Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Ράπτη (υφυπουργός Τουρισμού): Στροφή σε μία περισσότερο κυκλική και βιώσιμη μορφή τουρισμού - Συνεργασία με Google

Ράπτη (υφυπουργός Τουρισμού): Στροφή σε μία περισσότερο κυκλική και βιώσιμη μορφή τουρισμού - Συνεργασία με Google
Ομιλία της υφυπουργού Τουρισμού στο Philoxenia Forum
Καθολική χαρακτήρισε η υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη, την ανάγκη για στροφή σε μια περισσότερο κυκλική και βιώσιμη μορφή τουρισμού.
Μιλώντας στην ημερίδα με θέμα «αναζητώντας την ισορροπία "υπερ-τουρισμός" - κυκλική οικονομία - κλιματική αλλαγή» που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Philoxenia Forum και της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού Philoxenia, η κ. Ράπτη τόνισε ότι το σχετικό εγχείρημα αγκαλιάζεται από το σύνολο του τουριστικού κλάδου.
Αναλύοντας τις δράσεις και τα προγράμματα που «τρέχει» το υπουργείο Τουρισμού στο πεδίο του κυκλικού τουρισμού, η υφυπουργός επισήμανε ότι έχει ήδη θεσμοθετηθεί και εκσυγχρονίζεται το νομικό πλαίσιο για τη σύσταση Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (DMMO's) για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους μαζί με τοπικά παρατηρητήρια βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 16 εκ ευρώ. Μεταξύ των σκοπών των DMMOS είναι δράσεις κυκλικού τουρισμού, όπως η εκπόνηση και υλοποίηση στρατηγικού σχεδίου βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και διαχείρισης του προορισμού.
Παράλληλα εξειδικεύεται το πλαίσιο για τους πρότυπους τουριστικούς προορισμούς ολοκληρωμένης διαχείρισης, με κριτήρια και δείκτες βιωσιμότητας, ενώ, προχωρά εντός του 2024, η ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον τουρισμό.

Συνεργασία με τη Google

Μεταξύ των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται σημειώνεται επίσης η συνεργασία του υπουργείου Τουρισμού με τη Google με εκπαιδευτικά προγράμματα για την υποστήριξη και την επιμόρφωση επιχειρήσεων του τουριστικού τομέα με σκοπό την βιώσιμη και ψηφιακή ανάπτυξη.
Έχουν ήδη ωφεληθεί πάνω από έξι χιλιάδες επιχειρήσεις σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.
Σε ό,τι αφορά τις τουριστικές επιχειρήσεις υπογράμμισε ότι ανταποκρίνονται στην προσπάθεια αυτή ενώ ζήτηση υπάρχει και από τους επισκέπτες και τους tour operators.
Ενδεικτικά ανέφερε ότι σύμφωνα με μελέτη της booking το 2023, σχεδόν οι μισοί (49%) ταξιδιώτες πιστεύουν ότι οι περισσότερες βιώσιμες ταξιδιωτικές επιλογές είναι πολύ ακριβές, σε αντίθεση με το 43% που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν επιπλέον για ταξιδιωτικές επιλογές με βιώσιμη πιστοποίηση.
Λαμβάνοντας συνειδητές συνήθειες από το σπίτι όταν ταξιδεύουν, το 67% πλέον απενεργοποιεί τον κλιματισμό σε καταλύματα όταν δεν είναι εκεί (αύξηση 29% από το 2022), ενώ το 60% επαναχρησιμοποιεί την ίδια πετσέτα πολλές φορές (αύξηση 25% από το 2022).
Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, ευτυχώς όμως υπάρχει ένα οπλοστάσιο νέων τεχνολογιών, όπλα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για την πρόληψη και τη σωτηρία του περιβάλλοντός μας, ανέφερε από την πλευρά της η πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου.
Χαιρετισμούς στην έναρξη του Philoxenia Forum 2023 απηύθυναν ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO, δρ Κυριάκος Ποζρικίδης, η βουλευτής Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Καλλιόπη Βέττα και η βουλευτής Λασιθίου και Τομεάρχης Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, Κατερίνα Σπυριδάκη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης