Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Υπ. Τουρισμού: Σχέδιο «βιώσιμης ανάπτυξης στα Ιόνια νησιά» παρουσίασε από την Κέρκυρα η Όλγα Κεφαλογιάννη

Υπ. Τουρισμού: Σχέδιο «βιώσιμης ανάπτυξης στα Ιόνια νησιά» παρουσίασε από την Κέρκυρα η Όλγα Κεφαλογιάννη
Αναφερόμενη στο νησί της Κέρκυρας, η κυρία Κεφαλογιάννη μίλησε για τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης από το Υπουργείο Τουρισμού, όπου επισημαίνονται προβλήματα υπερτουρισμού και επιβάρυνσης του φυσικού περιβάλλοντος
Την ανάγκη να προστατευτεί «ο βασικός αιμοδότης της ελληνικής οικονομίας» που είναι ο τουρισμός ώστε να αποτελεί στο μέλλον πρότυπο βιωσιμότητας και αειφορίας, υπογράμμισε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη απευθυνόμενη στους φορείς του τουριστικού τομέα και στην κοινωνία της Κέρκυρας που δοκιμάστηκε αυτό το καλοκαίρι λόγω πυρκαγιών.
Προσέθεσε επίσης ότι η επέκταση της τουριστικής περιόδου πέρα από τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελεί για το Υπουργείο Τουρισμού βασικό στόχο.
Ειδικότερα, αναφερόμενη στο νησί της Κέρκυρας, η κυρία Κεφαλογιάννη μίλησε για τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης από το Υπουργείο Τουρισμού, όπου επισημαίνονται προβλήματα υπερτουρισμού και επιβάρυνσης του φυσικού περιβάλλοντος, έλλειψη θέσεων ελλιμενισμού και οργανωμένων λιμένων και μαρινών, καθώς και ανάγκη αξιοποίησης των υπαρχουσών λιμενικών υποδομών.
Παράλληλα τόνισε την ανάγκη να δοθεί έμφαση στη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στις διαδικασίες ανάπτυξης του στρατηγικού σχεδιασμού.
Από την πλευρά τής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων έγινε παρουσίαση των βασικών σημείων μελέτης που είναι σε εξέλιξη και έχει ως θέμα τη «Βιώσιμη ανάπτυξη στα Ιόνια νησιά».
Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας για τη λειτουργία υδροπλάνων.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναδείχθηκαν, επιπλέον, ιδιαίτερα σημαντικά θέματα που αφορούν στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την ρύθμιση του νέου θεσμικού πλαισίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, τη λειτουργία σχολής ξεναγών και την ανάγκη χωροταξίας, υποδομών και βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.
Η κυρία Κεφαλογιάννη υπογράμμισε την ουσιαστική συμβολή των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην επίλυση προβλημάτων και προκλήσεων, όπως ακριβώς αυτά της Κέρκυρας. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (DMMOs), στην προώθηση της Κέρκυρας ως γαστρονομικού προορισμού, στο Δίκτυο Αγροδιατροφής, Γαστρονομίας και Τουρισμού (AGTIS), στην ενίσχυση των υφιστάμενων τουριστικών λιμανιών, στη βελτίωση της προσβασιμότητας στις παραλίες αλλά και στην ενίσχυση του καταδυτικού και υποβρύχιου τουρισμού.
Ανέφερε ακόμη ορισμένες ιδιαιτέρως σημαντικές πρωτοβουλίες όπως τη συνεργασία με την Fraport και την Fly Dubai για την γραμμή Dubai-Κέρκυρα-Dubai και τη δυναμική παρουσία του Film Office Ιονίων Νήσων για την προώθηση διεθνών και εγχώριων οπτικοακουστικών παραγωγών.
Απευθυνόμενη στους φορείς, η υπουργός Τουρισμού παρουσίασε τους βασικούς άξονες για μία ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη στην Κέρκυρα τόσο για την επόμενη τουριστική χρονιά όσο και μεσοπρόθεσμα, αλλά και τις πολιτικές κατευθύνσεις του υπουργείου Τουρισμού και της κυβέρνησης.
Οι φορείς από την πλευρά τους εξέφρασαν τις απόψεις τους και κατεγράφησαν θέσεις και προτάσεις.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων η πρόεδρος του ΕΟΤ Ά. Γκερέκου, ο γγ του ΕΟΤ Δ. Φραγκάκης, η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μ. Υδραίου, η αντιδήμαρχος Δήμου Βόρειας Κέρκυρας Σπ. Κόκκαλη, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Χ. Βούλγαρης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας Π. Κατσαρός, η διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, Μ. Εγγλεζοπούλου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κέρκυρας Γ. Χονδρογιάννης, ο διεθύνων σύμβουλος ΟΛΚΕ Σπ. Ζερβόπουλος και ο πρόεδρος Δ.Σ. της Ιονίου Ομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Κ. Μουζακίτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης