Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Η εκσφενδόνιση των Περιφερειακών Αεροδρομίων Cluj - Napoca, οι διασφαλίσεις και οι προκλήσεις

Η εκσφενδόνιση των Περιφερειακών Αεροδρομίων Cluj - Napoca, οι διασφαλίσεις και οι προκλήσεις
Η επιβατική αεροπορική κίνηση από το Cluj προς την Ελλάδα καλύπτεται το καλοκαίρι με ναυλωμένες πτήσεις προς τα νησιά.
Στην αύξηση της ζήτησης για αναψυχή και επαγγελματικά ταξίδια σε Ευρωπαϊκούς περιφερειακούς προορισμούς, πέραν των συνηθισμένων μεγάλων Ευρωπαϊκών προορισμών που περιλαμβάνουν στο πτητικό τους πρόγραμμα οι αεροπορικές, στοιχηματίζει το αεροδρόμιο της Cluj-Napoca.

Fraport, Lufthansa, Wizz Air, απών ο ΕΟΤ

Με ‘καύσιμα στις δεξαμενές του’ τα επενδυτικά – χρηματοδοτικά κονδύλια ιδιωτικού και δημοσίου φορέα και της ΕΕ αλλά και τα αναπτυξιακά σχέδια για την πόλη, η οποία χιλιομετρικά βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Σερβίας, Ουγγαρίας, Τσεχίας , και κοντά σε άλλα αεροδρόμια, το αεροδρόμιο Cluj “Avram Iancu” International Airport αναζητά να συνάψει συνεργασίες με αερομεταφορείς, αεροδρόμια, και οργανισμούς τουρισμού μεταξύ αυτών και με την Ελλάδα. Μεγάλο το ενδιαφέρον που παρατηρείται σύμφωνα με τις συμμετοχές στο συνέδριο «The Aviation-Event 2024 CLJ» από την FRAPORT, την Lufthansa, την Turkish Airlines, την Wizz Air, TAROM, κ.α.
Ας ειπωθεί ότι αν, και ο ΕΟΤ δηλώνει ότι στηρίζει μετ’ επιτάσεως το άνοιγμα νέων αγορών –προορισμών που ενδιαφέρονται για την Ελλάδα, ο Οργανισμός δεν είχε παρουσία, όμως ούτε και οι ελληνικές αεροπορικές για να εξερευνήσουν μελλοντικές προοπτικές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιβατική αεροπορική κίνηση από το Cluj προς την Ελλάδα καλύπτεται το καλοκαίρι με ναυλωμένες πτήσεις προς τα νησιά.

Έργα, ημέρες, διακρίσεις

Τα μεγάλα έργα που εκτελούνται στην περιοχή και, τα οποία θα καλύψουν τις εκτιμήσεις για αύξηση της επιβατικής κίνησης από τα 3.240.000 εκατομμύρια στο αεροδρόμιο του Cluj το 2023 στα 7 εκατομμύρια (20.660.000 στην Ρουμανία) είναι: ο Περιφερειακός δρόμος TR35, ο Αυτοκινητόδρομος Α3, η Γραμμή Ποδηλάτου Ανατολής – Δύσης, το έργο του Μετρό, τα έργα Πρόσβασης στο αεροδρόμιο, τα έργα στον Σιδηρόδρομο, οι Γραμμές Δημόσιας Συγκοινωνίας.
Στα επιμέρους τα Πάρκα στην πόλη, η ανάπτυξη των υπηρεσιών Υγείας και τα νέα Νοσοκομεία, τα Τεχνολογικά Πάρκα, τα νέα Συγκροτήματα Κατοικιών. Τα έργα αυτά θα πρέπει να σημειωθεί οφείλονται στην συνεργασία της πόλης με τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και το Πολυτεχνείο, του Τοπικούς Φορείς, και την κοινωνία. Αποτέλεσμα αυτών η πόλη να διακριθεί για το πρωτοποριακό της προφίλ, και το οικονομικό μοντέλο και να αποσπάσει αναπτυξιακά κονδύλια από την ΕΕ μαζί με άλλες 99 που είχαν παρουσιάσει σημαντικό έργο .

Ανοίγει συζήτηση για τα SAF

Στις προκλήσεις των Περιφερειακών Αεροδρομίων και του ClujThe Aviation-Event 2024 CLJ, η ανάπτυξη των νέων υποδομών με έμφαση στην τεχνολογία, ο νέος τερματικός σταθμός και τα αποκαλούμενα βιώσιμα καύσιμα, τα οποία κατά τις πληροφορίες θα μπουν στην ατζέντα των συζητήσεων στην ΕΕ μετά τις εκλογές σε ό,τι αφορά κατά πόσο μπορεί να υλοποιηθούν οι απαιτήσεις της ΕΕ. Τα καύσιμα αυτά δεν υπάρχουν τονίστηκε στο συνέδριο και οι προσδοκίες φαίνονται να ανέφικτες, ενώ ακόμα δεν υπάρχουν μελέτες που να στηρίζουν τους ισχυρισμούς για τα οφέλη. Επίσης δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα επακριβώς το κόστος.
Σε ό,τι αφορά τέλος την ψηφιακή τεχνολογία αυτή θα διευκολύνει σημαντικά τους ταξιδιώτες.
Ωστόσο το στάδιο της πλήρους επιτυχίας ενσωμάτωσης και διασύνδεσης ψηφιακών πολλαπλών υπηρεσιών και όχι μόνο της έκδοσης ναύλου είναι ακόμα πολύ δύσκολο να επιτευχθεί λόγω το ότι διαφέρουν ανά χώρα οι νομοθεσίες, οι κανονιστικές ρυθμίσεις, η διαχείριση των προσωπικών δεδομένων κτλ.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης