Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δεν φθάνει αμκ 1 δις ευρώ στην ΑΤΕ - Η ΕΕ Ανταγωνισμού έχει ενδοιασμούς για την λύση του ΤΠ&Δ – Υπάρχει λύση;

tags :
 Δεν φθάνει αμκ 1 δις ευρώ στην ΑΤΕ - Η ΕΕ Ανταγωνισμού έχει ενδοιασμούς για την λύση του ΤΠ&Δ – Υπάρχει λύση;
Η ΑΤΕ Bank θα έπρεπε να είχε υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου χθες και όχι προσεχώς καθώς έχουν παρέλθει μήνες χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει η φόρμουλα της κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Η ΑΤΕ χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου πάνω από 1 δις ευρώ καθώς σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες από τον έλεγχο των δανείων που διενήργησε ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρία προέκυψε ότι χρειάζονται και νέες προβλέψεις για προβληματικά δάνεια.

Επισήμως την πληροφορία αυτή η τράπεζα αρνείται να διαψεύσει ή επιβεβαιώσει.
Όμως είναι γεγονός και τελικά η ΑΤΕ θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση μεγαλύτερη του 1 δις ευρώ τότε είναι ξεκάθαρο ότι η λύση που είχε εξετασθεί δηλαδή το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να συμμετάσχει στην αύξηση συμμετέχοντας με το 40% ή 50% των αποθεματικών του στην αύξηση της ΑΤΕ, δεν είναι επαρκής.
Συν τοις άλλοις υπάρχει και άλλο ζήτημα το Ταμείο ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου δεν μπορεί να επενδύει το 50% των αποθεματικών του στο χρηματιστήριο και μάλιστα συμμετέχοντας ως μέτοχος σε άλλη τράπεζα ή κατά το απλούστερο αποκτώντας μια μεγάλη συμμετοχή.
Σύμφωνα δε με άλλες πληροφορίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού εγείρει ζήτημα …ανταγωνισμού στην ΑΤΕ καθώς έχει ήδη υποστηριχθεί από το ελληνικό δημόσιο περισσότερο του επιτρεπτού και ταυτόχρονα δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται θετικά και η λύση εμπλοκής του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων…
Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις 3 φαίνεται να είναι οι λύσεις για την ΑΤΕ
1)Αύξηση 1 δις ευρώ όπου οι προνομιούχες μετοχές του κράτους των 675 εκατ μετατρέπονται σε κοινές και αναζητείται μια φόρμουλα ώστε να καλυφθεί η διαφορά των 325 εκατ ευρώ έως το 1 δις ευρώ.
Τα 325 εκατ είναι περίπου το 50% των αποθεματικών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
2)Λύση δεύτερη η ΑΤΕ χρειάζεται αύξηση μεγαλύτερη του 1 δις ευρώ και εκ των πραγμάτων η τράπεζα υποχρεώνεται να καταφύγει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Με βάση πληροφορίες όμως η Τρόικα δεν είναι και ένθερμη υποστηρικτικής της λύσης αυτής.
Αν όμως ξεπεραστούν τα εμπόδια αυτά η αύξηση που θα υλοποιήσει η ΑΤΕ θα είναι 1,5 δις ευρώ.
Μια τέτοια λύση θα συνοδευτεί με ριζικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα στην ΑΤΕ.  
3)Λύση Τρίτη την οποία και εξέτασαν ορισμένοι να κλείσουν την τράπεζα.
Τέτοιο σενάριο δεν πρόκειται να υιοθετηθεί και όλοι πρέπει να ταχθούν κατά ενός τέτοιου σεναρίου..

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης