Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το Φθινόπωρο η ΕΚΤ θα πιέσει τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν την εξάρτηση τους σε ρευστότητα

 Το Φθινόπωρο η ΕΚΤ θα πιέσει τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν την εξάρτηση τους σε ρευστότητα
Με 95 δις ευρώ δανεική ρευστότητα και με εγγυήσεις 140 δις ευρώ οι ελληνικές τράπεζες διασφάλισαν ρευστότητα από την ΕΚΤ και τακτοποίησαν τους ισολογισμούς τους.
Όμως διαφαίνεται ότι η ΕΚΤ από το Φθινόπωρο θα πιέσει τις τράπεζες ώστε να μειώσουν την εξάρτηση τους και ειδικά τις ελληνικές οι οποίες έχουν δανεισθεί ρευστότητα που αντιστοιχεί στο 20% του ενεργητικού τους.

Οι τράπεζες ήδη εξετάζουν λύσεις οι οποίες είναι ήταν ανεφάρμοστες ή δύσκολα υλοποιήσιμες.

Λύση πρώτη
Οι τράπεζες αρχίζουν να πραγματοποιούν repos στα ελληνικά ομόλογα.
Οι τράπεζες διαθέτουν 55 δις ευρώ ελληνικό χρέος.
Αν μπορούσαν μέσα στους επόμενους 12 μήνες να χρησιμοποιήσουν τα 20 δις ευρώ για repos αυτομάτως θα επιμήκυναν την αντληθείσα ρευστότητα τους θα την πλήρωναν ακριβότερα αλλά αντί για 3 μήνες θα μπορούσαν να δανεισθούν για 1 χρόνο.
Όμως ενώ το σχέδιο θεωρείται υλοποιήσιμο εμφανίζει μια πολύ σοβαρή αδυναμία.
Το 2012 προσδιορίζουν πολλοί την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδος και σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα είναι εφικτό οι ξένες τράπεζες να αποδεχθούν ομόλογα ως εγγύηση για repos.
Άρα ίσως να καθυστερήσει η εφαρμογή.
Στην λύση αυτή περιλαμβάνεται και η χρήση σε repos ομολόγων τρίτων χωρών τα οποία φθάνουν στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών στα 5,5 με 6 δις ευρώ.
Λύση δεύτερη
Να αποφασίσουν να μειώσουν το ενεργητικό τους.
Δηλαδή να πωλήσουν στοιχεία του ισολογισμού τους όπως ομόλογα άλλων τραπεζών, δάνεια να μην ανανεώσουν αναχρηματοδοτήσεις και άλλα.
Η λύση αυτή μερικώς εφαρμόζεται από ορισμένες τράπεζες αλλά με βάση την πίεση που μπορεί να ασκηθεί από την ΕΚΤ μπορεί να παρθούν επιθετικότερες πρωτοβουλίες.
Λύση Τρίτη
Να επιδιώξουν να υλοποιήσουν repos και συναλλαγές με ξένες τράπεζες δίνοντας ως εγγύηση δάνεια από τον ισολογισμό.
Είτε υπό την μορφή της τιτλοποίησης, είτε υπό την μορφή απευθείας χρήσης των δανείων ως εγγυήσεις.
Λύση τέταρτη
Να βγει η Ελλάδα το 2012 στις αγορές και αυτό να αποτελέσει ένα καλό κίνητρο για τις ελληνικές τράπεζες να βγουν στις αγορές.
Προφανώς από τις λύσεις που εξετάζονται δεν μπορούν να επιφέρουν άμεσο αποτέλεσμα. Χρειάζονται τουλάχιστον μήνες.
Όμως από το Φθινόπωρο η ΕΚΤ θα ασκήσει ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις προς τις ελληνικές τράπεζες και το κεφάλαιο αποδέσμευση από την εξάρτηση της ΕΚΤ θα αποτελεί μείζονος σημασίας πρώτιστη προτεραιότητα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης