Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Τεράστιο πλήγμα στον Tουρισμό από τις πυρκαγιές – Άρον άρον επαναπατρίζονται στις χώρες τους οι ξένοι

Τεράστιο πλήγμα στον Tουρισμό από τις πυρκαγιές – Άρον άρον επαναπατρίζονται στις χώρες τους οι ξένοι
Όπως επεσήμανε η ελληνική κυβέρνηση, πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκκένωση που έγινε ποτέ στη χώρα.. Τεράστιο το πλήγμα στον Tουρισμό από τις πυρκαγιές – Τσουνάμι ακυρώσεων από το εξωτερικό
Περισσότερους από 2.000 παραθεριστές μετέφεραν στα σπίτια τους οι tour operators τη Δευτέρα 24 Ιουλίου καθώς οι πυρκαγιές μαίνονταν στο νησί της Ρόδου.
Όπως επεσήμανε η ελληνική κυβέρνηση, πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκκένωση που έγινε ποτέ στη χώρα.
Περισσότερες πτήσεις επαναπατρισμού αναμένονται την Τρίτη, καθώς οι πυρκαγιές παραμένουν εκτός ελέγχου ενώ η Αρχή Πολιτικής Προστασίας προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος για νέες φωτιές είναι υψηλός σε κάθε περιοχή της Ελλάδας, που πλήττεται από καύσωνα.
Σημειώνεται πως οι πυρκαγιές που καίουν στη Ρόδο από την περασμένη Τετάρτη ανάγκασαν 19.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τα ξενοδοχεία το Σαββατοκύριακο, καθώς η φωτιά έφτασε στα παράκτια θέρετρα, στα νοτιοανατολικά του νησιού.
Επίσης, μια πυρκαγιά οδήγησε σε εκκενώσεις και στο νησί της Κέρκυρας.
Επισημαίνεται πως η Ρόδος και η Κέρκυρα συγκαταλέγονται στους κορυφαίους προορισμούς της Ελλάδας για τους τουρίστες από τη Βρετανία και τη Γερμανία.
«Για τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση.
Είμαστε σε πόλεμο, θα ξαναχτίσουμε ό,τι χάσαμε, θα αποζημιώσουμε όσους πληγώθηκαν» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.
«Η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ, θα εκδηλωθεί παντού στη Μεσόγειο με μεγαλύτερες καταστροφές».
Μετά την αναχώρησή τους από ξενοδοχεία και θέρετρα, πολλοί τουρίστες αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν στο αεροδρόμιο της Ρόδου, αναμένοντας τις… πτήσεις επαναπατρισμού, η πρώτη από τις οποίες έφυγε κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Όπως ανακοίνωσε το ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Μεταφορών, από την Κυριακή έως τις 3 μ.μ. (12:00 GMT) τη Δευτέρα είχαν αναχωρήσει με 17 πτήσεις 2.115 τουρίστες, με προορισμό κυρίως τη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ιταλία.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης χαρακτήρισε την εκκένωση ως τη μεγαλύτερη που έχει γίνει στη χώρα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Andrew Michel υπολόγισε ότι στο νησί βρίσκονταν έως και 10.000 Βρετανοί.
Στο αεροδρόμιο Κολωνίας-Βόννης, Γερμανοί τουρίστες που επέστρεψαν μίλησαν για διακοπές στον ήλιο που μετατράπηκαν σε μαρτύριο.
Μάλιστα, ένας Βρετανός τουρίστας δήλωσε πως η οικογένειά της έπρεπε να περπατήσει 11 χιλιόμετρα (7 μίλια) για να είναι ασφαλής.
«Θέλαμε να πιούμε νερό και οι άνθρωποι στέκονταν στα σπίτια τους και μας ψέκαζαν με το λάστιχο και ήπιαμε νερό από λάστιχο.
Όλοι απλώς περπατούσαν και δεν ξέραμε πού να πάμε» είπε η Violetta Kaczmarzyk στο Reuters.
Άλλοι εξέφρασαν την ανακούφισή τους που δραπέτευσαν.
Ωστόσο, για τους κατοίκους της περιοχής, δεν υπήρξε εγκατάλειψη.
Στο νότιο θέρετρο του Κιοτάρι, ο καπνός πλημμύρισε στην άδεια παραλία.
Πολλοί κάτοικοι της περιοχής έχουν καταφύγει σε εστιατόριο κοντά στην ακτή, φοβούμενοι για τα σπίτια τους
Άλλοι έριξαν θαλασσινό νερό σε μια μεγάλη δεξαμενή στοιβαγμένη σε ένα φορτηγό για να πολεμήσουν τις φλόγες.
«Ο άνεμος είναι πολύ δυνατός σήμερα.
Θα είναι χειρότερος την Τετάρτη.
Είναι πολύ, πολύ άσχημη, η κατάσταση.
Χρειαζόμαστε βοήθεια.
Στείλτε μας βοήθεια από παντού» δήλωσε ο κάτοικος της περιοχής Λιάνα Καρπατάκη.

Πτήσεις επαναπατρισμού

Η TUI πραγματοποίησε τρεις πτήσεις με επιβάτες πίσω στη Βρετανία κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Η βρετανική easyJet πραγματοποίησε δύο επιπλέον πτήσεις τη Δευτέρα και η Jet 2 τρεις επιπλέον πτήσεις μεταφέροντας 600 άτομα.
Με αυξημένη χωρητικότητα πετούσε και η Air France από τη Ρόδο.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ryanair, Michael O'Leary, δήλωσε ότι η αεροπορική εταιρεία του δεν είχε ακυρώσεις προς τη Ρόδο το Σαββατοκύριακο, δεδομένου ότι οι πυρκαγιές ήταν περισσότερες στον νότο του νησιού και στο αεροδρόμιο, καθώς επίσης και στα περισσότερα θέρετρα στο βορρά.
Στην Κέρκυρα, προσφέρθηκε καταφύγιο σε σχεδόν 2.500 άτομα, μεταξύ άλλων σε στάδια, αν και πολλοί επέστρεψαν στα ξενοδοχεία τους τη Δευτέρα.
Η Ελλάδα πλήττεται συχνά από πυρκαγιές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά η κλιματική αλλαγή έχει φέρει ακραίους καύσωνες σε όλη τη νότια Ευρώπη, εγείροντας φόβους ότι οι τουρίστες θα μείνουν μακριά.
Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 18% του ΑΕΠ της Ελλάδας και μία στις πέντε θέσεις εργασίας. Στη Ρόδο και σε πολλά άλλα ελληνικά νησιά, η εξάρτηση από τον Τουρισμό είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Η Πολιτική Προστασία δήλωσε ότι κάθε περιοχή της Ελλάδας αντιμετωπίζει την απειλή των δασικών πυρκαγιών.
Οι θερμοκρασίες την περασμένη εβδομάδα ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές της χώρας και προβλέπεται να διατηρηθούν τις επόμενες ημέρες.
Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είναι αντιμέτωπες με πυρκαγιές στο νησί της Εύβοιας, ανατολικά της Αθήνας, και στο Αίγιο, νοτιοδυτικά της Αθήνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης