχουσα αξία 325 εκατ

Εθνική 1,2% τρέχουσα αξία 86 εκατ

Πειραιώς 2,5% τρέχουσα αξία 46 εκατ

ΤτΕ 8,9% τρέχουσα αξία 62 εκατ

Alpha bank 0,6% τρέχουσα αξία 15 εκατ

Συνολική αξία 1.105 δις ευρώ

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης