Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

UBS: Υψηλού ρίσκου τα ελληνικά ομόλογα – Δεν θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα αλλά θα αναδιαρθρώσει το χρέος της

UBS: Υψηλού ρίσκου τα ελληνικά ομόλογα – Δεν θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα αλλά θα αναδιαρθρώσει το χρέος της
Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει αλλά το ρίσκο στη χώρα αυξάνεται σύμφωνα με τη UBS. Η ποιότητα των ελληνικών ομολόγων φθίνει και αποτελούν ανελκυστικοί επιλογή για τους συντηρητικούς επενδυτές παρά τη βραχυπρόθεσμη βελτίωση του οικονομικού κλίματος. O ελβετικός χρηματοπιστωτικός κολοσσός, στην επτασέλιδη έκθεσή του με τίτλο "Greece - tempting yields and default fears", όπου αναλύει τα μακροοικονομικά δεδομένα της οικονομίας της χώρας μας, εκτιμά ότι η Ελλάδα εμφανίζει μεγάλη πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους της μέσω επαναγοράς ομολόγων και χρειάζεται ρευστότητα σε τέτοιο βαθμό, ώστε να προκληθεί αύξηση της απόδοσης των γραμματίων βραχυπρόθεσμης αποπληρωμής.
Η Ελλάδα είναι πιθανό να ακολουθήσει ένα ακόμη αυστηρό πλάνο δημοσιονομικής προσαρμογής υπό τις οδηγίες της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Στη συνέχεια, θα προβεί σε αντικατάσταση των ομολόγων που έχουν ωριμάσει μέσω επαναγοράς τους. Με τα έντοκα γραμμάτια βραχείας αποπληρωμής θα αναχρηματοδοτεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού με κυρίαρχους αγοραστές ξένους επενδυτές. Η ανάγκη για ρευστότητα κρίνεται αυξημένη και η UBS θεωρεί ότι η ζήτηση για ρευστό χρήμα, ίσως οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα τις αποδόσεις των τοκοχρεωλυσίων.
Νέες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας αναμένει στο ερχόμενο διάστημα η ελβετική UBS. Το μέγεθος των αναμενόμενων υποβαθμίσεων -αν θα προβούν δηλαδή σ' αυτές και οι τρεις μεγάλοι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης ή όχι και αν θα αφορούν υποβάθμιση μόνο κατά μία βαθμίδα ή παραπάνω- θα εξαρτηθεί από το ποσοστό επιτυχίας της διαχείρισης των "δημοσιονομικών προκλήσεων", όπως αναφέρονται στο ακριβές κείμενο, τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική διακυβέρνηση.
Η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας έχει προχωρήσει στα απαραίτητα πρώτα βήματα, σύμφωνα με τον ελβετικό χρηματοπιστωτικό κολοσσό.
Ωστόσο, η κατάθεση προγράμματος εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας δεν ανακούφισε αποφασιστικά τις αγορές καθώς το κλίμα αβεβαιότητας παρέμεινε.
Το συνολικό δημόσιο χρέος της Ελλάδας προβλέπεται από τη UBS να φθάσει το 130% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος στο τέλος του 2011 με τους τόκους να καταλαμβάνουν το 12,1% των συνολικών κρατικών εσόδων της χρονιάς που διανύουμε.
Μακροπρόθεσμα, οι προοπτικές για την Ελλάδα και τη μείωση του χρέους είναι δυσοίωνες καθώς πρόκειται για μια χώρα με υψηλό μέσο όρο ηλικίας. Βάση δημογραφικών στοιχείων και ανταποδοτικού ασφαλιστικού συστήματος, εκτιμάται μεγάλο ποσοστό ανεπάρκειας κάλυψης των συντάξεων με βάση τις εισφορές των εργαζομένων.
Γι' αυτό το λόγο, η UBS εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ριζική αναμόρφωση του ασφαλιστικού, συνταξιοδοτικού καθώς και συστήματος περίθαλψης. Στα θετικά συμπεριλαμβάνει ο ελβετικός όμιλος την αποφασιστικότητα για τις αλλαγές την οποία διακρίνει στην  ελληνική κυβέρνηση.
Το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UBS είναι η καθιέρωση ενός προγράμματος σταθερότητας με χρονικό ορίζοντα τριετίας, όπως έπραξε η Ιρλανδία. Ωστόσο, για την ελληνική πραγματικότητα, όπως επισημαίνει η ελβετική τράπεζα, αυτό το ενδεχόμενο δε μοιάζει πιθανό λόγω των αντιδράσεων των συντεχνιών.
Ο ολοένα και μεγαλύτερος κίνδυνος χρεοκοπίας αποτελεί πραγματικότητα για την Ελλάδα, σύμφωνα με τη UBS αλλά αυτό το δεδομένο μπορεί στην ουσία να ανοίξει το δρόμο στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης